Rezultate finale alegeri Moldova: Maia Sandu câștigă un nou mandat. Diaspora a făcut diferența. Felicitări de la Kiev la Washington (Video)

Rezultate finale alegeri Moldova: Maia Sandu câștigă un nou mandat. Diaspora a făcut diferența. Felicitări de la Kiev la Washington (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Maia Sandu rămâne preşedinte în Republica Moldova, după alegerile de duminică.

Rezultatele finale arată că Maia Sandu a câştigat la un scor relaxat (55,33%) față de contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, un fost procuror general pro-rus.

Diferența, ca și în cazul referendumului pro-Europa, a fost făcută de diaspora, care s-a prezentat în număr-record la vot.

Rezultatele din secţiile de pe teritoriul Republicii Moldova arată că votul intern a fost câştigat de Alexandr Stoianoglo cu 51,19%.

În schimb, în diaspora, Maia Sandu a învins confortabil, cu peste 82% din voturi, în timp ce Stoianoglo preponderent în secţiile de vot deschise la Moscova şi în alte câteva state foste sovietice.

De asemenea, Maia Sandu a fost preferată şi de locuitorii capitalei. În Chişinău, ea a primit 57,38% din voturi, în timp ce Stoianoglo are 42,62% din voturi.

Prezența la vot a fost puțin peste 54%, respectiv 1,69 de milioane de alegători, un record de participare. Dintre aceștia, peste 328.000 de persoane au votat la secțiile din străinătate (dintre care aproape 5.000 la Bucureşti), un rezultat istoric pentru diaspora.

Liderii UE şi-au exprimat uşurarea şi au promis că Europa va continua să fie alături de Moldova în această călătorie spre aderare. Maia Sandu a primit felicitări de la Bucureşti, dar şi de la Berlin, Paris sau Washington. Joe Biden numește realegerea ei „istorică” și spune că „Rusia a eșuat”. Iar preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a invitat-o într-o vizită oficială la Kiev.

Sunt însă şi nemulţumiţi. Socialiștii pro-ruși nu-și recunosc înfrângerea și contestă corectitudinea scrutinului din diaspora, care a votat masiv pentru Maia Sandu.  În prima declaraţie făcută după afişarea rezultatelor, socialiştii spun că Maia Sandu este „un preşedinte nelegitim”, iar „Stoianoglo este preşedintele poporului, adevăratul învingător al alegerilor”.

ADVERTISING

spotmedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, cele mai importante evenimente și informații din turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova:

16:36 - Felicitări de la Joe Biden - Președintele american, Joe Biden, i-a transmis un mesaj de felicitare Maiei Sandu. Biden numește realegerea ei „istorică”. "Luni la rând, Rusia a încercat să submineze instituțiile democratice ale R. Moldova și procesele electorale. Dar Rusia a eșuat. Cetățenii moldoveni și-au exercitat dreptul lor democratic de a-și alege propriul viitor și au ales un drum aliniat cu Europa și democrațiile de peste tot”, se arată în comunicatul transmis de Casa Albă.

15:33 - Rezultate finale - Comisia Electorală Centrală a anunţat rezultatele finale, după ce a finalizat numărarea voturilor din cele 2.219 secţii din ţară şi străinătate:

  • Maia Sandu - 55,33% (929.964 de alegători)
  • Alexandr Stoianoglo - 44,67% (750.644 de persoane)

14:57 - Socialiștii nu-și recunosc înfrângerea - Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), partid tradiţional pro-rus, care l-a susţinut în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale pe Alexandr Stoianoglo, nu recunoaşte victoria Maiei Sandu, deşi aceasta a avut cu zece procente mai mult decât contracandidatul său, şi spun că „a devenit clar că în Moldova nu pot avea loc alegeri libere şi corecte”. Detalii AICI

14:22 - Invitaţie la Kiev - Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a sunat-o luni pe Maia Sandu pentru a o felicita pentru câştigarea unui nou mandat de preşedinte şi a invitat-o într-o vizită oficială la Kiev. „Am avut o discuţie telefonică cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Am felicitat-o pentru victoria sa în alegerile prezidenţiale şi mi-am exprimat sprijinul pentru opţiunea europeană a poporului Republicii Moldova în numele poporului ucrainean”, a scris Volodimir Zelenski, pe X.

ADVERTISING

12:06 - Uşurare la UE - Liderii Uniunii Europene şi-au exprimat uşurarea după ce Maia Sandu a câştigat un al doilea mandat de preşedinte în Republica Moldova. Detalii AICI

11:23 - Felicitări de la MAE - "MAE felicită autorităţile din Republica Moldova pentru organizarea ireproşabilă a scrutinului, într-un context complicat de interferenţele masive externe, manifestate prin dezinformare, propagandă nocivă şi acţiuni făţişe, sistematice de manipulare şi destabilizare. Prin prezenţa masivă la vot, cetăţenii Republicii Moldova au dat încă o dată dovadă de înalt simţ civic, de responsabilitate şi angajament democratic, de maturitate şi discernământ, într-un moment esenţial pentru viitorul Republicii Moldova. Alături de rezultatul pozitiv înregistrat la referendumul constituţional din 20 octombrie 2024 privind integrarea europeană a Republicii Moldova, realegerea preşedintelui Maia Sandu confirmă din nou susţinerea solidă a cetăţenilor pentru reformele democratice ample, esenţiale, pe care preşedintele reales şi autorităţile Republicii Moldova le-au implementat cu determinare în ultimii ani".

10:19 - Președintele CEC, Angelica Caraman, anunţă bilanțul preliminar:

  • Ultimele secții de votare s-au închis în Canada și SUA, la ora 06:00, ora Moldovei.
  • În diasporă au votat 328.000 de cetățeni.
  • La Bucureşti au votat 4.433 de alegători.

09:45 - Felicitări de la Scholz - Cancelarul german Olaf Scholz a felicitat-o pe Maia Sandu: "Sandu a condus Republica Moldova în siguranţă prin vremuri dificile şi a îndreptat ţara pe un drum european. Suntem alături de Moldova".

09:33 - Felicitări de la Zelenski - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a felicitat-o pe Maia Sandu: "Moldovenii au făcut o alegere clară, ei au ales calea spre creştere economică şi stabilitate socială".

ADVERTISING

09:24 - Rezultate preliminare. Potrivit numărătorii furnizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), la numărarea a 2.216 procese verbale dintr-un total de 2.219 (99,86%), avem:

  • Maia Sandu - 55,40%
  • Alexandr Stoianoglo - 44,60%

08:30 - Rezultate preliminare. Potrivit numărătorii furnizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), la numărarea a 2.215 procese verbale dintr-un total de 2.219 (99,82%), avem:

  • Maia Sandu - 55,41%
  • Alexandr Stoianoglo - 44,59%

08:00 - Rezultate preliminare. Potrivit numărătorii furnizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), la numărarea a 2.214 procese verbale dintr-un total de 2.219 (99,77%), avem:

  • Maia Sandu - 55,37%
  • Alexandr Stoianoglo - 44,63%

07:30 - Rezultate preliminare. Potrivit numărătorii furnizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), la numărarea a 2.212 procese verbale dintr-un total de 2.219 (99,68%), avem:

07:25 - Felicitări de la Iohannis. Președintele Klaus Iohannis o felicită, luni dimineață, pe Maia Sandu pentru „victoria istorică înregistrată”. „Această reușită ancorează ireversibil destinul țării în familia europeană”, adaugă el. „Felicitări Maia Sandu pentru victoria istorică înregistrată! Poporul român este alături de cetățenii Republicii Moldova în această reușită, care ancorează ireversibil destinul țării în familia europeană”, scrie pe platforma X Klaus Iohannis.

07:00 - Rezultate preliminare. Potrivit numărătorii furnizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), la numărarea a 2.209 procese verbale dintr-un total de 2.219, avem:

  • Maia Sandu - 55,26%
  • Alexandr Stoianoglo - 44,74%

06:20 - Rezultate preliminare. Potrivit numărătorii furnizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), la numărarea a 2.208 procese verbale dintr-un total de 2.219, avem:

  • Maia Sandu - 55,25%
  • Alexandr Stoianoglo - 44,75%

05:00 - Rezultate preliminare. Potrivit numărătorii furnizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), la numărarea a 2.200 de procese verbale dintr-un total de 2.219 (99,14%), avem:

  • Maia Sandu - 55,09%
  • Alexandr Stoianoglo - 44,91%

03:00 - Rezultate preliminare. Potrivit numărătorii furnizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), la numărarea a 2.194 de procese verbale dintr-un total de 2.219 (98,87%), avem:

  • Maia Sandu - 55,03%
  • Alexandr Stoianoglo - 44,97%

02:00 - Rezultate preliminare. Potrivit numărătorii furnizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), la numărarea a 2.192 de procese verbale dintr-un total de 2.219 (98,78%), avem:

  • Maia Sandu - 54,97%
  • Alexandr Stoianoglo - 45,03%

01:52 - Macron o felicită pe Maia Sandu. Preşedintele francez Emmanuel Macron a felicitat-o duminică pe Maia Sandu pentru „realegerea ei în fruntea Moldovei" şi şi-a exprimat bucuria pentru faptul că „democraţia a triumfat asupra tuturor ingerinţelor şi tuturor manevrelor", informează AFP. Macron a mai spus și că „Franţa va continua să fie alături de Moldova pe drumul său european".

01:30 - Rezultate preliminare. Potrivit numărătorii furnizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), la numărarea a 2.188 de procese verbale dintr-un total de 2.219 (98,60%), avem:

  • Maia Sandu - 54,91%
  • Alexandr Stoianoglo - 45,09%

01:00 - Rezultate preliminare. Potrivit numărătorii furnizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), la numărarea a 2.184 de procese verbale dintr-un total de 2.219 (98,42%), avem:

  • Maia Sandu - 54,70%
  • Alexandr Stoianoglo - 45,30%

00:31 - Declarații Maia Sandu. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a ținut un scurt discurs al victoriei, în care a mulțumit moldovenilor pentru votul primit, cu un mesaj special pentru diaspora, și i-a asigurat că le-a auzit vocea și celor care au criticat-o.

„Libertatea, adevărul și dreptatea au învins. Moldova a reușit să își arate voința și puterea prin votul fiecăruia dintre noi... . Voi ați arătat că nimic nu poate sta în calea puterii poporului care alege să-și spună cuvântul prin vot. Voi sunteți definiția libertății și omeniei. Te cuprind, Moldova!”

„Diaspora, eşti uimitoare! Diaspora noastră ne-a mai dat astăzi o lecţie din care fiecare dintre noi trebuie să tragem învăţăminte. Moldovenii noştri de departe au arătat din nou că Moldova bate în piepturile lor la fel de puternic cum bate în piepturile noastre, cei de aici, de acasă”.

„Am auzit vocea cetățenilor și a celor care au apreciat lucrurile pe care le-am făcut, dar și a celor care sunt nemulțumiți de situația din țară. Și o să discutăm în continuare și o să îmbunătățim actul guvernării așa încât lucrurile să fie mai bine de acum încolo”.

Declarație de presă susținută de Maia Sandu

🟡LIVE: Declarație de presă susținută de Maia Sandu

Publicată de Maia Sandu pe Duminică, 3 noiembrie 2024

00:30 - Rezultate preliminare. Potrivit numărătorii furnizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), la numărarea a 2.154 de procese verbale dintr-un total de 2.219 (97,07%), avem:

  • Maia Sandu - 53,52%
  • Alexandr Stoianoglo - 46,48%

00:20 - Unde a câștigat Maia Sandu și unde Stoianoglo. Toate rezultatele din secţiile de pe teritoriul Republicii Moldova au fost procesate şi ele arată că votul intern a fost câştigat de Alexandr Stoianoglo cu 51,19 la sută. Maia Sandu are 48,81% din partea electoratului intern.

Diferenţa a făcut-o diaspora, unde votul continuă în unele secţii din vestul continentului american până dimineaţă. După primirea datelor din 120 din cele 231 de secţii deschise în diaspora (51,95 la sută), Maia Sandu conduce confortabil în preferinţele moldovenilor plecaţi în străinătate, cu 78,96 la sută din voturi, în timp ce Stoianoglo a fost votat de 21,04 la sută dintre alegători, preponderent în secţiile de vot deschise la Moscova şi în alte câteva state foste sovietice. Aici s-au raportat transporturi de alegători, gratis, chiar şi cu avionul, o operaţiune în spatele căreia este bănuit că stă oligarhul fugar Ilan Şor, care se bucură de protecţia autorităţilor ruse.

Maia Sandu a fost preferată categoric şi de locuitorii capitalei. În Chişinău, ea a primit 57,38 la sută din voturi, în timp ce Stoianoglo are 42,62 la sută din voturi. De asemenea, Maia Sandu a câştigat scrutinul în regiunile din centrul şi vestul ţării, în timp ce nordul ţării - inclusiv fieful lui Renato Usatîi, Bălţi, al doilea oraş ca mărime al ţării - a votat cu Stoianoglo, la care se adaugă Găgăuzia, de unde era originar, şi secţiile deschise pentru Transnistria, toate acestea fiind regiuni tradiţional proruse.

00:14 - Felicitări de la Marcel Ciolacu. Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a transmis felicitări Maiei Sandu, într-o postare pe Facebook: „Felicit din toată inima poporul moldovean şi o felicit şi pe Maia Sandu pentru o victorie uriaşă! Moldovenii din întreaga lume au scris azi istorie. Şi-au reconfirmat în faţa întregii lumi nu doar curajul, ci şi încrederea deplină în viitorul lor european! S-au luptat cu determinare contra unui mecanism infernal pus la punct de Rusia, care a încercat să submineze masiv democraţia prin cumpărarea voturilor la scară largă”.

Luni, 4 noiembrie 2024

23:59 - Rezultate preliminare. Potrivit numărătorii furnizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), la numărarea a 2.119 procese verbale dintr-un total de 2.219 (95,49%), avem:

  • Maia Sandu - 52,07%
  • Alexandr Stoianoglo - 47,93%

23:41 - Stoianoglo câștigă în Transnistria. Alexandr Stoianoglo, candidatul socialiștilor, conduce detașat în regiunea transnistreană, potrivit datelor preliminare furnizate de CEC. După prelucrarea tuturor proceselor verbale Stoianoglo a obținut 79,40%. Adică pentru acesta și-au dat votul aproape 21 de mii de oameni. Maia Sandu a acumulat aproape 21%, respectiv peste 5.000 de cetățeni au votat pentru ea.

23:39 - Maia Sandu, felicitată. Maia Sandu este felicitată la sediul partidului PAS. Mulțimea scandează „Maia Sandu președinte!”, potrivit agora.md.

23:30 - Rezultate preliminare. Potrivit numărătorii furnizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), la numărarea a 2.079 de procese verbale dintr-un total de 2.219 (93,69%), avem:

  • Maia Sandu - 50,89%
  • Alexandr Stoianoglo - 49,11%

23:00 - Rezultate preliminare. Potrivit numărătorii furnizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), la numărarea a 2.017 de procese verbale dintr-un total de 2.219 (90,90%), avem:

  • Alexandr Stoianoglo - 50,47%
  • Maia Sandu - 49,53%

Atenție, nu au fost numărate voturile din diaspora, care a votat în număr record, peste 312.000 de persoane.

22:30 - Rezultate preliminare. Potrivit numărătorii furnizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), la numărarea a 1.918 de procese verbale dintr-un total de 2.219 (86,66%), avem:

  • Alexandr Stoianoglo - 51,09%
  • Maia Sandu - 48,91%

22:20 - Record istoric de participare în diaspora. Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a anunţat duminică seara că rata de participare în diaspora la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale a atins deja un nivel istoric, cu peste 300.000 de alegători care s-au prezentat la urne, în condiţiile în care votul continuă în unele ţări din vest. Preşedintele Comisiei Electorale Centrale a anunţat că a fost nevoie de prelungirea programului de vot cu o oră, până la ora locală 22:00, la secţiile de votare din: Moscova, Tel Aviv, Braşov, Constanţa, Kaiserslautern. Voturile prin corespondenţă se deschid după închiderea secţiilor de vot din ţara respectivă.

22:12 - Record de prezență la vot. Toate secţiile de votare din Moldova s-au închis la ora locală 21:00, iar rata de participare la vot a fost de 54,2 la sută, 1.690.911 alegători prezentându-se la urne, ceea ce reprezintă un record al ultimilor ani.

22:00 - Rezultate preliminare. Potrivit numărătorii furnizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), la numărarea a 1.741 de procese verbale dintr-un total de 2.219 (78,46%), avem:

  • Alexandr Stoianoglo - 51,88%
  • Maia Sandu - 48,12%

Atenție, nu au fost numărate voturile din diaspora, care a votat în număr record, peste 312.000 de persoane.

22:03 - Votul în România. Peste 27.000 de cetăţeni au votat în România la scrutinul prezidenţial din ţara de peste Prut, a declarat ambasadorul Victor Chirilă. Diplomatul spune că prezenţa a fost mai mare decât la primul tur al alegerilor prezidenţiale din octombrie şi majoritatea alegătorilor din România au fost tineri. Oraşele cu cei mai mulţi alegători sunt Bucureşti, Iaşi, Cluj, Braşov, Timişoara. Totodată, afirmă Victor Chirilă, au existat alerte care nu au fost confirmate, printre care două alerte cu bombă la secţia din Centrul Vechi al Capitalei, de pe Strada Stavropoleos, respectiv la Braşov. În România au fost organizate 16 secţii de vot pentru Prezidenţialele din R. Moldova.

21:58 - Detalii despre prezența la vot.

21:21 - Declarațiile lui Aleksandr Stoianoglo. „Vă mulțumesc din suflet pentru fiecare alegere, pentru energie, implicare și încredere”, a declarat după închiderea secțiilor de vot candidatul socialiștilor la funcția de președinte, Alexandr Stoianoglo. Candidatul la șefia țării a precizat, doar în discursul său în limba rusă, că are informații despre transportarea organizată a alegătorilor, relatează agora.md. „Fiecare alegător care a intrat în cabina de votare a scris un capitol în destinul acestei țări. Așadar, începe numărarea votărilor, momentul adevărului în care fiecare vot capătă greutate și conturi și definiește direcția noastră de mai departe”, a mai spus Stoianoglo.

21:09 - Declarații Maia Sandu (min 1:49). „Secțiile de vot s-au închis în toată țara. Le mulțumesc tuturor oamenilor care au participat la vot, din toate localitățile din țară. Le mulțumesc în special chișinăuienilor care au participat în număr mare astăzi la vot și tinerilor care au stabilit un record de participare la vot astăzi.

Le mulțumesc cetățenilor noștri din afara țării, care au dat dovadă de o mobilizare excepțională. În multe secții de vot din afara țării continuă procesul de votare. Vă îndemn să mergeți la vot cei care încă nu ați reușit. Îi mulțumesc lui Constantin Cojocari care la ai săi 105 ani a mers de la Chișinău în localitatea de baștină pentru ca să să voteze.

Fac un apel către lucrătorii din secțiile de votare, indiferent de candidatul pe care-l reprezintă, să fie atenți și să numere corect voturile cetățenilor”, a spus Maia Sandu.

Declarație de presă susținută de Maia Sandu la închiderea secțiilor de votare

🟡LIVE: Declarație de presă susținută de Maia Sandu la închiderea secțiilor de votare

Publicată de Maia Sandu pe Duminică, 3 noiembrie 2024

21:08 - Primele rezultate ale numărării voturilor vor fi date în jurul orei 22:00.

21:00 - S-au închis secțiile de votare. Mai sunt deschise secții de vot din disapora și din secțiile unde mai sunt încă oameni care nu au apucat să voteze. Preliminar, prezența la urnele de vot este de puțin peste 54%, respectiv 1,68 de milioane de alegători, un record de participare. Dintre aceștia, peste 312 de mii de persoane au votat la secțiile de votare din străinătate. Acum două săptămâni, în cadrul primului tur, până la ora 21:00 au votat 1,546 milioane de cetăţeni. În municipiul Chișinău și-au exercitat dreptul la vot peste 56,3% dintre alegători sau 379 de mii de persoane.

20:32 - Stoianoglo despre transporturile la Minsk sau Istanbul. „Nu știm de ce oamenii au ajuns în Istanbul sau Minsk. Poate sunt zilele lor libere”, a declarat candidatului socialiștilor la fotoliul de președinte, Alexandr Stoianoglo, cu puțin timp înainte de închiderea secțiilor de vot. Se întâmplă în contextul în care oamenii legii au constatat transportarea organizată a alegătorilor la unele secții de vot din Rusia, Turcia, dar și alte state.

19:34 - Prezența la vot. Prezența la vot, la ora 18:30, în turul doi al prezidențialelor din acest an, este de 51,39%, mai mare cu 1,89% față de prezența din turul doi în 2020. Dintre cei peste 1,5 milioane de votanți, peste 865.000 sunt femei, iar cei mai mulți votanți sunt din categoria de vârstă 56 - 65 de ani.

19:32 - Mesaj de la Maia Sandu. Preşedinta Maia Sandu a publicat un mesaj video către cetăţenii Republicii Moldova: „Dragi moldoveni din diasporă, vă mulţumim pentru mobilizarea excepţională! Sunteţi o forţă extraordinară! Hoţilor le este frică de voi, de aceea au pus la cale, în câteva secţii de votare, alerte false cu bombă. Nu vă fie frică. Continuaţi să mergeţi la vot. Fiecare vot cinstit salvează Moldova!”, a spus Maia Sandu.

Dragi moldoveni din diasporă, vă mulțumim pentru mobilizarea excepțională! Sunteți o forță extraordinară! Hoților le este frică de voi, de aceea au pus la cale, în câteva secții de votare, alerte false cu bombă. Nu vă fie frică. Continuați să mergeți la vot. Fiecare vot cinstit salvează Moldova!

Publicată de Maia Sandu pe Duminică, 3 noiembrie 2024

18:56 - Amenințare cu bombe în secții de votare. Ministerul de Externe de la Chișinău a anunțat, duminică după-amiaza, că au fost înregistrate patru alerte false cu bombe. „Cu puțin timp în urmă, autoritățile din Frankfurt, Germania și Liverpool, Northampton, Marea Britanie au fost alertate că unele secții de votare sunt minate. Presă locală scrie și de România, la București și Brașov. Serviciile specializate din statele respective au pus în aplicare protocoalele pentru situații de alertă și deja au finalizat controlul antiteror anunțând că alarmele respective au fost false”, a transmis MAE, care a precizat că alarmele sunt menite doar să oprească procesul de votare.

18:32 - Alertă de bombă la un pod. Poliția a verificat podul de legătură Rîbniţa-Rezina, după ce a primit un apel prin care se anunța că acesta ar fi fost minat. Anterior, poliția închisese podul pentru verificare, după ce un bărbat cu o cutie suspectă a refuzat să prezinte conţinutul acesteia. „Calificăm aceste acţiuni drept provocări în adresa instituţiilor statului, pentru a fi acuzate de îngrădirea deplasării cetăţenilor pentru a-şi exercita dreptul la vot. În acelaşi timp precizăm că, de fiecare dată, oamenii legii sunt obligaţi să reacţioneze conform protocoalelor pentru a exclude orice risc la securitatea cetăţenilor”, precizează Poliţia din R. Moldova.

18:02 - Prezența a depășit 50%. La ora 17:58 a fost atins pragul de 50% prezență la vot, peste 1,5 ,ilioane de alegători moldoveni exercitându-și deja dreptul la vot, scrie agora.md.

17:32 - Fenomen îngrijorător. Un fenomen nou a fost raportat de către Asociaţia de Observatori Promo-LEX, în turul doi al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova, potrivit deschide.md. E vorba de prezenţa unor persoane în afara secţiilor de votare, în special în diaspora, care înregistrează fluxul de cetăţeni veniţi la secţii. Detalii AICI.

16:45 - Aglomerație în Transnistria. Un număr în creștere de alegători se află, în continuare, la secțiile de votare din stânga Nistrului, informează Zona de Securitate. Până la ora 17:00, în regiune au participat peste 21 de mii de cetățeni, un număr mai mare decât în primul tur al alegerilor.

16:32 - Atac cibernetic la CEC. Serverele Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Republica Moldova au fost ţinta unui atac cibernetic, în ziua desfăşurării turului al doilea al alegerilor prezidenţiale, a anunţat, duminică, într-un briefing de presă, preşedinta CEC, Angelica Caraman. Potrivit sursei citate, atacurile au avut ca efect încetinirea funcţionalităţii programului care înregistrează alegătorii la urna de vot. „Am fost ţinta unor atacuri cibernetice de tip DOS, e o supraîncărcare artificială a serverelor prin multiple solicitări simultane şi, din cauza acestora, am avut aceste încetiniri temporare", a declarat preşedinta CEC. Ea a mai spus că cei responsabili au acţionat conform protocoalelor de securitate şi au restabilit funcţionalitatea sistemelor utilizate în ziua alegerilor. Pe parcursul întregii zile, site-ul CEC, www.cec.md, unde era publicată în timp real şi prezenţa la vot, nu a fost funcţional.

15:27 - Prezența la vot la ora 16:00. Peste 1.116.000 de oameni (peste 39 la sută dintre alegători), au votat până la ora 15:00, dintre care 180.000 în diaspora. În primul tur, până la ora 15:00 votaseră 850.000 de alegători. Majoritatea votanţilor (54%) sunt femei, iar ca vârstă, cei mai mulți sunt din grupa 56-65 de ani.

15:14 - Incidente la vot. Procesul de alegeri a preşedintelui R. Moldova decurge cu incidente. Poliţia din R. Moldova a înregistrat 52 de încălcări în procesul electoral, până la ora 13:30, astfel:

  • 4 cazuri de afişaj electoral neautorizat: Chişinău-2, Edineţ-1, Soroca-1.
  • 10 cazuri de agitaţie electorală: Chişinău-5, Anenii Noi-1, Floreşti-1, Hînceşti-1, Sîngerei-1, Ungheni-1.
  • 11 cazuri de fotografierea buletinului de vot: Chişinău-3, Călăraşi-1, Criuleni-1 , Făleşti-1, Nisporeni-1, Sîngerei-1, Orhei-1, Teleneşti-1, Ştefan Vodă-1.
  • 1 caz de încălcarea dreptului la vot la Chişinău.
  • 7 cazuri de coruperea alegătorilor: Chişinău-3 , Cantemir-1, Nisporeni - 1, Rîşcani-1, Rezina-1.
  • 1 caz de ștampilă deteriorată: Călăraşi.
  • 2 cazuri de deteriorarea buletinului de vot: Chişinău.
  • 6 cazuri de transportarea alegătorilor: Drochia-3, Dubăsari-1, Hînceşti-1, Edineţ-1.
  • 10 cazuri de conflicte, acţiuni huliganice: Chişinău-5, Floreşti -2, Anenii Noi-1, Edineţ-1, Soroca-1.

14:41 - Diaspora, mai mult decât dublu față de primul tur. La jumătate de zi electorală, ora 14:00, prezența la urnele de vot în diaspora (149.600 de alegători), pentru turul doi de scrutin, este de 2,5 ori mai mare decât la ora 13:00 în ziua primului tur de scrutin, respectiv 67.000 de alegători, informează agora.md.

diaspora-alegeri-republica-Moldova

13:50 - Cozi la secții de votare din Turcia. Cozi imense de așteptare sunt înregistrate la secțiile de votare din Turcia. În spațiul online au apărut imagini video de la o secție de votare din Istanbul unde s-au împărțit drapele ale Republicii Moldova, ale regiunii găgăuze, dar și ale Rusiei, scrie agora.md. De asemenea, în presa rusă au apărut imagini video cu moldoveni aduși cu avioane din Moscova la secții de votare din Belarus, Azerbaidjan și Turcia. Potrivit unui comentariu al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) pentru Ziarul de Gardă, „Există unele indicii de turism electoral, care sunt tratate cu atenție sporită”.

Ieșiți la vot că la secția de votare din Istanbul îi pre vesel.-A segodnea po 100 dolarov ne razdaiut? Govorili șto v proșlîi raz razadavali-Net, skazali șto na tamajniu zabrali denghi-Nado bîlo na tamajniu vstreceati avtobus!

Publicată de Eugen Muravschi pe Duminică, 3 noiembrie 2024

13:32 - Prezența la vot la ora 13:00. Până la ora 13:00, la secţiile de votare s-au prezentat peste 29% dintre alegători (peste 860.000 de persoane), mai mult decât în primul tur de scrutin. Majoritatea, peste 53%, sunt femei. Cea mai activă categorie de vârstă este 56-65 ani. În diaspora s-au prezentat peste 112.000 de alegători, cele mai solicitate secții fiind în România, Italia, Austria, Estonia, Belgia, Franţa, Germania.

12:33 - Incidente la vot. Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a declarat că a fost informată „despre unele cazuri de transportare organizată a alegătorilor la unele secţii de votare”. „Cazurile sunt documentate, iar cu detalii CEC va reveni pe parcurs”, au comunicat reprezentanţii instituţiei. De asemenea, potrivit Inspectoratului General al Poliţiei, s-au înregistrat, până la ora 10:00, 11 cazuri de încălcări ale procesului electoral (fotografierea buletinului de vot – 2 cazuri; agitaţie electorală interzisă – 2  cazuri; afişaj electoral neautorizat – 2 cazuri; transportarea organizată a alegătorilor – 1 caz; încălcarea dreptului la vot – 1 caz; alte incidente – 3 cazuri).

12:30 - Scrutinul poate fi declarat valabil. Turul II al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova poate fi declarat valabil. Până aproape de ora 11.30, la urne s-au prezentat circa 560.000 de alegători, ceea ce reprezintă 20% din numărul celor înscrişi în listele electorale, transmite IPN. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, în listele electorale de bază sunt incluşi peste 2,7 milioane de alegători. Codul Electoral prevede că, în al doilea tur, scrutinul e declarat valabil dacă la el participă cel puţin o cincime (1/5) din numărul de persoane înscrise în listele electorale.

12:26 - A votat și Maia Sandu. Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat, a votat. Ea a declarat, la ieşirea de la urne: „Eu am votat cu Moldova. Am încredere că cetăţenii noştri vor alege bine pentru ţara noastră. Ei, de fiecare dată, au dus ţara înainte, ei au protejat-o de rele. Astăzi, mai mult ca niciodată, trebuie să fim uniţi să ne păstrăm pacea, să ne păzim votul, să ne păzim independenţa. Hoţii vor să ne cumpere votul, hoţii vor să ne cumpere ţara, dar puterea oamenilor este infinit mai mare decât orice mârşăvie a lor. Puterea Moldovei este în fiecare dintre voi. Ieşiţi la vot cu credinţă şi cu speranţă! Capul sus, moldoveni! Doamne ajută!", a declarat Sandu.

Exercitarea votului de către candidata la funcția de președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu

🟡LIVE: Exercitarea votului de către candidata la funcția de președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu

Publicată de Maia Sandu pe Duminică, 3 noiembrie 2024

11:52 - Prezența la vot la ora 11:00. Potrivit datelor centralizate de Comisia Electorală Centrală, până la ora 11:00 au votat 474.729 alegători, ceea ce înseamnă 17,04% din totalul alegătorilor înscrişi pe listele electorale. Prezenţa la vot este mult mai bună decât în primul tur al prezidenţialelor, pe 20 octombrie (10% la ora 11:00). Practic, la ora 11:00, numărul votanţilor este cu aproximativ 200.000 de persoane mai mare decât era la aceeaşi oră în urmă cu două săptămâni.

11:25 - A votat premierul Dorin Recean. A votat premierul Republicii Moldova, Dorin Recean. El a spus, la ieșirea de la urne: „Suntem într-un moment de atac din partea grupărilor criminale care au cumpărat foarte multe voturi şi de asta este foarte important să ne mobilizăm, să votăm pentru că votul nostru va învinge frauda electorală pe care o perpetuează.

Atât Ministerul de Interne, cât şi celelalte instituţii lucrează foarte intensiv pentru ca să putem să prevenim acest atac asupra democraţiei noastre.

Noi trebuie să încurajăm pe fiecare să iasă la vot. Votul nostru va decide care este viitorul Republicii Moldova şi noi astăzi trebuie să alegem liderul care ne va conduce spre prosperitate, spre Uniunea Europeană şi spre o viaţă la noi aici acasă".

Alegeri Prezidențiale 2024: Exercitarea votului de către prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean

🔵 Alegeri Prezidențiale 2024: Exercitarea votului de către prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean

Publicată de Dorin Recean pe Duminică, 3 noiembrie 2024

10:48 - Prezența la vot la ora 10:00. Până la ora 10.00 au votat 275.681 de persoane, respectiv 10% din numărul persoanelor cu drept de vot, potrivit datelor Comisiei Electorale de la Chișinău. Pe categorii de vârstă, rata cea mai mare se înregistrează la categoria 56-65 de ani, adică 26,02%, iar cea mai slabă prezență se înregistrează la categoria 18-25 de ani, respectiv 4,66%.

10:46 - Poliție la fiecare secție de vot. La fiecare secție de votare din țară patrulează câte un echipaj de poliție. Măsura a fost întreprinsă pentru a descuraja și a împiedica coruperea alegătorilor, relatează jurnal.md. Șeful IGP a îndemnat oamenii care observă vreun caz de corupere să se adreseze echipajului de poliție sau să telefoneze la 112.

10:37 - Cozi la secțiile din Belarus și Rusia. Mai mulți moldoveni din Rusia ar fi mers să voteze în turul II în secții din Minsk, Baku şi Chişinău, informează newsmaker.md, care citează agenția de stat belarusă Belta. Informațiile sunt însoțite de imagini cu secţiile de vot din Rusia, cu rmătorul comentariu: „Secţiile de votare din Moscova nu pot face faţă numărului de moldoveni care doresc să voteze la alegerile prezidenţiale din ţara lor, de aceea moldovenii zboară la Minsk şi cu avioanele, din Kaliningrad şi Moscova”.  

Între timp, puţin după ora 7, agenţia de presă din Rusia „Ria Novosti” a scris că rândul de la ambasada din Moscova „s-a întins pe aproximativ 200 de metri, mulţi se află acolo de dimineaţa devreme”. Atât la ​​Baku, cât şi la Minsk au fost deschise câte o singură secţie de votare în clădirile ambasadelor Republicii Moldova.

10:02 - A votat Alexandr Stoianoglo. Candidatul la prezidenţiale susţinut de Partidul Socialist, Alexandr Stoianoglo, şi-a exercitat dreptul la vot la primele ore ale dimineţii. S-a prezentat la secţia de votare însoţit de soţia şi fiicele sale. „Împreună cu familia mea, am votat astăzi pentru o Moldova liberă, stabilă şi înfloritoare. Am votat pentru o Moldovă care îşi respectă cetăţenii, indiferent de limbă, naţionalitate, vârstă, religie sau viziuni politice”, a declarat Stoianoglo.

Alexandru Stoianoglo - candidat al poporului a votat pentru „o Moldovă liberă, stabilă și prosperă” (VIDEO)Candidatul...

Publicată de Independent.md pe Duminică, 3 noiembrie 2024

09:36 - Prezența la vot la ora 9:00. Prezenţa la vot, la ora 09:00, este de 7,72%, ceea ce reprezintă peste 212.000 de alegători -190.000 în țară și peste 23.000 în diaspora. Prezența este mai mare decât în primul tur de scrutin (5,2%), dar mai mică față de turul doi din 2020 (8,1%), potrivit agora.md.

09:02 - Rusia va încerca să perturbe procesul de vot. Republica Moldova a informat mai multe ţări UE că Rusia va încerca să perturbe votul moldovenilor la secţiile de vot din străinătate, în alegerile prezidenţiale de duminică, a declarat pentru Reuters o sursă guvernamentală moldoveană. Astfel, secţiile de votare din Italia, Franţa, Germania, Spania, Canada, România, SUA şi Marea Britanie ar putea fi vizate de Moscova pentru a provoca perturbări, inclusiv prin false alerte cu bombe. „Scopul este de a întrerupe procesul de votare în timpul evacuării (ca urmare a ameninţării cu bombă) şi al verificărilor pe care le va face poliţia. Vă rugăm frumos să aplicaţi procedurile şi protocoalele care nu întrerup procesul de votare”, se arată într-un mesaj al Chişinăului către un oficial european, potrivit unei capturi de ecran văzute de Reuters. Sursa Reuters a mai declarat că Moscova transportă cetăţeni moldoveni cu avionul şi autobuzul în Azerbaidjan, Belarus, Turcia şi Moldova pentru a vota, în încercarea de a maximiza şansele lui Stoianoglo.

08:04 - Cozi la București. La secțiile de votare din București, s-au format cozi încă de dimineață. Înainte de deschiderea secțiilor, circa 100 de persoane așteptau la rând pentru a-și exercita votul, relatează agora.md, citând persoane aflate la secția de votare. În România sunt înființate 16 secții de vot.

07:23 - Primele voturi, în Japonia. Primele voturi pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova au fost exprimate la Tokio, de un grup de 11 turiști moldoveni, informează agora.md. De la mii de kilometri, aceștia au îndemnat toți prietenii, rudele și cetățenii Republicii Moldova să iasă la vot: „Vă îndemnăm cu cel mai mare respect să ieșiți și să vă exprimați votul la orice secție de votare. Suntem bucuroși că am fost primii care au făcut acest lucru și, în general, cred că ar fi bine ca toți moldovenii să se obișnuiască să fim primii”.

🇲🇩 11 turiști moldoveni au votat în Japonia: „Un vot de departe, o speranță pentru Moldova”☀️ Astăzi, primele voturi pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova au fost exprimate la Tokio, unde un grup de 11 turiști moldoveni, deși aflați departe de casă, au ales să-și facă datoria civică. Provenind din profesii diferite (business, IT, etc.), dar uniți de dragostea pentru țară, acești oameni au adăugat în programul turistic și sediul Ambasadei Republicii Moldova din Tokio. 👏 Le mulțumim pentru dedicația cu care au votat cu încredere pentru un viitor frumos al Republicii Moldova! 🗳️ Fiecare vot contează și fiecare gest ne aduce mai aproape de o țară mai puternică și unită.#VoteazăcuÎncredere

Publicată de Ambasada Republicii Moldova în Japonia 在日モルドバ共和国大使館 pe Sâmbătă, 2 noiembrie 2024

07:00 - S-au deschis secțiile de votare. Sunt organizate 2.219 de secții de votare - 1.988 pe teritoriul Republicii Moldova (30 pentru alegătorii din stânga Nistrului) și 231 în străinătate. Sunt așteptați să voteze peste 2,7 milioane de moldoveni. Secțiile se vor deschide la ora 07:00 și se vor închide la ora 21:00.

***

Maia Sandu este preşedintele pro-occidental care a condus Moldova mai aproape ca niciodată de Uniunea Europeană, în timp ce războiul Rusiei din Ucraina făcea ravagii aproape de graniţa sa estică. Ea a obținut 42,45% din voturi în primul tur, care a avut loc în aceeaşi zi cu un referendum privind aderarea la UE, care a fost adoptat cu o diferenţă foarte mică.

Alexandr Stoianoglo este un fost procuror general care candidează din partea Partidului Socialiştilor pro-rus. În ciuda faptului că a fost cotat cu puţin peste 10% înainte de alegeri, Stoianoglo a câştigat 25,98% din voturile din primul tur.

Votul în primul tur, dar și cel la referendum au fost afectate de o vastă schemă de cumpărare de voturi legată de Kremlin, despre care Maia Sandu a spus că a reprezentat un „atac fără precedent” asupra democraţiei din Moldova.

Atât Kremlinul, cât şi politicianul local Ilan Şor au negat interferenţe, însă oficialii moldoveni au avertizat că şi al doilea vot ar putea fi vizat de scheme similare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇