Surpriză pentru Parlament: Nu poate vota prelungirea stării de alertă. Guvernul doar l-a informat

Surpriză pentru Parlament: Nu poate vota prelungirea stării de alertă. Guvernul doar l-a informat
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Parlamentul nu va mai vota prelungirea stării de alerta cu 30 de zile, decisă marți prin hotărâre de guvern.

Executivul a transmis doar o scrisoare de informare Parlamentului, nu și solicitare de încuviințare. Mai exact, este informat că starea de alertă se prelungește automat, după ce HG este publicată în Monitorul Oficial, fără să fie nevoie de votul senatorilor si deputaților.

Purtatorul de cuvânt al Guvernului, Ionel Dancă, a declarat pentru SpotMedia.ro că prelungirea stării de alertă nu trebuie votată, ci doar instituirea ei.

ADVERTISING

”Da (am transmis Parlamentului o scrisoare de informare - n.red.), este in conformitate cu Legea 55. Noi respectăm legea. Legea nu prevede cererea de încuviințare pentru prelungirea stării de alertă, este doar pentru instituirea stării de alertă și nu putem cere Parlamentului un vot, dacă legea nu dispune în acest fel”, ne-a explicat Ionel Dancă.

La randul său, conducerea Camerei Deputaților și a Senatului a decis să transmită o scrisoare Guvernului, în care să ceară explicații cu privire prelungirea stării de alerta fără vot.

ADVERTISING

Purtătorul de cuvânt al Executivului spune că așteaptă scrisoarea Parlamentului, pentru a vedea ce solicitări are.

”Înteleg ca așa au decis, să ne solicite clarificări. Așteptăm scrisoarea și vedem ce solicitări de raspuns au formulat”, a subliniat Ionel Dancă pentru SpotMedia.ro.

Stare de alertă prelungită, dar și noi măsuri de relaxare

Guvernul a decis în ședința de marți prelungirea stării de alertă pe teritoriul României pentru o perioadă de 30 de zile. În același timp, au fost luate mai multe măsuri de relaxare, multe dintre ele cerute de PSD.

ADVERTISING

Astfel, se va permite oficierea slujbelor în interiorul bisericilor și vor fi redeschise sălile de jocuri de noroc.

De asemenea, se va relua tot ce înseamnă sport în aer liber, cu respectarea condițiilor de igienă și a distanțării.

Se vor putea organiza și evenimente private, dar acestea nu trebuie să depășească 20 de persoane în interior și 50 de invitați în aer liber.

Critici de la PSD și USR pentru prelungirea stării de alertă

PSD anunțase că votează prelungirea stării de alertă, dar cu anumite condiții. În primul rând, social democrații voiau să fie doar 15 zile, nu 30.

Apoi, solicitau redeschiderea bisericilor, teatrelor si excluderea achizițiilor directe, masuri cuprinse în hotărârea de guvern adoptată marți.

La rândul lor, cei din USR aveau nemulțumiri în ceea ce privește redeschiderea sălilor de jocuri, nu și a restaurantelor.

“Sunt câteva lucruri, hai să nu spun anomalii, dar mai greu de înţeles, asta cu jocurile de noroc este una dintre ele. Cred că a contat foarte mult presiunea unor asociaţii patronale.

Nu înţeleg de ce este mai sigur să laşi nişte oameni două, trei ore într-o sală de jocuri de noroc şi nu este la fel de sigur să laşi două, trei persoane la o masă în resturant. Aici ar trebui să vedem nişte analize”, a declarat luni deputatul USR Ionuţ Moşteanu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇