Originar din Peru, Mexic și Guatemala din America Centrală, avocado e căutat în întreaga lume datorită proprietăților sale. Fructul se prepară simplu și este apreciat pentru beneficiile sale pentru sănătate.
Cuprins
1. Avocado: ce conține și care sunt proprietățile sale
Avocado e apreciat încă din Antichitate datorită proprietăților sale miraculoase, fiind utilizat și în medicină, și în cosmetică.
În prezent avocado se cultivă și în alte state din America Centrală și din lume cu un climat cald. Înălțimea arborelui ajunge până la aproximativ 25 de metri. Fructele de avocado se pot coace în fiecare anotimp datorită faptului că arborele crește în zone tropicale, astfel că le găsești pe toată perioada anulu în magazin. Este important să știi când ajunge fructul la maturitate ca să te bucuri de proprietățile sale nutritive.
Un fruct de avocado de aproximativ 200 g conține:
- 320 calorii;
- 30 g lipide;
- 17 g carbohidrați;
- 6,6 g fibre.
Grăsimile din avocado sunt mononesaturate și contrubuie la menținerea nivelului de colesterol bun din organism.
Ce conține avocado? Grăsimile mononesaturate din compoziția acestui fruct sunt benefice pentru sistemul cardiovascular. În plus, aportul caloric este destul de mare: circa 150 de calorii la o jumătate de fruct, 5 grame de fibre, 12 grame grăsimi, 8 grame carbohidrați, 0,2 grame zaharuri.
Mai mult decât atât, o jumătate de fruct conține vitamine și minerale precum:
- Acid folic (circa 17% din doza zilnică recomandată);
- Magneziu (circa 8% din doza zilnică recomandată);
- Potasiu (circa 10% din doza zilnică recomandată);
- Vitamina B6 (aproximativ 10% din doza zilnică recomandată);
- Vitamina K (aproximativ 20% din doza zilnică recomandată).
De asemenea, conține și vitaminele C și E, precum și alte minerale și substanțe antioxidante.
Uleiul de avocado are o mulțime de proprietăți benefice pentru sănătate, fiind utilizat în prepararea multor produse cosmetice și suplimente alimentare. Mai mult decât atât, de la vârsta de un an se poate folosi avocado pentru bebeluși alături de alte legume și fructe.
Avocado: proprietăți utile pentru sănătate
- Previne bolile cronice grație compușilor antioxidanți și scade stresul oxidativ care poate genera apariția inflamațiilor responsabile de cronicizarea unor boli;
- Previne riscurile cardiovasculare datorită acizilor grași mononesaturați, fibrelor și fitosterolilor. Astfel, crește colesterolul bun (HDL) și scade colesterolul rău (LDL) care poate genera probleme de sănătate;
- Protejează funcțiile vizuale datorită antioxidanților (carotenoide);
- Ajută tranzitul și flora intestinală prin aportul său de vitamine, minerale și fibre;
- Echilibrează metabolismul datorită proprietăților sale nutritive de superaliment, în special când ai un stil de viață sănătos;
- Susține sarcina și alăptarea prin aportul de nutrienți dacă se consumă cu moderație și într-o varietate de meniur;
- În plus, avocado contribuie la senzația de sațietate
2. Avocado, beneficii pentru o sănătate optimă
Avocado este considerat un superaliment datorită aportului caloric și conținutului în vitamine, minerale și antioxidanți.
Despre avocado: beneficii și contraindicații
Introducerea în alimentație a fructului de avocado se realizează treptat și cu moderație, pentru a observa beneficiile acestuia. Întrucât are un aport caloric mare și fructul este sățios, consumul în exces poate duce la o creștere în greutate. Avocado poate fi combinat cu succes și cu alte fructe sau legume în vederea menținerii unei diete echilibrate.
Este important să ai un stil de viață sănătos care include:
- mișcarea în aer liber;
- consumul de lichide;
- alimentație echilibrată și variată;
- respectarea timpului de odihnă.
Consumul zilnic de avocado este benefic dacă ai o dietă variată și echilibrată din punct de vedere nutritiv.
Cum poate fi folosit avocado:
- prepararea unor specialități culinare;
- prepararea unor măști cosmetice,
- prepararea produselor cosmetice pentru piele, păr, unghii;
- prepararea unor suplimente alimentare (în medicină);
- realizarea de ornamente;
- prepararea unor dulciuri.
La ce este bun avocado? Iată aici!
- Susține sănătatea sistemului cardiovascular prin scăderea colesterolului, reglarea tensiunii arteriale și fluidizarea sângelui;
- Susține sistemul nervos în parametri optimi datorită acidului folic din compoziție;
- Menține sănătatea sistemului imunitar prin vitaminele, mineralele, antioxidanții și fibrele din compoziție. Acestea ajută la prevenirea bolilor degenerative, ajută în perioada de convalescență și poate fi utilizat cu succes la copii și mame în perioada alăptării, dacă se consumă în cantități moderate;
- Ajută sistemul digestiv să funcționeze normal datorită fibrelor și grăsimilor din compoziție;
- Ajută la menținerea elasticității pielii și frumuseții tenului prin vitaminele, mineralele și uleiurile din compoziție.
Ce beneficii are avocado pentru piele? Iată avantajele uleiului de avocado în cosmetică:
- Combate crăpăturile și exfolierea pielii;
- Vindecă pruritul sau iritațiile pielii care generează mâncărime;
- Echilibrează pH-ul pielii după duș;
- Protecție împotriva leziunilor pielii și scalpului;
- Protejează pielea de efectele radiațiilor ultraviolete.
3. Cum se mănâncă avocado și cum poate fi preparat
Cum se mănâncă avocado? De regulă, avocado se consumă în stare proaspătă. Fructele ajung la maturitate nu atunci când au coajă verde, ci când aceasta este mov închis. Desigur, poți alege fructe verzi dacă nu te grăbești să le prepari pentru a le consuma imediat.
Fructele de avocado cu coajă verde se pot păstra în hârtie de ziar, alături de mere, pentru a se coace.
Este simplu de preparat: se taie pe jumătate fructul, se îndepărtează sâmburele și se scoate cu o lingură din coajă.
Cu ce se mănâncă avocado? De obicei, se adaugă zeamă de lămâie sau lime peste miezul fructului de avocado pentru a preveni oxidarea acestuia și pentru a-i da un gust mai bun și aromat.
Este celebră pasta de avocado numită guacamole (în traducere: avocado și sos) datorită culorii, gustului și proprietăților nutritive deosebite.
Deși este consumat din vremuri străvechi, avocado, numit în 1900 para aligatorului, se regăsește în multe preparate, mai ales în bucătăria mexicană.
Cum se consumă avocado? Iată cele mai bune preparate!
Dacă alegi avocado pentru consum imediat, fructul trebuie să fie foarte bine copt - astfel, proprietățile nutritive vor avea randament maxim asupra sănătății. Textura moale și cremoasă, precum și consistența moale a fructului îi dau valoarea necesară preparării diferitelor rețete simple și hrănitoare.
Versatilitatea preparatelor cu avocado nu constă doar într-o varietate de gusturi și culori, ci și într-un aport echilibrat de calorii care vor contribui în mod pozitiv asupra menținerii unei greutăți corporale optime.
Idei de preparate cu avocado:
- Salată cu avocado, roșii, măsline, lime și coriandru
Această salată este ideală simplă sau alături de alte alimente (friptură sau brânzeturi).
- Pastă de avocado cu mirodenii și spanac proaspăt
Această rețetă se poate utiliza cu succes pentru a asigura un mic dejun sănătos și hrănitor.
- Felii de avocado cu lămâie și pâine intermediară
Datorită uleiurilor, vitaminelor, mineralelor și fibrelor din compoziție această rețetă simplă cu avocado consumat ca atare este destul de sățioasă și foarte sănătoasă.
- Avocado cu roșii, porumb dulce și lipie
Combinația de culori, gusturi și nutrienți ai acestui preparat este spectaculoasă și sănătoasă. Toate aceste rețete echilibrează necesarul zilnic de calorii și a preveni excesul de grăsimi sau nutrienți dintr-un singur aliment.
4. Cum se curăță avocado și alte recomandări utile pentru un stil de viață sănătos
Cum se curăță avocado? Simplu și rapid, cu ajutorul unui cuțit cu lamă subțire sau cu ajutorul dispozitivului de curățat. Se scoate miezul cu textură moale și cremoasă cu ajutorul unei linguri și se elimină sâmburele rotind cuțitul peste el.
Ce gust are avocado? Un fruct copt și bun pentru consum îți creează senzația că mănânci o legumă, din cauza conținutului redus de zaharuri, așa că poți să-l folosești în combinație cu alte alimente. Gustul de morcov sau ierburi crude și de nucă, precum și textura cremoasă și untoasă favorizează combinarea cu alte alimente cu gusturi mai puternice, precum lămâia sau oțetul balsamic, și cu diferite preparate din regimul vegetarian și raw-vegan.
Cum se păstrează avocado? Când cumperi fructele cu coajă verde trebuie să le lași să se coacă bine în hârtie de ziar până se coc. Dacă găsești deja fructe coapte, cu coajă violaceu închis, acestea se păstrează în frigider până în momentul consumului. Odată preparat avocado, se consumă destul de rapid deoarece oxidează și își pierde din proprietăți în caz contrar.