PSD a decis să sesizeze Curtea Constituționlă, după ce Guvernul a transmis doar o scrisoare de informare Parlamentului, nu și solicitare de încuviințare pentru a vota prelungirea stării de alertă.
Liderul social democraților, Marcel Ciolacu, a acuzat Executivul de ”abuz de putere”.
”Aseară, la 21:30, când am primit documentele, am constatat cel mai mare abuz de putere care a avut loc în România. Respectiv ocolirea Parlamentului în ceea ce privește restrângerea de drepturi și libertăți ale românilor.
Lucru stipulat explicit în Constituția României și în nenumărate decizii ale Curții, că nu se poate face fără lege în Parlament. În fața acestui abuz, categoric vom face o trimitere la CCR, respectiv o sesizare”, a anunțat Marcel Ciolacu.
Totodată, el a spus că social-democrații încep să lucreze la textul moțiunii de cenzură, pe care o vor depune în Parlament a doua zi după ce starea de alertă se va încheia.
”Vreau să vă anunț că, începând de azi, parlamentarii PSD încep să lucreze la textul moțiunii de cenzură și la strângerea de semnături pentru susținerea moțiunii de cenzură, pe care o să o depunem a doua zi după ce starea de alerta se va încheia.
Aceasta e decizia PSD în fața abuzului făcut de Ludovic Orban față de Parlamentul României”, a precizat Ciolacu.
Guvernul doar a informat Parlamentul de prelungirea stării de alertă
Parlamentul nu va mai vota prelungirea stării de alerta cu 30 de zile, decisă marți prin hotărâre de guvern.
Executivul a transmis doar o scrisoare de informare Parlamentului, nu și solicitare de încuviințare. Mai exact, este informat că starea de alertă se prelungește automat, după ce HG este publicată în Monitorul Oficial, fără să fie nevoie de votul senatorilor si deputaților.
Purtatorul de cuvânt al Guvernului, Ionel Dancă, a declarat pentru SpotMedia.ro că prelungirea stării de alertă nu trebuie votată, ci doar instituirea ei.
”Da (am transmis Parlamentului o scrisoare de informare – n.red.), este in conformitate cu Legea 55. Noi respectăm legea. Legea nu prevede cererea de încuviințare pentru prelungirea stării de alertă, este doar pentru instituirea stării de alertă și nu putem cere Parlamentului un vot, dacă legea nu dispune în acest fel”, ne-a explicat Ionel Dancă.
La randul său, conducerea Camerei Deputaților și a Senatului a decis să transmită o scrisoare Guvernului, în care să ceară explicații cu privire prelungirea stării de alertă fără vot.
Purtătorul de cuvânt al Executivului spune că așteaptă scrisoarea Parlamentului, pentru a vedea ce solicitări are.
”Înteleg ca așa au decis, să ne solicite clarificări. Așteptăm scrisoarea și vedem ce solicitări de raspuns au formulat”, a subliniat Ionel Dancă pentru SpotMedia.ro.
Stare de alertă prelungită, dar și noi măsuri de relaxare
Guvernul a decis în ședința de marți prelungirea stării de alertă pe teritoriul României pentru o perioadă de 30 de zile. În același timp, au fost luate mai multe măsuri de relaxare, multe dintre ele cerute de PSD.
De asemenea, se va relua tot ce înseamnă sport în aer liber, cu respectarea condițiilor de igienă și a distanțării.
Se vor putea organiza și evenimente private, dar acestea nu trebuie să depășească 20 de persoane în interior și 50 de invitați în aer liber.