Rafila lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienților de la stat la privat. Cum e cu parafa lui Cîrstoiu?

Rafila lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienților de la stat la privat. Cum e cu parafa lui Cîrstoiu?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministerul Sănătăţii lucrează la o strategie care să limiteze tendinţa medicilor de a trimite pacienţii de la stat la privat, a anunţat joi Alexandru Rafila.

Ministrul a vorbit despre această practică în contextul acuzaţiilor care i se aduc medicului Cătălin Cîrstoiu, candidat PSD-PNL la Primăria Capitalei, care ar fi trimis pacienţi la clinica privată a soţiei sale, unde a şi acordat consultaţii.

"Lucrăm la o strategie care să limiteze acest lucru, nu ştiu dacă o să putem să o eliminăm. O să încercăm să facem lucrurile aplicat şi într-un mod care responsabilizează medicii.

Cred că ar trebui făcută o declaraţie pe propria răspundere a medicilor care lucrează în instituţiile publice privind acest aspect, că nu direcţionează pacienţi.

ADVERTISING

Trebuie stabilite şi nişte sancţiuni care să poată să fie aplicate.

Pe de altă parte, şi asta o să o introducem curând în criteriile de performanţă ale managerilor, este vorba despre modul în care este respectat programul de lucru în spitalele publice pentru că unii medici care lucrează într-un spital public trebuie să desfăşoare activitate de cel puţin şase ore, iar completarea până la şapte ore se face prin serviciul de gardă. (…) Lucrăm la acest lucru", a spus Rafila, citat de Agerpres.

Despre avizul negativ dat de Guvern pe un proiect USR, care penaliza practica de a trimite pacienţii de la stat la privat, ministrul a arătat că a văzut acest proiect şi era "făcut superficial, care nu răspundea nevoilor pe care le avem de a opri această direcţionare a pacienţilor către privat”.

ADVERTISING

”Să nu uităm că medicii de familie sunt operatori privaţi şi trimitem pacienţii la medicul de familie, chiar dacă ei sunt operatori privaţi. Este un proiect iniţiat de USR, de un domn Adrian Wiener cred că îl cheamă. Dânsul are, mai ales în ultimele luni, în ultimii ani, o abordare care mă face să cred că este cel mai bun medic dintre politruci, sau cel mai bun politruc dintre medici, nu ştiu exact care este calitatea dânsului”, a acuzat Rafila, citat de News.ro.

Ministrul a fost întrebat şi dacă un medic poate să pună parafa pe un document al unei clinici la care nu este angajat.

”Nu am un răspuns la întrebarea dvs, trebuie să întrebăm la Colegiul Medicilor. În principiu, un medic care are dreptul de libera practică poate să parafeze un document, trebuie să existe totuşi şi o precizare în numele cărei instituţii parafează documentul medical respectiv”, a replicat Rafila.

ADVERTISING

Cazul Cîrstoiu

Cătălin Cîrstoiu susţine că a fost la clinica privată deţinută de soţia sa, dar că nu s-a aflat în stare de incompatibilitate, pentru că s-a dus doar pentru a-i ajuta pe colegii săi medici, fără să fie remunerat.

Cătălin Cîrstoiu este acuzat de incompatibilitate, în urma unei investigații Hotnews, care arată că medicul ar fi dat consultații, contra cost, la clinica privată a soției sale, în timp ce era managerul Spitalului Universitar din Bucureşti. De asemenea, jurnaliştii au publicat mesaje primite pe telefon de câţiva pacienţi operaţi la Spitalul Universitar, îndrumaţi apoi de medici rezidenţi către clinica privată Anemona, pentru a fi consultaţi de Cîrstoiu.

„Hai să lămurim problemele astea care au apărut. Eu nu sunt în nicio stare de incompatibilitate. La modul real, nu sunt în stare de incompatibilitate (…) Eu nu am avut nicio relaţie contractuală, remunerată sau neremunerată, cu o clinică privată şi, în speţă, cu a soţiei (…) Eu nu am consultat la Anemona Med. Eu efectiv mi-am ajutat colegii, când au avut o problemă, şi pacienţii. Nu am avut un contract de muncă. Eu nu sunt în stare de incompatibilitate. Sigur, ANI analizează, va da un raport”, a susţinut Cîrstoiu.

Doctorul a admis că parafa sa apare pe o scrisoare medicală a unui pacient consultat la Anemona.

"Această parafă este semnul competenţei mele profesionale. Semnul că eu reprezint ceva în medicină, că sunt un nume. Haideţi să lămurim un lucru. Să ştiţi că eu, la Spitalul Universitar, nu operez aşa, lucruri derizorii, nişte oase rupte, cum spun unii.

Eu mă ocup de o patologie aparte, mă ocup de cancere osoase. Este singura clinică din România care a ridicat partea asta de oncologie osoasă la un alt rang. Eu asta am construit în atâţia ani de zile.

Sunt pacienţi nenumăraţi, am zeci de mesaje, care vor opinia mea, uneori îmi depăşesc capacitatea fizică de a răspunde acestor mesaje şi acestor solicitări. Eu am construit echipe (...) Este firesc ca pacientul să aleagă unde merge", a spus Cîrstoiu, la B1 TV.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇