Evocado, alternativa sustenabilă la prea popularul avocado

Evocado, alternativa sustenabilă la prea popularul avocado

Anual sunt consumate în întreaga lume în jur de cinci miliarde de kilograme de avocado, conform datelor Forumului Economic Mondial, iar popularitatea în creştere a acestui fruct are un impact semnificativ asupra mediului. Pentru a produce un singur kilogram de avocado se consumă în jur de 2.000 de litri de apă şi păduri întregi sunt rase pentru a face loc culturilor.

Cercetătorul şi designerul londonez Arina Shokouhi propune o alternativă care speră că va încuraja consumul responsabil, scrie CNN. Aceasta este Evocado, un produs foarte asemănător cu fructul real, însă doar în aparenţă. Coaja “fructului” alternativ este realizată din ceară de albine şi colorant alimentar pe bază de spanac şi cărbune, în timp ce miezul conţine fasole, măr, ulei de rapiţă şi alune. O castană sau o alună de pădure ţine loc de sâmbure.

ADVERTISING

Proiectul a fost realizat ca parte a lucrării sale pentru obţinerea diplomei de master în Materialele Viitorului, în cadrul şcolii de artă Central Saint Martins din Londra. Shokouhi  a colaborat cu un cercetător de la Universitatea din Nottingham, care a studiat proprietăţile moleculare ale fructului supranumit “aurul verde” pentru a înţelege ce anume îi conferă textura cremoasă specifică. Cei doi au lucrat la reţetă timp de opt luni.

O prioritate a fost ca ingredientele să fie 100 la sută locale, precizează Shokouhi, care şi-a dorit că Evocado să ofere beneficiile pentru sănătate şi mediu care decurg din consumul de alimente din surse locale. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Produsul a atras deja interes din partea unor potenţial investitori, potrivit lui Shokouhi. Designerul speră ca Ecovado să ajungă să fie vândut în supermarketuri la un preţ similar cu cel a fructelor reale şi experimentează şi cu alte ingrediente în ideea de a fi produs şi în alte ţări cu ingrediente locale.

“Poate că nu are 100 la sută acelaşi gust ca avocado, dar acest lucru nu are importanţă pentru o alternativă, atât timp cât poţi să-l mănânci pe pâine, este gustos, arată la fel şi este sănătos”, spune Shokouhi despre Ecovado.  

ADVERTISING

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇