Boris Johnson a minţit ‘în mod deliberat’ parlamentul britanic în mai multe rânduri în cazul „partygate”, a concluzionat joi o comisie de anchetă parlamentară, într-un raport care l-a determinat deja pe fostul prim-ministru să demisioneze din postul de deputat.
Fostului lider conservator, care va împlini în curând 59 de ani, i-au fost notificate săptămâna trecută concluziile devastatoare ale celor 14 luni de anchetă în privinţa petrecerilor date în Downing Street 10 în timpul restricţiilor pandemice, transmite AFP.
Johnson şi-a depus apoi cu zgomot mandatul de parlamentar, denunţând o „vânătoare de vrăjitoare” şi atacându-l pe Rishi Sunak, actualul premier conservator.
„Comisia nu a găsit nici cea mai mică dovadă” împotriva noastră, a reacţionat Boris Johnson, într-un lung comunicat extrem de agresiv, în care susţine că nu crede că a făcut nimic rău şi acuză minciuna şi concluziile „de bolnav” ale comisiei, care a dorit să dea „ultima lovitură de cuţit unui asasinat politic”.
Întrucât nu mai este membru al Camerei Comunelor, Boris Johnson nu riscă mare lucru. Raportul precizează că, dacă Johnson nu ar fi demisionat, comisia de privilegii ar fi recomandat 90 de zile de suspendare, o sancţiune foarte severă ce ar fi declanşat probabil alegeri parţiale în circumscripţia sa.
Pe lângă acuzaţia de a fi minţit Parlamentul, raportul mai consideră că fostul prim-ministru a subminat procesul democratic şi s-a arătat complicele unei campanii de intimidare a lucrărilor comisiei de privilegii.
Documentul, care mai urmează să fie supus votului deputaţilor, cere totuşi ca lui Johnson să-i fie retras accesul în incinta Parlamentului, permis acordat în general foştilor prim-miniştri.
La un an de la demisia sa din Downing Street, unde a petrecut trei ani presăraţi cu scandaluri, plecarea sa răsunătoare împiedică orice revenire la putere a fostului jurnalist şi primar al Londrei, în aşteptarea unei eventuale realegeri la legislativele prevăzute anul viitor.
Boris Johnson a reaprins luptele interne din Partidul Conservator, unde dispune de aliaţi influenţi, şi păstrează o aură importantă printre alegători pentru victoria istorică la legislativele din 2019 şi punerea în aplicare a Brexit-ului.
Chiar dacă rămâne în centrul atenţiei politico-mediatice, capacitatea sa reală de a provoca turbulenţe rămâne incertă: nici tentativele de revenire la putere, nici cele de a conduce fronde împotriva guvernului pe anumite proiecte nu au avut succes până acum.
Deşi unii se temeau de un val de plecări din Parlament, care ar fi fragilizat guvernul lui Rishi Sunak, numai doi deputaţi l-au imitat pe Boris Johnson şi au demisionat în ultima săptămână.
Raportul "partygate": Boris Johnson a mințit în mod deliberat Parlamentul britanic în mai multe rânduri
ADVERTISING