Un eurodeputat naţionalist bulgar, Angel Şavdarov Geambazki, din cadrul grupului eurosceptic ECR, a efectuat un salut nazist în hemiciclul Parlamentului Eurpean (PE), la Strasbourg, după ce a intervenit într-o dezbatere pe tema statului de drept din Polonia şi Ungaria, şi ar putea fi sancţionat de către instituţie, relatează AFP.
Pe scările către ieşirea din hemiciclu, Anghel Geambazki s-a întors, a întins braţul drept înainte timp de câteva secunde, după care a plecat, potrivit unei înregistrări video disponibilă pe site-ul PE.
”Nu vom permite niciodată să ni se spună ce să spunem şi ce să facem. Trăiască Bulgaria, Ungaria, Viktor Orban, Fidez şi Europa statelor naţiuni”, a declarat anterior, la pupitul hemiciclului, acest ales din cadrul Partidului VMRO (naţionalist).
El a denunţat, într-un mesaj postat pe Twitter, drept o ”abominaţie” hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) care a validat miercuri un mecanism care permite privarea de fonduri europene a unui stat UE în care se constată încălcări ale statului de drept, contestat de către Ungaria şi Varşovia.
”Jos măştile! De fiecare când dezbatem democraţa şi statul de drept, naţionaliştii şi extrema dreaptă ne amintesc deviza lor - intoleranţa şi provocarea. Eu sunt ţinta lor preferată şi sunt mândru de asta”, a declarat pentru Le Figaro eurodeputatul Sandro Gozi.
Vicepreşedinta italiană a PE Pina Picierno, care a condus dezbaterea, a anunţat că instituţia urmează ”să controleze camerele (de supraveghere) pentru a vedea ce s-a întâmplat în acest hemiciclu, să vadă dacă a existat un salut fascist sau nu”.
”Noi nu admitem în niciun fel gesturi şi simboluri fasciste. Dacă s-a întâmplat aşa ceva, este extrem de grav şi se vor lua sancţiuni”, a avertizat ea.
Secretarul de stat francez însărcinat cu Afaceri Europene Clément Beaune, care era prezent, în cadrul preşedinţiei franceze a UE, a reacţionat pe Twitter, denunţând acest gest drept ”scandalos şi nedemn”.
Delegaţia franceză a grupului Renew Europe (centru) i-a cerut preşdintei PE Roberta Metsola ”să acţioneze”.
Regulamentul intern al PE prevede ca deputaţii ”să se abţină de la orice comportament deplasat” şi ”de la orice declaraţie ofensatoare”.
În cazul unei încălcări a acestor reguli, sancţiunea poate viza participarea la actvităţi parlamentare sau indemnizaţii.