Anca Dragu (USR PLUS), președintele Senatului, precizează că nu este nicio problemă cu semnăturile care însoțesc moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS vineri seara.
Explicația vine după ce Florin Roman (PNL) a susţinut, duminică, într-o postare pe Facebook și citată de Agerpres, că moţiunea conține peste 30 de semnături scanate, copiate din tabele şi cu suspiciuni de falsificare.
„Este semnătura olografă și preluată în anumită cazuri prin copie și atașată. Copia prezentată la Senat este integrală cu copia cele prezentate la Camera Deputaților. Nu avem nicio problemă cu aceste semnături. Sunt legale, olografe”, a declarat Anca Dragu, luni dimineața, la Antena 3.
Referitor la o posibilă problemă cu semnăturile de la moțiunea de cenzură, prim-ministrul Florin Cîțu a spus că dacă se confirmă falsul, cei responsabili „trebuie să răspundă”.
„Nu am informaţiile acestea, dar vă spun atâta: dacă există semnături false pe o moţiune, cei care au făcut acest lucru trebuie să răspundă. Şi dacă USR s-a asociat şi cu o moţiune cu semnături false, deja lucrurile arată foarte trist”, a declarat Florin Cîţu duminică.
Toată pandemia s-au acceptat semnături scanate
Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR PLUS, a explicat și el situația semnăturilor, arătând că Parlamentul a funcționat cu semnături scanate, dat fiind contextul pandemic în care ne aflăm de mai bine de un an de zile.
„Văd că echipa dlui Cîțu contestă semnătruile parlamentarilor. Este fără precedent în Parlament acest lucru. O semnătură olgorafă rămâne olgorafă și atunci când e semnată și scanată sau când este pe un șervețel. De un an și jumătate, în Parlamentul României se votează prin telefon.
Legi importante inclusiv, doar cu un apel telefonic, se votează electronic pe tabletă. Sunt niște tablete, nu ai de unde să știi tot timpul că în spatele tabletei este cine trebuie să fie în spatele tabletei.
Se admit semnăturile olografe trimise scanat de parlamentari pentru înregistrarea proiectelor de legi, cu semnături olografe trimise scanat. Suntem in pandemie și stare de alertă, s-a încercat să ținem deplasările la un minim”, a adăugat la rândul său reprezentantul USR PLUS.
Doar semnatarii le pot contesta
Totodată, el a arătat că doar parlamentarii care au semnat moțiunea de cenzură pot contesta autenticitatea iscăliturilor.
„Există preluare pe sistem digital a semnăturilor. O semnătură olografă rămâne o semnătură olografă. Doar semnatarul poate contesta autenticitatea semnăturii.
Niciun parlamentar din cei care au semnat moțiunea nu își contestă semnătura. Totul e o perdea de fum prin care premierul Cîțu încearcă să se agațe cu disperare de scaunul de la Palatul Victoria”.
Moșteanu a dezvăluit că semnatarii chiar au fost sunați și li s-au promis diverse mite.
„Este un abuz ce se întâmplă acum. Și se mai întâmplă ceva zilele acesta și chiar în acest moment. Parlamentarii sunt sunați să-și retragă semnăturile, de către membri ai echipei Florin Cîțu, la schimb cu promisiuni pe diverse lucruri. O să aflați mai multe detalii de la cei sunați în orele următoare. E inadmisibil să faci așa ceva”, a completat Moșteanu.
Purtătorul de cuvânt a mai precizat că parlamentarii care au trimis semnătura scanată vor semna astăzi și cu pixul pe hârtie, așa cum vor cei de la PNL, iar o listă suplimentară va fi depusă la moțiunea de cenzură.
AUR: Nu suntem de vânzare
Liderul AUR, George Simion, a spus și el că parlamentarii formațiuni au fost sunați de Florin Roman și Bogdan Gheorghiu.
„Florin Roman l-a sunat pe sunat pe colegul meu Gheorghe Daniel Rusu. Bogdan Gheorghiu l-a sunat pe colegul meu Florin Pușcașu. Au răspândit zvonul că s-ar fi ajuns la o înțelegere cu șapte dintre parlamentarii AUR. Aici sunt toți parlamentarii AUR. Noi nu suntem de vânzare, nu ne vindem și când pornim ceva mergem până la capăt”, spune copreședintele AUR, deputatul George Simion.
La rândul său, deputatul PNL Florin Roman a dezmințit afirmațiile și a susținut că el a fost, de fapt, sunat de un parlamentar AUR.
Va fi cvorum azi?
Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au fost convocate din nou pentru luni, de la ora 12:00, pentru a stabili calendarul dezbaterii moţiunii de cenzură.
Întrebată dacă această ședință va avea cvorum, față de primele două încercări eșuate, Dragu speră că da.
„Eu sper ca parlamentarii să revină la sentimente mai normale și să avem cvorum, dar să și stabilim un calendar pentru dezbaterea și votul asupra moțiunii de cenzură. Nu este un moft (moțiunea - n.red.), este un drept constituțional. Moțiunea trebuie să meargă pe cirucuitul normal, legal (...)
Nu văd cine și cum sar putea constata că moțiunea nu întrunește condițiile legale”, a adăugat șefa Senatului.
Referitor la reluarea dialogului în coaliția de guvernare, în special între USR PLUS și PNL, Dragu a completat că „discuțiile pot continua”, însă „dialoul cu premierul Florin Cîțu a fost iremediabil fracturat”.
Rămâne de văzut dacă a treia încercare de stabilire a calendarului dezbaterii moţiunii de cenzură va avea succes astăzi.
Iniţial, Birourile permanente reunite ale celor două Camere fuseseră convocate vineri, la ora 23,00, dar şedinţa nu a putut avea loc din lipsă de cvorum, fiind amânată pentru sâmbătă. Nici sâmbătă nu a fost întrunit cvorumul necesar, şedinţa fiind programată pentru luni.