Profesorul Alexandru Rafila, preşedinte al Societăţii Române de Microbiologie și parlamentar PSD, spune că e nevoie ca vaccinarea copiilor împotriva COVID-19 să fie pregătită din timp cu o campanie de informare bine pusă la punct. El precizează că părinţii trebuie să ştie că eficacitatea vaccinului este chiar mai mare decât în cazul adulţilor – se apropie de sută la sută – şi că nu sunt reacţii adverse.
În condițiile în care în această vară ar putea începe în România vaccinarea copiilor cu vârste între 12 şi 15 ani, acesta le-a dat câteva sfaturi celor care coordonează campania de vaccinare în țara noastră, într-un interviu acordat News.ro.
„Dacă aşteptăm să demarăm campania şi nu o pregătim încă din acest moment, atunci nu o să avem o campanie de succes, mai ales că o să fie vacanţă, mulţi dintre copii vor fi plecaţi, aşa că, eu dacă aş fi în locul celor care coordonează această campanie, aş face demersuri astfel încât să pot să informez deja părinţii, despre studiile aflate în derulare, despre faptul că eficacitatea vaccinului este chiar mai mare în cazul copiilor decât în cazul adulţilor, că se apropie de sută la sută, că nu sunt reacţii adverse, că vaccinul este sigur pentru copii.
Trebuie deja să ne gândim unde îi vaccinăm pe aceşti copii, cum îi vaccinăm, la copii poate să fie gândit un alt format, sunt foarte multe lucruri pe care am putea să le facem astfel încât în momentul în care se decide începerea acestei campanii de vaccinare şi pentru copii, ea să fie pregătită. Dacă întâi o începem şi apoi o pregătim, din nou o să avem probleme destul de serioase", a declarat pentru News.ro prof. Dr. Alexandru Rafila.
Când ar putea începe vaccinarea anti-Covid a copiilor peste 12 ani în România
România este pregătită să înceapă vaccinarea adolescenților de peste 12 ani, dacă varianta pentru copii a vaccinului Pfizer va fi aprobată în Uniunea Europeană, a declarat de curând Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de imunizare. Astfel, ar exista șanse ca vaccinarea copiilor să înceapă în vară.
Deja Canada a aprobat utilizarea vaccinului Pfizer pentru imunizarea anti-COVID în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, fiind prima țară din lume care a făcut acest lucru.
Iar alte state i-ar putea urma curând. De exemplu, Autoritatea Americană pentru Medicamente și Agenția Europeană pentru Medicamente verifică dacă pot autoriza vaccinarea pentru persoanele mai tinere, deciziile fiind așteptate în curând.
Pfizer este unul dintre producătorii de vaccinuri care testează vaccinurile anti-Covid pe copii și adolescenți. Scopul vaccinării acestora ar fi să mențină școlile deschise, să reducă răspândirea coronavirusului în comunitate și să-i protejeze pe cei vulnerabili.
La rândul lor, Moderna și Johnson & Johnson își testează în prezent vaccinurile pentru categoria de vârstă între 12 și 18 ani, iar concluziile urmează să fie prezentate în curând. Pe de altă parte, Oxford a anunțat că oprește pentru moment testele pentru vaccinul AstraZeneca pe copii și adolescenți.