Tătaru spune că se lucrează la un Plan B pentru gestionarea pandemiei, după deciziile CCR: Avocatul Poporului nu pot să spun că ne-a ușurat munca

Tătaru spune că se lucrează la un Plan B pentru gestionarea pandemiei, după deciziile CCR: Avocatul Poporului nu pot să spun că ne-a ușurat munca

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că până când motivarea CCR va fi publicată în Monitorul Oficial, gestionarea situației cauzate de COVID-19 va fi făcută după legislația în vigoare, dar că există în lucru și un Plan B.

”Avocatul Poporului nu pot să spun că ne-a ușurat munca. Suntem în pandemie, avem de 10 zile o creștere a cazurilor noi, de 2 zile avem și o creștere la ATI, noi trebuie să facem față și să gestionăm situația. Până avem o motivare a deciziei CCR, continuăm pe aceeași legislație”, a spus ministrul, la Antena3.

ADVERTISING

Orban explică ce urmează după decizia CCR și de ce avem mai multe cazuri noi de COVID ca țările din Occident

Întrebat dacă internările bolnavilor cu COVID-19 vor fi făcute de acum doar cu acordul pacientului, Tătaru a explicat că ne aflăm într-o situație specială.

”Într-un context obișnuit, orice procedură are un consimțământ informat al pacientului. Aici discutăm de stare de alertă, de pandemie, unde există ca protocol izolarea și carantinarea, sunt protocoale de tratament”, a spus Nelu Tătaru.

Dacă ai stat în izolare sau carantină, poți da statul în judecată în baza deciziei CCR? Zegrean explică

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ministrul spune ca există deja în lucru un Plan B, care poate fi aplicat după ce Curtea Constituțională va motiva deciziile de joi.

”Avem alternative pe care le avem în pregătire acum la Ministerul Justiției, Ministerul Sănătății, Ministerul de Interne, ca să putem gestiona situația. Este posibilă și o lege”, a punctat Tătaru.

CCR: Carantina și izolarea nu se pot decide prin ordin de ministru. Starea de alertă poate fi prelungită fără acord de la Parlament

Curtea Constituţională a decis, joi, ca nu a fost constituțional modul în care s-a decis carantinarea sau izolarea la domiciliu a celor care intrau în țară venind din zone puternic afectate de COVID-19. Mai exact, spun magistrații CCR, măsura nu putea fi impusă prin ordin de ministru. În schimb, starea de alertă putea fi prelungită fără să fie nevoie de aprobarea Parlamentului.

ADVERTISING

1 Mai și sărbătorile pascale și-au spus cuvântul

Ministrul spune că numărul mare de cazuri noi pe care îl vedem în ultimele zile este rezultatul relaxării din 1 Mai si de Paște, dar că nu sunt motive de îngrijorare.

”1 Mai, sărbătorile pascale și-au spus cuvântul. De îngrijorare n-aș spune, dar de precauție mărită, da. Suntem într-o stare de alertă medicală, suntem în pandemie.

Discuțiile vizavi de un val doi țin doar de noi. Dacă respectăm regulile, ne putem gândi la relaxare suplimentară la 1 iulie, dacă nu, ar putea fi amânată”, a mai spus Nelu Tătaru, insistând că ține de noi dacă ”la sfârșitul lui iulie - începutul lui august, o să avem o viață cvasi-normală”.

Ministrul susține că nu există o presiune pe sistemul medical la acest moment, dar sunt cazuri punctuale în zonele cu creștere mare, unde anumite spitale nu mai fac față. Pentru astfel de cazuri sunt luate măsuri punctuale, fiind folosite, printre altele, transferurile de pacienți sau unitățile mobile ATI.

”De astăzi vom folosi unitățile mobile ATI, una va fi dusă la Spitalul Județean Ploiești, unde va prelua 12 cazuri”, a mai spus Tătaru.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇