După ce rezultatele preliminare ale scrutinului parlamentar desfăşurat duminică în Serbia au indicat o majoritate covârşitoare obţinută de partidul de guvernământ, oficiali UE au declarat luni că este posibil ca alegerea votanţilor să fi fost limitată.
După numărarea a 70% din buletinele de vot, estimările care dădeau câştigător partidul preşedintelui Vucic au fost confirmate. SNS a obținut 191 din cele 250 de locuri, adică o majoritate de aproape patru cincimi, transmite dpa.
Doar partenerii de coaliţie ai formaţiunii conservatoare SNS, socialiştii ministrului de Externe Ivica Dacic (SPS) şi noul partid de opoziţie SPAS (Salvare) au reuşit să depăşească pragul de 3% pentru a intra în Parlament. Au obținut 32, respectiv, 11 locuri.
Locurile care nu au fost câştigate de cele trei partide au revenit reprezentanţilor minorităţilor etnice. Maghiarii au primit zece locuri, bosniacii patru şi albanezii două.
Doi înalţi funcţionari europeni au afirmat, într-o declarație comună, că observatorii internaţionali au remarcat că partidul de guvernământ din Serbia şi-a folosit "avantajul copleşitor şi promovarea politicilor guvernamentale de către majoritatea principalelor mijloace de comunicare în masă".
"Deşi participanţii la alegerile parlamentare din Serbia au putut să facă campanie şi libertăţile fundamentale au fost respectate, alegerea votanţilor a fost limitată"
Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell şi comisarul european pentru vecinătate şi extindere Oliver Varhelyi
Boicotul Opoziției
Alegerile parlamentare de duminică au fost marcate de un boicot din partea majorităţii partidelor de opoziţie. Acestea îl acuzau pe preşedintele Aleksandar Vucic de abuz de putere şi de manipularea întregului cadru electoral în beneficiul SNS. Unul din liderii opoziţiei, Dragan Djilas, a acuzat autorităţile că au manipulat chiar şi procentul de participare al electoratului. Djilas susține că s-au făcut ameninţări şi presiuni asupra alegătorilor şi chiar falsificare directă pentru a reduce impactul iniţiativei de boicotare, promovată de opoziţie.
Potrivit comisiei electorale, prezenţa la vot a depăşit cu puţin 50%. Djilas şi alţi membri ai opoziţiei au insistat însă că aceasta a fost de aproape 40%.
Opoziţia care a boicotat scrutinul a încercat să atragă atenţia comunităţii internaţionale asupra a ceea ce consideră că este abuz de autoritate al regimului Vucic. De la depăşirea limitelor legale ale prerogativelor preşedintelui până la controlul mass-media şi deturnarea de fonduri.
Declaraţia comună a oficialilor UE a subliniat, de asemenea, necesitatea continuării dialogului.
"Uniunea Europeană aşteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu următorul guvern pentru a promova rapid reformele urgente, necesare aderării Serbiei la UE"
Preşedintele Partidului Popular European Donald Tusk a felicitat SNS într-o postare pe Twitter. "Acest rezultat este o dovadă a încrederii cetăţenilor şi a eficacităţii voastre", a afirmat Tusk. "Mai multă putere, mai multă responsabilitate".
Vezi și Alegeri parlamentare in Serbia: Partidul preşedintelui Vucic câştigă detaşat