Se va răsfrânge lupta politică din Guvern și asupra Capitalei? În ce primării dețin PNL și USR-PLUS puterea și ce urmează în fiecare sector

Se va răsfrânge lupta politică din Guvern și asupra  Capitalei? În ce primării  dețin PNL și USR-PLUS puterea și ce urmează în fiecare sector

La alegerile locale de toamna trecută, USR-PLUS și PNL au câștigat împreună puterea în Consiliul General și în mai multe sectoare. Și l-au sprijinit consistent în alegeri pe primarul general Nicușor Dan.

Acum – din cauza conflictelor politice din Guvern – USR PLUS spune că nu mai are încredere în premier. Iar alianţa e în prag de rupere.

Ce s-ar întâmpla oare dacă această coaliție s-ar destrăma și pe plan local, la cele 7 primării din oraș? Rămâne de văzut. Cert este că proiecte majore promise de USR PLUS și PNL pentru bucureșteni ar rămâne în aer.

SpotMedia.ro vă arată, pe larg, cine deține puterea politică în fiecare zonă, dar și ce spun reprezentații USR-PLUS din instituții că urmează, de aici încolo.

În Consiliul General al Municipiului București (CGMB) există 55 de locuri. Fiecare loc e al unui consilier, care are drept de vot în forul care conduce, de fapt, Capitala.

21 dintre voturile din Consiliul General sunt ale consilierilor PSD. Alte 5 sunt ale PMP.

Dar puterea de decizie o are alianța USR PLUS – PNL, cu 29 de voturi în Consiliu, dintre care 12 ale PNL și 17 ale USR PLUS.

În această alianța USR PLUS – PNL există tensiuni și nemulțumiri. Dar, per total, la vot, ambele partide au susținut proiectele majore propuse până acum de Nicușor Dan (cum ar fi, spre exemplu, suspendarea PUZ-urilor de sector).

Structura-voturilor-in-Consiliul-General-1

Dacă alianța s-ar rupe, e greu de spus ce s-ar întâmpla. Niciunul dintre partide nu are forța de a adopta singur proiecte. Și e de crezut că grupul USR-PLUS sau grupul PNL s-ar alia cu PSD pentru a face majoritate.

ADVERTISING

Liderul grupului consilierilor USR-PLUS din Consiliul General, Cosmin Smighelschi, a precizat, însă, pentru SpotMedia.ro că momentan n-am avea de ce să facem astfel de calcule.

”Majoritatea de dreapta de la nivelul Consiliului General funcționează unită și susține proiectele primarului general, propuse în interesul bucureștenilor”, a precizat Cosmin Smighelschi pentru SpotMedia.ro.

Sectorul 1: Coaliția Dreptei Unite s-a cam destrămat deja

Sectorul 1 este condus de primarul Clorilde Armand (USR PLUS) și are un viceprimar din același partid, adică Oliver Păiuși, și un viceprimar liberal, Ramona Porumb.

Consiliul Local al Sectorului are 27 de locuri. Dintre ele, 6 sunt ale PNL și 9 ale USR PLUS. Per total, cele două partide ar avea majoritate.

Structura-voturilor-la-S1

În acest consiliul local, însă, alianța Dreptei Unite s-a rupt.

Primarul Clotilde Armand îi acuză pe liberali că au fraternizat cu PSD. Iar liberalii susțin că nu sunt consulați la timp cu privire la proiectele puse pe ordinea de zi și că unele dintre acestea sunt inoportune sau chiar ilegale. Așa că le resping la vot, în timpul ședințelor.

Rămâne să vedem dacă USR-PLUS și PNL vor găsi o cale de negociere și vor vota împreună proiecte majore, cum ar fi bugetul sectorului pe anul în curs.

ADVERTISING

Sectorul 2: USR PLUS n-ar avea niciun interes să rupă alianța cu PNL

În Sectorul 2, funcțiile de decizie sunt ocupate tot de alianța USR PLUS – PNL. Mai exact, primarul Radu Mihaiu e membru USR PLUS. Iar viceprimarii sunt tot de la USR PLUS (Alexandra Chirilă) și PNL (Adrian Costache).

Consoliul Local are 27 de locuri. Dintre ele, 10 sunt ale PSD și 2 ale PMP. Dar majoritatea e deținută de USR-PLUS și PNL care au împreună 15 voturi.

structura-voturilor-in-Consiliul-Local-S2

În principiu, indiferent ce s-ar întâmpla la nivel central, USR-PLUS n-ar avea niciun interes să rupă alianța cu PNL, la sector, din cauză că în acest fel și-ar slăbi poziția la vot. Și n-ar mai putea susține cu aceeași forță proiectele propriului primar.

La solicitarea SpotMedia.ro, viceprimarul Alexandra Chirilă a precizat că, la nivel local, colaborarea dintre USR PLUS și PNL nu e în pericol.

”Coaliția nu este în niciun fel de pericol la nivel local, al primăriilor. Avem în continuare încredere în maturitatea partenerilor de a gestiona situația pentru interesul oamenilor”, a precizat Andreea Chirilă.

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, n-a stat, însă, deoparte de conflictul politic și l-a criticat public pe premierul Florin Cîțu, pe Facebook.

ADVERTISING

Sectorul 3: USR-PLUS și PNL au majoritate cu un singur vot în plus

Primar la Sectorul 3 este Robert Negoiță, fost membru PSD, dar care a câștigat un nou mandat cu o formațiune politică numită Partidul București 2020, înființată înainte de alegerile de pe 27 septembrie 2020.

Viceprimarii sunt, însă, de la USR PLUS (Ștefan - Lucian Judele) și PNL (George Alexandru Oancea).

În Consiliul Local, din cele 31 de mandate, 16 sunt ale alianței USR PLUS cu PNL.

Restul mandatelor sunt împărțite de: PSD (8), Partidul București 2020 (5) și PMP (2).

structura-voturilor-in-Consiliul-Local-S3

La solicitarea SpotMedia.ro, viceprimarul USR PLUS, Ștefan-Lucian Judele, a precizat că reprezentații partidului său în Consoliul Local și cei ai liberalilor lucrează la proiecte încă dinainte ca ele să ajungă pe ordinea de zi. În acest fel, se poate adopta repede ce merită.

Rămâne să vedem dacă alianța va rezista și în următorii 3 ani și jumătate.

Sectorul 4: Primarul Daniel Baluță a rupt majoritatea Dreptei Unite

Primarul Daniel Băluță (PSD) a câștigat un nou mandat la alegerile din 27 septembrie 2020. Dar și-a pierdut majoritatea de care se bucura în Consiliul Local.

Mai exact, după alegeri, din cele 27 de mandate, 14 au mers la Alianța USR PLUS și PNL. În rest, 11 au mers la PSD - PPU și 2 la PMP.

Practic, alianța USR PLUS - PNL avea majoritate cu un singur vot. La alegerea viceprimarilor, însă, pentru a accede în funcție, Robert Florea, unul dintre consilierii liberali, a votat cu PSD și PMP.

Așa a ajuns Sectorul 4 să aibă un viceprimar PSD (Mădălina Magdalena Stancu) și unul liberal (Robert Florea).

Ulterior, PNL a anunțat că îl va exclude pe Florea din partid. Dar până la finalizarea procedurii alianța dintre USR PLUS și PNL nu mai are majoritate, în Consiliul Local.

Președintele PLUS Sector 4, Mircea Olaru, explicat pentru SpotMedia.ro că, în mod normal, după excluderea din partid și notificarea Instituției Prefectului, actualul viceprimar PNL ar trebui să își piardă mandatul de consilier local, potrivit Codului Administrativ.

Iar, odată ce liberalii își vor numi un alt consilier în loc, coaliția USR PLUS - PNL și-ar recâștiga majoritatea. Dar asta ar putea dura, mai ales dacă Robert Florea va ataca în instanță excluderea sa din partid.

structura-voturilor-in-Consiliul-Local-S4

Cu privire la tensiuni, Mircea Olaru ne-a spus că a fost ședință de consiliu luni, pe 12 aprilie, și că de atunci membrii coaliției nu s-au mai întâlnit să discute.

Dar - a mai precizat consilierul local citat de SpotMedia.ro - până acum alianța cu PNL a funcționat, la nivel macro, chiar dacă liberalii au mai votat și altfel decât USR PLUS.

Sectorul 5: Majoritatea aparține PSD și Partidului Puterii Umaniste (PPU)

Primar al Sectorului 5 este Cristian Popescu Piedone (PPU). Iar viceprimari sunt Mircea Horațiu Nicolaidis (tot de la PPU) și Ion Constantin Melnic (PSD).

Consiliul Local al sectorului are 27 de locuri. Dintre ele, 10 sunt ale PSD, iar 4 sunt ale PPU. Cele două partide au, practic, majoritate simplă.

PMP are 2 mandate, iar USR-PLUS și PNL sunt în Opoziție, cu 5 și respectiv 6 mandate.

structura-voturilor-in-Consiliul-Local-S5-1

L-am întrebat pe consilierul local Iustin Roșca (președinte al PLUS Sector 5) dacă se simt și la nivel de sector tensiunile de la nivel național dintre partidele Dreptei. Și dacă USR-PLUS va continua să voteze alături de PNL.

Roșca ne-a spus că fiecare consilier votează după cum consideră, în funcție de calitatea proiectelor, nu de alianțe prestabilite.

”USR-PLUS nu votează alături de un partid sau altul, ci votează în interesul cetățenilor din Sectorul 5 (...)

De la începutul mandatului, consilierii noștri au depus 15 proiecte de hotărâri de Consiliu Local Sector 5, dintre care 6 au fost adoptate. (...) Vom continua să propunem proiecte benefice pentru sectorul nostru, îi vom invita pe colegii din PNL pentru a le vota, după cum consilierii USR-PLUS vor vota orice proiect benefic cetățenilor Sectorului 5, ce este propus de PNL”, a spus Iustin Roșca pentru SpotMedia.ro.

Sectorul 6: Fără tensiuni. USR PLUS votează cu PNL și PMP

La Sectorul 6, primar este Ciprian Ciucu (PNL). Iar viceprimarii, Mihaela Ștefan și Alexandru Gâdiuță, sunt ambii de la USR PLUS.

Consoliul Local are 27 de locuri. Dintre ele, 8 sunt ale PNL, 8 ale USR PLUS, 2 ale PMP și 8 ale PSD.

structura-voturilor-in-Consiliul-Local-S6-1

Practic, PNL și USR-PLUS au majoritate simplă. Dar cu ajutorul consilierilor PMP pot obține și majoritate calificată - adică două treimi din voturi - necesară pentru unele proiecte.

L-am întrebat pe Alexadru Gâdiuță, viceprimar și membru al Consiliului Local, dacă tensiunile de la Guvern se simt și în Sectorul 6.

”Până în acest moment, nu se transmit tensiunile de la nivel național și la nivelul Sectorului 6. Vom continua să colaborăm în speranța de a veni cu proiecte benefice pentru comunitate.

Nu am avut proiecte care să necesite două treimi și, cel mai probabil, nu vom avea, sectoarele neavând patrimoniu, dar in majoritatea proiectelor inițiate am avut și susținerea consilierilor PMP”, a precizat Alexandru Gâdiuță pentru SpotMedia.ro.

Rămâne să vedem dacă alianța PNL cu USR-PLUS - acolo unde încă funcționează și are putere de decizie - va reuși să ducă la bun sfârșit proiectele promise, cu care a câștigat voturile bucureștenilor.

Grafice realizate de Gabriel Kolbay

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇