După ce CCR a declarat că impunerea izolării sau carantinării prin ordin de ministru sunt neconstituționale, mulți s-au întrebat ce urmează: Toți izolații și carantinații de până acum pot să dea în judecată statul pentru că le-a restrâns ilegal drepturile?
Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, a explicat că lucrurile nu stau chiar așa și i-a sfătuit pe oameni să respecte în continuare legislația în vigoare, deoarece ea se bucură de prezumția de constituționalitate până la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial.
„Oamenii să nu plece de astăzi din carantină și izolare, pentru că o să-i oprească Poliția și o să-i ducă înapoi. Și o să plătească și amenzi.
Decizia CCR dispune doar pentru viitor, chiar dacă aceste ordine ale ministrului Sănătății au fost acum declarate neconstituționale.
E timp suficient ca Parlamentul să rezolve această problemă prin lege și să nu ajungem iar într-o situație în care trei zile nu mai știm ce să facem”, a precizat Zegrean pentru Digi24.
Iată de ce toți cei care au fost puși să stea în izolare sau carantinați nu au de ce să se ducă în instanță.
„Nu, pentru că măsurile au fost luate de ministrul Sănătății în baza unei legi din 2006, care azi (joi - n.red.) a fost declarată neconstituțională, pentru că dădea posibilitatea ministrului să emită aceste ordine. Câtă vreme o lege nu e declarată neconstituțională se bucură de prezumția de constituționalitate”, a explicat Augustin Zegrean.
Curtea Constituţională a decis, joi, ca nu a fost constituțional modul în care s-a decis carantinarea sau izolarea la domiciliu a celor care intrau în țară venind din zone puternic afectate de COVID-19. Mai exact, spun magistrații CCR, măsura nu putea fi impusă prin ordin de ministru.