Cercetătorii brazilieni au dezvoltat o pâine care are potențialul de a preveni astmul. Formula pâinii conține Saccharomyces cerevisiae UFMG A-905, o tulpină de drojdie de bere cu proprietăți probiotice, care s-a dovedit a atenua simptomele astmului la șoareci.
Una dintre cele mai comune boli din lume, astmul, este din ce în ce mai frecvent și afectează aproximativ 20 de milioane de brazilieni, conform datelor din această țară. Cauzele exacte ale astmului sunt puțin cunoscute, dar se știe că afecțiunea este asociată cu iritanții din mediul înconjurător, dieta și microbiomul intestinal, printre alți factori.
Pacienții astmatici pot beneficia de pe urma probioticelor, datorită legăturii cu microbiomul intestinal. Aceste bacterii benefice sunt administrate de obicei ca atare sau amestecate cu produse lactate, cum ar fi laptele, iaurtul și chefirul. Însă, practic, opțiunile sunt nelimitate și chiar de dorit în cazul celor care suferă de intoleranță la lactoză sau de alergie la proteinele din lapte.
Astfel, cercetătorii de la Universitatea din São Paulo au inclus pentru prima dată în pâine S. cerevisiae UFMG A-905 fermentată natural.
La finalul experimentului de 27 de zile de teste, șoarecii hrăniți cu pâine S. cerevisiae UFMG A-905 au prezentat mai puțină inflamație a căilor respiratorii și niveluri mai scăzute de biomarkeri ai astmului (interleukine 5 și 13, sau IL5 și IL13, care sunt proteine secretate de sistemul imunitar).
”Această drojdie are efecte foarte consistente și pare cu adevărat capabilă să combată această afecțiune respiratorie”, au declarat în urma studiului autorii, după cum se arată într-un comunicat al Fundației pentru cercetare din São Paulo.
Următorul pas va fi, pentru oamenii de știință, un studiu clinic pentru a observa efectele drojdiei asupra oamenilor.
”Produsul are un potențial semnificativ”, spun ei. „Pâinea este un aliment natural consumat de aproape toată lumea, inclusiv de copii. Este ușor de distribuit”, mai spun autorii studiului.