Planul Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României a primit, luni, undă verde de la Comisia Europeană, a anunțat președintele Klaus Iohannis, după o întâlnire cu șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen, aflată într-o vizită la București.
Șeful statului a spus că aprobarea PNRR reprezintă un moment istoric de o mare importanță pentru viitorul României.
”PNRR a primit undă verde de la CE chiar azi. Aprobarea sa reprezintă un moment istoric. Acest plan este rezultatul unui dialog intens cu Comisia Europeană din ultimele luni, dar și un efort colectiv instituțional fără precedent.
A fost un proces extrem de laborios care a presupus o muncă extraordinară sub presiunea timpului și le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la elaborarea cu succes a acestui plan. E doar o victorie de etapă, provocările majore încep de acum”, a spus Iohannis.
La rândul său, premierul Florin Cîțu a spus că garantează că Guvernul va implementa toate reformele asumate.
”Garantez ca Guvernul va implementa toate reformele asumate. Altă cale nu există, până în 2026 vom avea alte standarde, iar economia din România va fi aproape de media europeană”, a spus Cîțu.
Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen i-a asigurat pe Klaus Iohannis şi Florin Cîţu că le va fi alături în fiecare pas pentru implementarea PNRR.
„Astăzi Comisia Europeană dă undă verde PNRR pentru România. Sunt trei piloni – 41% din planul bugetului merge către susţinerea investiţiilor verzi, într-un transport durabil. Aproape 4,5 miliarde euro sunt alocate modernizării infrastructurii feroviare. De asemenea, peste o jumătate de miliard de euro vor fi investiţi în producerea de energie curată. E important ca prin acest plan să nu lăsăm pe nimeni în urmă.
Următorul pilon important se referă la tranziţia digitală, 21%. Putem vedea şi aici în această sală că viitorul este digital şi ne putem imagina ce va aduce viitorul în sectorul medical.
Pe scurt, planul României îndeplineşte criteriile foarte exigente pe care le-am stabilit împreună cu Consiliul. Continuă investiţiile şi reformele pentru a stabili baze financiare solide. Vă felicit că lucraţi la un plan minim de incluziune. Aş menţiona şi reforma sistemului de învăţământ pentru că generaţia viitoare merită acest lucru.
Este o veste excelentă faptul că mă aflu astăzi aici, dar nu reprezintă în niciun caz capătul drumului. Partea cea mai grea începe acum, pentru că planul trebuie pus în aplicare. Selectarea şi aplicarea la timp a proiectelor este crucială pentru a absorbi fondurile europene. Vreau să vă asigur că vom fi alături de dvs la fiecare pas şi ne vom asigura că banii sunt cheltuiţi în conformitate cu ce am hotărât împreună”, a declarat Ursula von der Leyen.
Șefa CE s-a întâlnit cu șeful statului şi apoi s-a dus la Guvern pentru o întrevedere și cu premierul Florin Cîțu. Cei trei au mers apoi la Spitalul Universitar București, care ar putea beneficia de finanțare prin Mecanismul de redresare și reziliență.
Primele date arătau că vizita Ursulei von der Leyen la București ar fi trebuit să aibă loc pe 24 septembrie, înainte de congresul PNL, dar, pentru a evita orice interpretare de partizanat politic, șefa CE a fixat vizita la două zile după ce liberalii și-au ales președintele.
SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, cele mai importante momente și declarații din cadrul vizitei șefei CE la București:
18:27 - Ursula von der Leyen
- Vă mulţumesc pentru primirea călduroasă de care m-am bucurat aici la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Aş vrea să îi felicit pe medici şi asistente.
- M-am bucurat să văd profesionalismul de care aţi dat dovadă. Vă datorăm foarte mult pentru tot ce faceţi. Vă mulţumesc şi mă bucur că NextGenerationEU poate contribui la realizarea reformelor dvs.
- Astăzi Comisia Europeană dă undă verde PNRR pentru România. Sunt trei piloni. 41% din planul bugetului merge către susţinerea investiţiilor verzi, într-un transport durabil.
- Aproape 4,5 miliarde euro sunt alocate modernizării infrastructurii feroviare. De asemenea, peste o jumătate de miliard de euro vor fi investiţi în producerea de energie curată. E important ca prin acest plan să nu lăsăm pe nimeni în urmă.
- Următorul pilon important se referă la tranziţia digitală, 21%. Acest plan va face lucrurile mai eficiente pentru poporul român, va exista un cloud naţional, cărţi de identitate electronice şi va fi extins internetul de mare viteză, lucru care va ajuta şi şcolile româneşti.
- Mă bucur că al treilea pilon se referă la digitalizarea sectorului de sănătate, lucru care face ca serviciile de sănătate să poată fi oferite la distanţă.
- Pe scurt, planul României îndeplineşte criteriile foarte exigente pe care le-am stabilit împreună cu Consiliul. Continuă investiţiile şi reformele pentru a stabili baze financiare solide. Vă felicit că lucraţi la un plan minim de incluziune. Aş menţiona şi reforma sistemului de învăţământ, pentru că generaţia viitoare merită acest lucru.
- Este o veste excelentă faptul că mă aflu astăzi aici, dar nu reprezintă capătul drumului. Partea cea mai grea începe acum, pentru că planul trebuie pus în aplicare. Selectarea şi aplicarea la timp a proiectelor este crucială pentru a absorbi fondurile europene.
- Vreau să vă asigur că vom fi alături de dvs. la fiecare pas şi ne vom asigura că banii sunt cheltuiţi în conformitate cu ce am hotărât împreună.
18:20 - Florin Cîțu:
- Mă bucur că suntem azi aici și că acest moment a sosit. Ultimele luni au fost intense.
- PNRR este aprobat, semnat și va fi aplicat. Pentru România va însemna dezvoltare, modernizare.
- Veți vedea că vom avea o economie puternică, de care vor beneficia toți românii. Negocierile nu au fost ușoare, PNRR a fost eficient, bine construit.
- Am obținut 10 calificative A din 11.
- În următorii 5 ani vom implementa reformele pe care ni le-am asumat. PNRR-ul României este printre 5 cele mai mari proiecte de finanţare. Vom primi 3,8 miliarde euro.
- Această valoare arată că PNRR a fost bine construit, coerent în ceea ce priveşte reformele şi acoperă reformele de care România are nevoie în acest moment.
- Ce e esenţial pentru români este că am reuşit să introducem în PNRR proiecte esenţiale, iar construirea de autostrăzi este ceva la care ţin în mod special.
- Prin PNRR sunt incluse 107 investiţii în toate domeniile. O treime din alocări merge spre transporturi. Sunt 3,1 miliarde euro pentru autostrăzi.
- Vom face reforma pensiilor și vom reduce inechitățile.
- Eu garantez ca Guvernul va implementa toate reformele asumate. Altă cale nu există, până în 2026 vom avea alte standarde, iar economia din România va fi aproape de media europeană.
18:15 - Klaus Iohannis:
- PNRR a primit undă verde de la CE chiar azi. Aprobarea sa reprezintă un moment istoric.
- Acest plan este rezultatul unui dialog intens cu Comisia Europeană din ultimele luni, dar și un efort colectiv instituțional fără precedent.
- A fost un proces extrem de laborios care a presupus o muncă extraordinară sub presiunea timpului și le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la elaborarea cu succes a acestui plan.
- E doar o victorie de etapă, provocările majore încep de acum.
- PNRR ne oferă resurse pentru reforme esențiale pe termen mediu și lung. Este o oportunitate extraordinară să investim în autostrăzi, spitale, digitalizare, administrație, educație.
- Pandemia ne-a arătat foarte clar că vulnerabilitățile din sistemul de sănătate au implicații majore și, de aceea, investițiile în sănătate sunt un pilon definitoriu în PNRR.
- Investiţiile în sănătate sunt un pilon definitoriu al acestui plan. Spitalul Universitar este un exemplu pe care fondurile europene îl aduc infrastructurii din sănătate. Acesta este doar începutul. Mai este multă muncă de făcut.
- Împreună cu acest Guvern am reuşit să avem acest plan. Vă cer să faceţi o prioritate absolută din implementarea reformelor.
- Este o şansă pe care nu avem voie să o ratăm. Este şansa de a lăsa generaţiilor viitoare o Românie profund modernizată. Rămân un partener al acestei guvernări astfel încât PNRR să fie un succes major pentru România.
17:41 - Întâlnirea cu premierul s-a încheiat. Ursula von der Leyen, Klaus Iohannis și Florin Cîțu au ajuns la Spitalul Universitar București.
17:00 - Șefa CE a ajuns la Palatul Victoria. Premierul Florin Cîțu i-a prezentat membrii Guvernului, din care 5 sunt și interimari la ministerele lăsate fără conducere, după ce USR PLUS a ieșit de la guvernare.
Șefa CE și echipa Executivă au făcut o fotografie de familie, după care ea și Cîțu vor avea convorbiri tête-à-tête.
16:00 – Ursula von der Leyen a ajuns la Cotroceni și a fost primită de preşedintele Klaus Iohannis. Începând cu 16:05, cei doi au început o convorbire tête-à-tête.
11:45 - Premierul Florin Cîţu a anunțat, într-o scurtă discuție cu jurnaliștii, că primii bani prin PNRR vor veni la sfârşitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie, dar nu a precizat suma exactă. Şeful Guvernului s-a referit luni la întâlnirea din această după amiază cu şefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen.
„Veţi vedea ultima variantă a PNRR. Este un moment istoric pentru România. O componentă a Planului de investiţii pe care îl avem pe următorii opt ani de zile, cel puţin, cele 29,9 miliarde euro care vin prin PNRR, 9,7 miliarde de euro din 48 de miliarde la nivel european sunt pentru transporturi. E cea mai mare sumă din UE. Avem 3,6 miliarde pentru România educată, deci vor merge în educaţie. Sunt fonduri pentru sănătate, pentru spitale noi”, a anunțat Cîțu.
Citește mai multe despre PNRR: