Mama fetiţei de 5 ani cu hepatită de cauză necunoscută este evaluată joi la Spitalul Fundeni de către echipa profesorului Vlad Braşoveanu, pentru un eventual transplant de ficat.
Medicul a explicat pentru News.ro că cel mai probabil copilul are boala Wilson, o afecţiune în care este vorba despre un deficit enzimal la nivelul ficatului, fapt care duce la asimilarea cuprului la nivelul sistemului nervos central, afecţiune gravă care poate provoca invaliditate sau chiar deces.
„Mama este tânără, are 26 de ani, probabil că cea mai bună compatibilitate este cu mama, sigur în eventualitatea în care nu apare un donator cadaveric tânăr de la care s-ar putea împărţi ficatul.
Se fac şi alte analize mai amănunţite, grupul sangvin, probe de coagulare, alte analize specifice care se fac în transplantul hepatic, de la donator viu sau de la donator cadaveric şi, de asemenea, este foarte important evaluarea fetiţei, se pare că este o boală Wilson şi atunci trebuie să facem toate consulturile, neurologic, de anestezie şi terapie intensivă, şi să stabilim concret ziua intervenţiei chirurgicale”, a explicat medicul.
Echipa medicului Braşoveanu gestionează odată cu acest caz o situaţie deosebită dată de vârsta copilului. Ultimul transplant de acest gen, de la donator viu pentru un copil, a fost făcut în urmă cu câţiva ani în Moldova, iar evoluţia copilului care a făcut transplantul este una bună, explică prof. Vlad Braşoveanu.
Potrivit unor surse citate de ProTv, în România, în ultimele ore, au fost identificate încă două cazuri suspecte de hepatită severă de cauză necunoscută. Acestea se află în analiză.
Tot mai multe indicii între hepatita infantilă acută şi un adenovirus
Autorităţile sanitare britanice consideră că există tot mai multe indicii care asociază noile cazuri de hepatită infantilă acută înregistrate în Europa cu infecţia cu un adenovirus.
Într-o actualizare a evaluării sale periodice, Agenţia britanică pentru siguranţă sanitară (UKHSA) semnalează că patogenul detectat în 40 dintre cele 53 de cazuri investigate (75%) este un adenovirus, o familie de virusuri destul de comună şi contagioasă care provoacă mai ales conjunctivite şi infecţii respiratorii.
Concret, experţii asociază apariţia bolii hepatice cu tulpina F41 de adenovirus, potrivit Agerpres.
Agenţia semnalează totodată că 16% dintre cazuri au fost testate pozitiv pentru Covid la internarea în spital între ianuarie şi aprilie, subliniind că nu este un lucru surprinzător, ţinând cont de prevalenţa coronavirusului în această perioadă.
"Informaţia culeasă în investigaţiile noastre sugerează tot mai mult că apariţia bruscă a hepatitei infantile acute este asociată infecţiilor cu adenovirus", notează Meera Chand, director pentru boli emergente la UKHSA.
Cu toate acestea, responsabila Agenţiei a asigurat că echipa sa "investighează minuţios şi alte cauze potenţiale".