Moţiunea simplă împotriva ministrului Muncii, ”Sistemul de pensii – un joc de-a alba neagra cu vieţile părinţilor şi bunicilor noştri”, a fost adoptată de Senat cu 61 de voturi pentru şi 59 de voturi contra.
Din totalul de 134 de senatori, au fost prezenţi 120 de senatori, scrie News.ro.
Cine a votat cu extremiştii? USR
Moțiunea a fost inițiată de liderul senatorilor AUR, Petrișor Peiu, și a fost semnată de 45 de parlamentari, astfel: 28 de la AUR, zece de la S.O.S. România și șapte de la POT.
În Senat, grupurile extremiştilor au 47 de parlamentari în total (28 AUR+12 SOS+7 POT), iar până la 61 de voturi înseamnă că aleşii USR (19 în total) au votat cu izolaţioniştii.
De fapt, după şedinţa de plen, partidul şi-a asumat poziţia.
”Astăzi, mirajul marii stabilităţi a coaliţiei de guvernare s-a prăbuşit. Ministra Muncii a fost trasă la răspundere pentru toate restanţele colosale din domeniul muncii. Toţi senatorii USR au votat pentru moţiunea simplă pentru a taxa ministrul pentru toate gafele, restanţele, erorile pe care le-a girat în domeniul pe care-l coordonează”, a afirmat liderul senatorilor USR, Ştefan Pălărie, într-un comunicat de presă.
AUR îi cere demisia
Potrivit regulamentului Parlamentului, adoptarea moţiunii simple nu are ca efect demiterea ministrului în cauză. Însă AUR a cerut, în plen, demisia Simonei Bucura Oprescu, după votul dat azi.
”Senatul a adoptat moţiunea simplă. În încheiere, aş sugera doamnei ministru, într-un gest de onoare, să-şi prezinte demisia, pentru că aceste voturi nu sunt ale noastre, ci ale românilor care ne-au trimis aici să-i reprezentăm”, a spus senatorul AUR Constantin-Ciprian Iacob.
Preşedintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a declarat în plen că în moţiune nu este prevăzută demisia ministrului. ”Nu reţin ca moţiunea să fi avut ca concluzie sau solicitare demisia ministrului”, a spus Abrudean.
Semnatarii moțiunii au adus mai multe acuzaţii ministrului Muncii, între care: îngheţarea pensiilor la începutul acestui an, legiferarea fără viziune, care a dus la adâncirea inechităţilor în societate, inechităţile din sistemul de pensii militare.
Reacţia ministrului
Ministrul Muncii a reacționat la scurt timp după adoptarea moțiunii.
"Este matematică parlamentară pură. (... )Voi continua ca și până acum. Cred că în funcțiile politice este vorba de muncă și de responsabilitate. Munca neobosită se face în favoarea oamenilor. (…) Ceea ce se întâmpla aici este vorba de matematică electorală.
Eu îmi cunosc bine munca, munca pe care am depus-o de-a lungul unei îndelungate perioade de timp în folosul românilor.
Cred în munca pe care am depus-o și cred în votul de învestitură pe care românii mi l-au acordat atât ca deputat, cât și în plenul Parlamentului României.
În toată cariera mea am luptat împotriva nedreptății. Consider că munca pe care am depus-o este cu adevărat în folosul românilor, iar ceea ce se întâmplă astăzi cred că este o nedreptate. Tot ceea ce a ținut de noi am făcut și vom continua să facem'', a spus Bucura-Oprescu, vizibil emoționată, la ieșirea din sala de plen a Senatului, scrie Agerpres.
Bugetul de pensii din 2025 este cu 21 de miliarde de lei mai mare
În timpul dezbaterilor, reprezentanții Opoziției au criticat sistemul de pensii și au arătat că acesta ar fi un joc de-a alba-neagra cu viețile părinților și bunicilor noștri, iar sistemul adâncește inechitățile sociale.
În replică, Simona Bucura-Oprescu, arată că bugetul de pensii din 2025 este cu 21 de miliarde de lei mai mare față de anul trecut și i-a acuzat pe inițiatorii demersului de dezinformare.
RRA scrie că Senatul sau Camera Deputaților poate adopta o moțiune simplă prin care să-și exprime poziția cu privire la o problemă de politică internă sau externă.
Moţiunile simple adoptate de Senat se publică în Monitorul Oficial şi cam atât este efectul lor.