Răspunsul Chișinăului la acuzațiile Moscovei. MAE rus l-a convocat pe ambasadorul moldovean

Răspunsul Chișinăului la acuzațiile Moscovei. MAE rus l-a convocat pe ambasadorul moldovean
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Maia Sandu a câştigat un nou mandat, dar Rusia nu se lasă. Miercuri a venit răspunsul Chișinăului la acuzațiile Moscovei pe tema alegerilor prezidențiale. Tot azi ambasadorul la Moscova a fost convocat la MAE rus, pentru a „protesta vehement” pentru că autorităţile de la Chişinău ar fi refuzat „în mod nemotivat” acreditarea unor observatori internaţionali din Rusia pentru a urmări desfăşurarea alegerilor prezidenţiale şi a referendumului din 20 octombrie.

Aceste evoluţii vin după ce marţi Kremlinul a denunţat alegerile de peste Prut pe care le-a calificat drept incorecte pentru că ar fi exclus sute de mii de moldoveni care locuiesc în Rusia, în timp ce moldovenilor care locuiesc în Occident li s-a oferit oportunitatea de a-şi exercita votul.

ADVERTISING

Poziţia MAE de la Chişinău

Mesajele lansate în ultimele zile în spațiul public de către reprezentanții autorităților ruse privind alegerile desfășurate în R. Moldova nu corespund realității, transmite Ministerul de Externe de la Chișinău.

„Alegerile din Republica Moldova au întrunit toate standardele naționale și internaționale, fapt confirmat de rapoartele preliminare ale misiunilor internaționale de observare a alegerilor. Aceleași rapoarte au salutat rezistența Republicii Moldova în fața asaltului fără precedent asupra democrației sale cu implicarea forțelor ostile din afara țării”, subliniază MAE de la Chișinău, într-un comunicat de presă, citat de Mediafax.

ADVERTISING

Chișinăul dezminte criticile nefondate lansate de reprezentanții autorităților ruse cu scopul de a manipula opinia publică, subliniind că „aceste încercări stângace de a pune la îndoială legitimitatea scrutinului nu sunt decât continuarea interferenței maligne în afacerile noastre interne”.

„Condamnăm aceste acțiuni reprobabile și le considerăm inacceptabile, în mod special, din partea unui stat recunoscut drept anti-exemplu în domeniul democrației. Comentatorii din rândul autorităților ruse nu sunt credibili atunci când critică procese democratice despre care ei au doar cunoștințe teoretice. Totuși, le dorim cetățenilor ruși să se bucure și ei de toate drepturile și libertățile fundamentale de care se bucură cetățenii Republicii Moldova”, a conchis Ministerul de Externe.

ADVERTISING

Mutarea MAE de la Moscova

Pe de altă parte, Ministerul rus de Externe l-a convocat, miercuri, pe ambasadorul Lilian Darii, pentru a „protesta vehement” pentru că autorităţile de la Chişinău ar fi refuzat „în mod nemotivat” acreditarea unor observatori internaţionali din Rusia pentru a urmări desfăşurarea alegerilor din 20 octombrie.

Ambasadorului i s-a transmis „protestul vehement” al Moscovei faţă de „acţiunile discriminatorii neprietenoase ale Chişinăului” faţă de observatorii ruşi din cadrul misiunii de monitorizare OSCE/ODIHR, informează un comunicat al MAE rus, citat de News.ro.

Înainte de primul tur de scrutin şi de referendumul constituţional privind aderarea la UE, care a avut loc la 20 octombrie, autorităţile din Republica Moldova au refuzat „în mod nemotivat” acreditarea a cinci observatori internaţionali din Rusia. Apoi, înaintea celui de-al doilea tur de scrutin, care a avut loc la 3 noiembrie, trei membri ruşi ai misiunii OSCE/ODIHR nu au putut intra în Republica Moldova, fiind opriţi pe aeroportul din Chişinău, deşi erau acreditaţi de Comisia Electorală Centrală din Moldova, susţine Moscova.

„Astfel de acţiuni reprezintă o încălcare gravă de către Chişinău a angajamentelor sale internaţionale, în special a Documentului de la Copenhaga al CSCE din 1990 şi a Convenţiei CSI din 2002 privind standardele pentru alegeri democratice, drepturi şi libertăţi electorale, la care Republica Moldova este parte”, acuză Moscova.

„Aceste măsuri au fost luate de un stat candidat la UE, ceea ce caracterizează în mod corespunzător valorile democratice europene pe care conducerea Republicii Moldova se străduieşte să le susţină”, comentează, ironic, comunicatul ministerului condus de Serghei Lavrov.

Moscova anunţă că s-a adresat şi conducerii OSCE/BIDDO, prin intermediul Misiunii Permanente a Rusiei pe lângă OSCE de la Viena, în legătură cu ceea ce numeşte ca fiind „acţiunile grave ale autorităţilor moldoveneşti cu privire la observatorii internaţionali din Rusia”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇