Premierul R. Moldova acuză un atac extrem: Alegătorii primesc amenințări cu moartea, dacă nu votează Maia Sandu

Premierul R. Moldova acuză un atac extrem: Alegătorii primesc amenințări cu moartea, dacă nu votează Maia Sandu
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a transmis un mesaj populaţiei în care a avertizat că este în desfășurare „un atac extrem”, alegătorii primind ameninţări anonime cu moartea, dacă nu votează cu Maia Sandu.

„Azi seara, Republica Moldova se confruntă cu un atac extrem – oameni din toată ţara primesc ameninţări anonime cu moartea prin apeluri telefonice. Jurnalişti, oameni notorii şi cetăţeni simpli sunt sunaţi şi ameninţaţi cu moartea.

Aceste acte de intimidare au un singur scop - să creeze panică şi frică. Ca oamenii să se teamă să iasă la vot.

ADVERTISING

Vă asigur că instituţiile statului vor asigura ordinea şi vor proteja cetăţenii. Vom rămâne uniţi şi puternici. Moldova stă dreaptă. Ieşim la vot cu încredere!”, a transmis premierul Dorin Recean.

Potrivit NewsMaker, reporterul său Daria Slobodcicova a fost ameninţată cu moartea, vineri seara, prin intermediul unui apel telefonic, prin Viber. Incidentul a fost raportat la poliţie. Un apel similar a primit şi jurnalistul Denis Borşevici, care şi el a lucrat pentru NewsMaker.

„Ştim unde locuieşti, ştim la ce redacţie lucrezi, te putem ucide. Faceţi o alegere în favoarea Maiei Sandu şi salvaţi-vă viaţa”, este mesajul pe care l-a primit Daria Slobodcicova.

ADVERTISING

Alte apeluri telefonice primite prin WhatsApp sunt de la numere de telefon cu prefix de România. Apelurile par să fie mesaje înregistrate şi sunt redate în buclă de un robot.

Anterior, PAS, partidul Maiei Sandu, îi avertizase pe alegători că li se expediază e-mailuri false. În aceste e-mailuri se spune că votul pentru candidata PAS la alegerile prezidenţiale, Maia Sandu, ar urma să fie plătit şi li se solicită votanților să trimită fotografii cu buletinul de vot. De asemenea, oamenilor li se spune că PAS ar deţine datele personale ale alegătorilor.

ADVERTISING

„Unii oamenii au început să primească e-mailuri false în numele PAS precum că votul pentru Maia Sandu ar urma să fie achitat, iar pentru aceasta sunt rugaţi să facă o fotografie cu buletinul de vot.

Acesta este un FALS! Nu transmiteţi nimănui fotografii cu buletinul de vot.

Un alt email care circulă este despre ameninţarea că PAS ar deţine datele personale ale alegătorilor – şi acesta este un fals. Vom sesiza poliţia pe toate aceste cazuri”, a anunţat PAS într-un comunicat publicat pe reţelele sociale, relatează NewsMaker.

Alegerile prezidenţiale şi referendumul constituţional cu privire la aderarea la UE au avut loc la 20 octombrie pe fundalul unui scandal de corupere electorală orchestrată de reţeaua lui Ilan Şor, care viza influenţarea celor două scrutine.

Autorităţile au spus că organizaţia „Şor” a mobilizat peste 130.000 de persoane pentru a influenţa votul, folosind fonduri de la PSB Bank, o bancă rusească sancţionată internaţional. Procurorii au estimat că numărul celor implicaţi ar putea depăşi 300.000, iar până acum au fost identificaţi 39 de milioane de dolari care au circulat prin reţea.

Pe de altă parte, o investigaţie jurnalistică a Ziarului de Gardă, care a fost publicată joi, arată că Ilan Şor l-ar susţine în turul II al alegerilor prezidenţiale pe Alexandr Stoianoglo, candidatul socialiştilor.

Cum a fost fraudat referendumul din Republica Moldova - investigație ZdG (Video)

Alexandr Stoianoglo a negat orice implicare în cumpărarea de voturi, susţinând că nici el, nici PSRM nu au recurs la astfel de practici în campania electorală.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇