Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan şi ministrul susţinut de liberali Bogdan Aurescu şi-au transmis mesaje contondente prin presă.
Rareş Bogdan a declarat, referindu-se la ministrul de Externe că nu el sau PNL a decis ca acesta să ocupe funcţia de şef al diplomaţiei din România, ci „statul”.
Întrebat dacă l-ar mai ţine în funcţie pe Bogdan Aurescu, dacă ar fi şeful lui direct, europarlamentarul a răspuns negativ.
”Eu? Nu. Aş mai concedia încă câţiva miniştri. Mulţi... şi de la PSD. Nu vreau scandal, nici cu Aurescu, nici cu alţii. Cred că l-aş chema (pe Aurescu- n.red.) să îl întreb ce are de gând. Pe Petre Daea, care mi-e simpatic, l-aş ruga să fie un fel de şef la târguri, oboare. Mi-e simpatic, ca un bunicuţ, dar nu rezolvă problema”, a mai declarat Rareş Bogdan, duminică, la Prima News.
Întrebat dacă îl monitorizează cineva pe Bogdan Aurescu, Rareş Bogdan a răspuns că presa îl monitorizează.
”Dumneavoastră, presa. Nu este membru PNL (...) Sunt prieten cu Emil Hurezeanu. A făcut cât a putut, ce a putut şi s-a întors la post. A stat 72 de zile la Bucureşti. Nu a primit niciun telefon de la MAE, să facă o informare şi verbală, nu doar scrisă”, a sesizat Rareş Bogdan.
Replica lui Aurescu
În replică, Bogdan Aurescu a declarat luni pentru Digi24.ro că nu îl interesează părerile lui Rareş Bogdan, care este totuşi europarlamentar şi prim-vicepreşedinte PNL.
"Nu mă interesează părerile lui Rareş Bogdan - vă aduc aminte cum, în plin război al Rusiei contra Ucrainei, cerea să blocăm la graniţă cerealele ucrainene. Practic, astfel de atacuri de la asemenea personaje sunt de fapt o confirmare că fac bine ce fac - e exact ca atunci când sunt atacat de Sputnik. Probabil are destul de multe neîmpliniri şi frustrări personale", a acuzat Bogdan Aurescu.
Rareș Bogdan îi răspunde
Ulterior, eurodeputatul a venit cu o precizare la o postare de pe Facebook.
”Precizare: ajutorul dat Ucrainei trebuie să continue fără echivoc, pe toate planurile! La această oră, ucrainenii lupta să-şi recupereze ţara, dar şi pentru a apăra UE! Nu vă lăsaţi manipulaţi de agenţii dezinformării putiniste!”, a spus Rareş Bogdan.
El mai afirmă că avem speranţe pentru fermierii români şi că pe 20 martie, la Bruxelles are loc Consiliul AGRIFISH (Agricultură şi Pescuit) şi s-ar putea să avem o propunere de răspuns la scrisoarea prin care România şi alte 5 state (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia) cer compensaţii pentru pierderile suferite de fermieri în urma războiului din Ucraina.
”În aceste zile se lucrează exact la prelucrarea cifrelor furnizate de semnatari, pentru a se propune un sistem compensatoriu. Deci la nivel tehnic se lucrează. Însă decizia este la nivel politic. Pe 23-24 martie are loc chiar un Consiliu European. Pe ordinea de zi provizorie figurează Ucraina, „Competitivitate şi piaţă unică” şi „Alte subiecte””, afirmă Bogdan.
Partidul îi ia apărarea lui Aurescu
Pe subiect a fost rugat să comenteze purtătorul de cuvânt al PNL Ionuţ Stroe, care l-a contrazis pe Rareș Bogdan și a spus că decizia a fost la PNL, iar Aurescu e un specialist.
”Vă pot confirma că partidul l-a numit pe domnul Bogdan Aurescu acolo. A fost decizia noastră la momentul respectiv ca opţiunea pentru zona de externe să fie pentru un diplomat de carieră, un diplomat cu foarte bună reputaţie şi experienţă, un om foarte bine conectat la zona relaţiilor internaţionale, care să conducă acest portofoliu. Este un portofoliu asumat de Partidul Naţional Liberal, iar Bogdan Aurescu a fost nominalizarea noastră acolo.
Poate că în aceste vremuri e oarecum bine să ai un specialist în domeniu care să gestioneze situaţia politicii externe. Este poziţia şi viziunea domnului Rareş Bogdan în legătură cu activitatea domnului Aurescu. În schimb, vă pot menţiona faptul că aprecieri şi, bineînţeles, evaluarea activităţii fiecărui ministru în parte o face primul ministru Nicolae Ciucă.
Ba mai mult decât atât, există în momentul de faţă o activitate extrem de susţinută în plan extern, lucru de altfel, pe care şi dumneavoastră l-aţi reflectat”, a declarat la Digi24 purtătorul de cuvânt al PNL, întrebat în legătură cu afirmaţia lui Rareş Bogdan conform căreia nu partidul l-a numit pe Bogdan Aurescu, ci statul.
În opinia lui Stroe, ”este doar o discuţie între un politician şi un diplomat de carieră”.
”Într-adevăr, s-ar putea să fie diferenţe de optică în legătură cu ce poţi face şi ce nu poţi face în aceste vremuri în plan extern, dar nu mă îndoiesc că vreunul din participanţii la această discuţie n-ar susţine politica de stat a ţării noastre, ca membră a NATO, a Uniunii Europene, apartenenţă pe care, în mod evident, trebuie să o valorificăm la maxim, mai ales în acest context internaţional extrem de tensionat”, a subliniat Ionuţ Stroe.
El a fost întrebat şi dacă au existat consultări şi cu preşedintele Klaus Iohannis înaintea înaintării numelui lui Bogdan Aurescu pentru funcţia de ministru de externe şi dacă au existat şi alte nume propuse în interiorul partidului.
”Noi parteneriatul cu preşedintele Klaus Iohannis l-am asumat mereu. Ba mai mult decât atât, ştiţi foarte bine, a existat o conlucrare foarte, foarte bună între noi şi Administraţia Prezidenţială, între fostul preşedinte al PNL, Klaus Iohannis, actual preşedinte al României şi PNL. Important este că decizia a fost luată în structurile de conducere ale Partidului Naţional Liberal şi, în mod implicit, asumată de întreg partidul, în momentul în care s-a făcut”, a răspuns purtătorul de cuvânt al PNL.
Ce spune Alina Gorghiu
Vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu a reacţionat, luni, la declaraţiile lui Rareş Bogdan.
”Pe orice ministru s-a dat un vot în PNL. Biroul Politic Naţional, indiferent cum îl cheamă pe ministrul respectiv, dacă este numit de PNL, a dat un vot şi vă amintesc că votul a fost covârşitor majoritar în favoarea acelei liste propuse de PNL.
Sigur, sunt de acord cu Rareş că niciun ministru nu este perfect, că e de la PSD, de la PNL şi că activitatea într-un minister întotdeauna poate fi îmbunătăţită, însă cred că genul acesta de discuţie trebuie să aibă loc în şedinţele noastre de partid, nu în platourile de televiziune, cum de altfel şi replica domnului ministru tot în şedinţa de partid ar fi trebuit să fie dată şi nu dată prin intermediul dvs, pentru că nu ne face niciun serviciu având un astfel de dialog în spaţiul public”, a spus Alina Gorghiu reporterilor la Senat.
Ea a precizat că ”evaluarea miniştrilor o face premierul şi pe baza opiniilor premierului se pot decide sau nu anumite măsuri dar nu încurajez niciun fel de polemică în spaţiul public”
”Am învăţat că nu câştigă nimeni din genul acesta de dialog spumos, public. PNL a dat un vot, inclusiv pe ministrul de Externe, atributul nostru de a da un vot politic pentru cabinet, pe care l-am şi susţinut în plenul Parlamentului, a fost exercitat de PNL nu de altcineva”, a mai comentat Gorghiu.
Întrebată dacă este mulţumită de prestaţia ministrului de Externe, Alina Gorghiu a răspuns: ”Dacă am mulţumiri sau nemulţumiri, o să le exprim în interiorul PNL, în şedinţele pe care le facem”.
Despre afirmaţiile lui Rareş Bogdan că ar schimba mai mulţi miniştri, inclusiv de la PNL, Gorghiu a spus că se aşteaptă ca aceste evaluări să le facă premierul.