Medicii au suspiciuni de hepatită de cauză necunoscută în cazul a alți doi copii, unul în vârstă de 8 luni şi celălalt de 10 ani, fiind aşteptate rezultatele ultimelor analize, afirmă reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii (MS). Cei doi copii nu sunt din Bucureşti.
Potrivit reprezentanţilor MS, este vorba despre doi copii care se află în îngrijirea medicilor şi sunt aşteptate ultimele rezultate ale analizelor pentru a se vedea dacă există cauze identificabile ale bolii.
Până în 21 aprilie, Biroul Regional OMS pentru Europa a raportat 169 de cazuri de hepatită severă de cauză necunoscută (nu au fost detectate virusurile hepatitice cunoscute până în prezent), cazuri înregistrate la copii cu vârsta între 1 lună şi 16 ani.
Într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii publicat luni se arăta că aceste cazuri au prezentat insuficienţă hepatică, adesea severă, niveluri ridicate ale enzimelor şi icter. La 74 de cazuri a fost detectată prezenţa adenovirusului F41.
Primul caz de acest gen din România este cel al unei fetiţe de 5 ani. Aceasta a fost internată la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Capitală în 4 aprilie. Copilul a ajuns la camera de gardă a unităţii sanitare cu vărsături, dureri abdominale, icter.
A fost diagnosticată cu insuficienţă hepatică, formă severă. Fetiţa nu a avut istoric de călătorie şi nu are nicio legătură epidemiologică cu un alt caz raportat către OMS Europa. În cazul acesteia nu a fost identificată prezenţa adenovirusului. Starea ei este una stabilă şi i se fac în continuare investigaţii de specialitate pentru detectarea cauzei care a dus la apariţia bolii.
Mama fetiţei de 5 ani este evaluată, joi, la Spitalul Fundeni de către echipa profesorului Braşoveanu, pentru un eventual transplant de ficat. Cel mai probabil, în cazul fetiţei este vorba despre o boală Wilson, în care nu se asimilează cuprul la nivelul ficatului, se depune în sistemul nervos central.