Serbia analizează posibilitatea de a permite deschiderea unei reprezentanţe a Ministerului rus al Apărării, o decizie care riscă să amplifice tensiunile dintre Belgrad şi Occident, informează agenţiile Associated Press şi Reuters.
Ministerul Apărării de la Belgrad a anunţat marţi că au fost lansate „procedurile legale” care să permită un acord interguvernamental pentru deschiderea unei misiuni a Ministerului rus al Apărării pe teritoriul Serbiei.
Acordul ar consolida cooperarea militară dintre Serbia şi Rusia, conform Ministerului sârb al Apărării.
Alianţa Nord-Atlantică a refuzat să comenteze informaţiile.
Deşi vrea să adere la Uniunea Europeană, Serbia a consolidat relaţiile politice şi militare cu Rusia.
Serbia alege UE și renunţă să mai participe la exerciţiile militare comune cu Rusia din Belarus
Rusia a făcut deja primul pas
Rusia a acordat deja autorizaţia ca Ministerul Apărării să deschidă o reprezentanţă în Serbia, conform unui document citat de agenţia Reuters.
Potrivit ordonanţei guvernamentale semnate de premierul Mihail Mişustin, viitorul şef al misiunii militare ruse va facilita soluţionarea problemelor militare şi tehnice în cooperarea dintre Rusia şi Serbia. Practic, oficialul rus ar putea primi autorizaţii de a vizita unităţile militare sârbe dotate cu echipamente importate din Rusia.
În ultimii ani, Serbia a achiziţionat din Rusia avioane de vânătoare MIG-29, elicoptere militare Mi-35, tancuri T-72 şi transportoare blindate.
Și cu unii, și cu ceilalți
În septembrie, preşedintele Serbiei, Aleksandr Vucici (foto), afirma că va încerca să menţină relaţii echilibrate atât cu Ocidentul, cât şi cu Rusia şi China.
"Dacă trăieşti într-o ţară mică aflată geografic la o intersecţie, atunci politica trebuie să fie menţinerea păcii şi a stabilităţii, fie prin a nu avea dispute cu nimeni, ceea ce este imposibil, fie prin a avea dispute cu toată lumea în mod egal.
Serbia este pe o direcţie europeană, dar trebuie să supravieţuiască şi are prieteni atât în SUA, dar are prieteni de care nu îi este ruşine şi la Moscova şi Beijing. Uneori, trebuie să ne protejăm neutralitatea militară rămânând singuri", sublinia Aleksandr Vucici.