Purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, apel către tineri: Dacă încep să voteze, va fi un trend pozitiv

Purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, apel către tineri: Dacă încep să voteze, va fi un trend pozitiv
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dacă oamenii încep să voteze prima dată când au această posibilitate, va fi un trend pozitiv, a declarat purtătorul de cuvânt al Parlamentului European Jaume Duch.

El a mai menţionat că a insistat destul de mult în ultimele săptămâni pe importanţa votării în rândul tinerilor, care este legată de calitatea viitoare a democraţiilor europene.

Jaume Duch a reiterat faptul că în 2019 creşterea în prezenţa medie la alegeri a fost condusă de tineri, de votanţii în premieră.

"Este adevărat că am insistat destul de mult în aceste ultime săptămâni pe importanţa promovării votului în rândul tinerilor, pentru că într-un fel acest lucru este legat şi de calitatea viitoare a democraţiilor noastre. Dacă oamenii încep să voteze prima dată când au această posibilitate, va fi un trend pozitiv.

ADVERTISING

Dacă începi prin a te abţine şi te abţii primele două, trei dăţi când ai posibilitatea de a participa la alegeri, poate te vei abţine tot restul vieţii. Iar asta nu este bine pentru democraţie nici la nivel naţional, nici la nivel european", a spus Jaume Duch într-un interviu acordat Agerpres.

Purtătorul de cuvânt a mai menţionat că va fi interesant de observat ce se va întâmpla din acest punct de vedere în Germania şi Belgia "unde pentru aceste alegeri europene în particular au decis să coboare vârsta de vot la 16 ani".

ADVERTISING

Alte două state membre UE - Austria şi Malta - au introdus votul de la 16 ani din 2018, iar Grecia a scăzut vârsta de participare la 17 ani încă din 2016.

Întrebat dacă este Parlamentul European pregătit să-şi adapteze agenda pentru a răspunde priorităţilor tinerilor de 16 ani, Duch a spus că "aceasta este o întrebare pentru viitorii eurodeputaţi".

"Singurul lucru pe care pot să-l fac este recomandarea mea care este, da, că odată ce eşti ales eurodeputat trebuie să stabileşti un mod de a rămâne în contact cu electoratul tău. Nu este suficient, să spunem, să li te adresezi alegătorilor doar înainte de alegeri. Trebuie de asemenea să fii aproape de ei în timpul celor cinci ani, pentru că trebuie să ştii care sunt aceste priorităţi.

ADVERTISING

Şi poate că aceste priorităţi sunt diferite de la o ţară la alta. Şi poate aceste priorităţi sunt diferite în funcţie de vârstele diferitelor segmente ale populaţiei. Dar în ambele cazuri, cred că este important, cu siguranţă, ca Parlamentul să ţină cont de aceste priorităţi", a mai afirmat purtătorul de cuvânt al PE.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇