Alegeri în R. Moldova: Alexandr Stoianoglo e pregătit să se întâlnească cu Putin

Alegeri în R. Moldova: Alexandr Stoianoglo e pregătit să se întâlnească cu Putin
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Contracandidatul Maiei Sandu în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, Alexandr Stoianoglo, a respins sugestiile că ar fi îndatorat Rusiei, făcând apel la integrarea europeană, evitând în acelaşi timp diviziunile pe care, în opinia sa, le-a creat preşedintele.

Alexandr Stoianoglo este susţinut în turul doi al scrutinului de duminică de un partid legat în mod tradiţional de Rusia.

Într-un interviu acordat marţi agenţiei Reuters, el a declarat că, dacă va fi ales să conducă fostul stat sovietic, va încerca să reducă diferenţele cu enclava separatistă Transnistria din Moldova şi că este pregătit să se întâlnească cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, dacă acest lucru este în interesul majorităţii compatrioţilor săi.

ADVERTISING

”Nu am avut niciun contact de ani de zile cu oficiali din Rusia. Nici la telefon, nici în secret, nici în întâlniri, nici nicăieri”, a declarat Stoianoglo ca răspuns la acuzaţia lui Sandu că ar fi un «cal troian» şi «omul Moscovei».

Stoianoglo susține "resetarea" relațiilor cu Moscova

Sandu, care a obţinut 42% în primul tur al alegerilor, faţă de 26% pentru Stoianoglo, a făcut din integrarea europeană punctul central al celor patru ani de mandat şi denunţă Rusia drept unul dintre cele mai mari rele cu care se confruntă ţara, situată între Ucraina şi România. În mandatul ei, relaţiile cu Moscova au căzut în picaj.

ADVERTISING

În urma primului tur - şi a unui vot extrem de strâns pentru ”da” la referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană - Sandu a citat ”dovezi clare” conform cărora grupuri criminale sprijinite de ”forţe străine” au încercat să mituiască 300.000 de alegători.

Stoianoglo, răspunzând la întrebări în scris, a declarat că nu are nicio legătură cu Ilan Shor, omul de afaceri pro-rus fugar care recunoaşte că a plătit alegători pentru a vota ”nu” la referendum.

El şi-a reafirmat apelul pentru o ”resetare” a relaţiilor cu Moscova, în ciuda criticilor din partea adversarilor.

ADVERTISING

”Voi continua să susţin că prioritatea trebuie să fie ceea ce aduce beneficii majorităţii societăţii moldoveneşti”, a declarat el. ”Şi asta înseamnă să reducem escaladarea. Noi ar trebui să fim cei care oferă soluţii constructive. În special, pentru proprii noştri cetăţeni”, a adăugat Stoianoglo.

Posibila întâlnire cu Putin

Stoianoglo, despre care Sandu a spus că a fost demis din funcţia de procuror general pentru că nu a reuşit să combată corupţia, nu a condamnat invazia Rusiei din 2022 în Ucraina. El a numit-o ”o tragedie continuă” şi a spus că ar putea lua în considerare întâlnirea cu Putin în anumite condiţii.

”Dacă (agenda) este suficient de interesantă pentru majoritatea moldovenilor încât să fie necesară o întâlnire între cei doi lideri, mă voi întâlni cu preşedintele Rusiei”, a spus el.

Integrarea europeană trebuie să se concentreze pe respectarea standardelor şi legislaţiei UE. ”Fiecare pas spre Bruxelles trebuie făcut împreună cu (liderii Transnistriei)”, a spus el.

”Îmi dau seama cât de dificil este acest lucru, dar efectele trebuie să fie, de asemenea, semnificative”, a adăugat Stoianoglo.

Stoianoglo a declarat că nu este clar dacă în turul al doilea va câştiga alegătorii care au susţinut nouă candidaţi eliminaţi în primul tur, unii dintre ei neprietenoşi cu Sandu.

”Alegătorii noştri sunt sofisticaţi şi comportamentul lor este uneori imprevizibil. Nimic nu este sigur”, a spus el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇