Thierry Wolton: România e singura țară în care planul croit de KGB a reușit. România a suferit cel mai mult, suferă și acum (Video)

Thierry Wolton: România e singura țară în care planul croit de KGB a reușit. România a suferit cel mai mult, suferă și acum (Video)
Acest articol face parte din proiectul
INTELECTUALI FAȚĂ CU ISTORIA
realizat cu sprijinul
Konrad-Adenauer-Stiftung

Revoluția i-a fost furată, lustrația nu s-a făcut în niciun fel, iar corupția este enormă, după standardele occidentale. În România, în 1989 a reușit planul de a se debarasa de vechii zbiri comuniști, de a-i înlocui cu alții “cu față umană” și în felul acesta să salveze sistemul.

„Mai întâi de toate, cazul României este unul foarte particular, deoarece, cum mai spunean, este singura țară în care planul sovietic, croit de către KGB, a reușit.

Adică a fost pusă în practică teoria gorbaciovistă de a se debarasa de vechii zbiri comuniști, de a-i înlocui cu alții “cu față umană”, care să facă niște reforme pentru a-i atrage pe occidentali să investească și în felul acesta să salveze sistemul.

ADVERTISING

Doar că în alte părți nu a reușit, deoarece nu a ținut cont de ce vrea poporul. Or, poporul din Cehoslovacia, Polonia sau Ungaria nu a ținut cont de ce voiau conducătorii și au dejucat acest plan", spune scriitorul și istoricul francez Thierry Wolton, într-un interviu acordat Spotmedia.ro.

Wolton, tradus în limba română la Humanitas, e preocupat în mod special de istoria regimurilor comuniste, de Războiul Rece și de influența sovietică în Occident. A scris, printre altele, Rouge-brun: Le Mal du siècle (1999; trad. rom. Roșu-brun: Răul secolului), Le KGB au pouvoir: Le système Poutine, (2008; trad. rom. KGB-ul la putere: Sistemul Putin, Humanitas), Une histoire mondiale du communisme, vol. 1–3 (2015–2017; trad. rom. O istorie mondială a comunismului, Humanitas, vol. 1, 2018, vol. 2, 2019), Le négationnisme de gauche, (2019, trad. rom. Negaționismul de stânga, Humanitas 2019).

România e singura țară în care a reușit planul KGB

România a suferit cel mai mult, suferă și acum, după mai bine de 30 de ani

"Revoluția română a fost deturnată de cei interesați, l-au lichidat sumar pe Ceaușescu și au luat puterea. Și în alte țări ex-comuniste - dar în România efectul a fost mai puternic - s-a ezitat mult în a face lustrație profundă, lucru care a permis multor foști comuniști să se reconvertească, mai întâi de toate ca social-democrați.

ADVERTISING

Marea responsabilitate a adevăraților social-democrați europeni, mai ales a socialiștilor francezi și a laburiștilor britanici, este că i-au acceptat pe acești oameni fără a-i lua deloc la întrebări, le-au ignorat complet trecutul comunist. Iată cum mulți comuniști și-au recăpătat fecioria politică, ca să spun așa. Alții au preluat filiere economice de pe vremea comunismului, multe controlate anterior de fostele poliții politice.

Așa a apărut corupția peste tot, și în Polonia, și în Cehoslovacia, și în Ungaria.

România a suferit cel mai mult, suferă și acum, după mai bine de 30 de ani, pentru faptul că revoluția i-a fost furată, lustrația nu s-a făcut în niciun fel, iar corupția este enormă, după standardele occidentale.

ADVERTISING

Eu, din fericire, nu am trăit, precum românii, comunismul. Dar datoria mea, ca intelectual occidental, este să ajut la înțelegerea propriei noastre responsabilități, a Occidentului, și anume orbirea noastră la ce se întâmpla. Marea noastră eroare este că nu am insistat să se facă lustrația la timp. Îmi amintesc că în anii '90 se vorbea despre acest lucru în termeni precum vânătoare de vrăjitoare”.

Este expresia lui Adam Michnik.

"Cu toată admirația pentru rolul său în deșteptarea conștiinței polonezilor, eu cred că a fost o eroare de-a dreptul istorică. Exact atunci trebuia profitat pentru a face curățenie, imediat după căderea comunismului trebuiau să se debaraseze de toți acei așa-numiți “tehnocrați”, în realitate administrație comunistă.

Se putea astfel spera, nu neapărat să pornească de la zero, dar măcar să scăpe definitiv de comunism. Polonia de azi, de pildă, nu pare a mai avea nimic în comun cu comunismul, dar la o privire atentă se văd tot felul de mecanisme, de zone cangrenate de fostul aparat, de oameni care au profitat, de corupția de care unii au profitat, dar care a fost o frână considerabilă în calea dezvoltării țării și a creșterii nivelului de trai".

Se spune că ghilotina funcționează doar în timpul revoluției, metaforic, desigur.

Trebuia profitat de acel moment, dar nu este doar vina celor din Est, precum Adam Michnik. Foarte multă lume în Occident spunea același lucru, iar aceștia aveau o lipsă de înțelegere completă a sistemului comunist.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇