Senatul şi Camera Deputaţilor au fost convocate în sesiune extraordinară comună, joi, de la ora 12:00, exclusiv pentru prezentarea moţiunii de cenzură iniţiate de social-democraţi la adresa Cabinetului Orban.
Decizia a fost semnată de preşedinţii celor două foruri legislative, Marcel Ciolacu, respectiv Robert Cazanciuc. Tot cei doi au anunțat miercuri, după o scurtă ședință a CExN al PSD, că vineri vor stabili, la partid, calendarul moțiunii în Parlament.
Moţiunea de cenzură "Guvernul PNL - de la pandemie la pande-mită generalizată", a fost iniţiată de PSD şi semnată de 205 de senatori şi deputaţi. În Parlament a fost prezent joi și premierul Ludovic Orban.
Textul a fost citit de la tribuna Parlamentului de purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu. Acesta a anunțat că își dă jos masca, pentru că e o lectură de o oră și îi va fi greu să performeze respectând regulile anti-COVID. El i-a îndemnat însă pe români să se conformeze.
Cum a terminat Romașcanu de citit, Marcel Ciolacu a declarat ședința închisă. Orban va avea ocazia să se apere la dezbatere, dar a făcut și acum, la ieșirea de la Parlament, declarații, în care s-a arătat uimit de minciunile gogonate înșirate.
Premierul a anunțat că va ataca moțiunea la CCR azi sau mâine și spune că PSD ar trebui să oprească demersurile până când Curtea se va pronunța.
SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, principalele momente și declarații din Parlament, de la citirea moțiunii de cenzură:
- 13:07 - Orban face declarații la ieșirea de la Parlament:
”Eu așa o colecție gogonată de minciuni n-am văzut în 30 de ani (…) Acești indivizi de la PSD nu înțeleg nimic din ce înseamnă comunicarea publică și responsabilitatea față de români. (…) Nu le e rușine baronilor PSD să scrie așa ceva într-o moțiune de cenzură, ca am luat bani de la apă și canal când n-au fost în stare să semneze contractele de finațare?!
Cum să las țara fără Guvern când ne luptăm cu pandemia, cu criza economică, când trebuie să pregătim anul școlar, programul național de reziliență și guvernare. Arată aventurism politic, că acest partid nu a înțeles nimic și nu face decât să săvârșască acte politicianiste.
Când voi avea ocazia la dezbatere să prezint datele se va vedea că e un balon de săpun. Nu au făcut altceva decât să îi incite pe români la nerespectarea regulilor, să voteze legi fără acoperire în realitatea economică.
Am luat decizia să declanșăm conflictul juridic la CCR. E fără precedent în 30 de ani! (...) Moțiunile de cenzură nu pot fi depuse în vacanță parlamentară. Sesizarea suntem pregătiți în cursul zilei de astăzi să o finalizăm și fie în cursul zilei de astăzi, fie în cursul zilei de mâine o vom depune. Le zic celor de la PSD să nu se joace cu focul”.
- 13:03 - Premierul Orban discută cu membrii Guvernului. El nu a avut acum dreptul să se apere în Parlament, o va face la dezbaterea moțiunii. Rămâne să aflăm când va stabili PSD că vor avea loc dezbaterea și votul.
- 13:02 - Romașcanu a terminat după aproape o oră să citească textul moțiunii. Marcel Ciolacu declară ședința închisă.
- 12:11 - Lucian Romașcanu începe să citească textul moțiunii. Anunță că o va face fără mască, pentru că e lectură de o oră, dar îi îndeamnă pe români să respecte regulile.
- 12:00 - Premierul Ludovic Orban a ajuns la Parlament. Ședința urmează să înceapă.
De ce vrea PSD să dea jos Guvernul Orban
Social-democraţii susţin că reprezentanţii Guvernului au încălcat toate regulile impuse cetăţenilor în urma pandemiei cu noul coronavirus.
Un capitol al moţiunii de cenzură se referă la "chermezele PNL în vreme de pandemie", semnatarii afirmând că "reprezentanţii Guvernului şi-au pierdut iremediabil credibilitatea în modul în care au gestionat pandemia".
Documentul are, totodată, un capitol privind "restricţiile contradictorii impuse cetăţenilor români". Potrivit social-democraţilor, "o altă cauză majoră a pierderii controlului asupra pandemiei de către Guvernul Orban 2 a fost seria nesfârşită de decizii şi măsuri contradictorii".
PSD se referă şi la "devalizarea bugetului de stat sub paravanul pandemiei", aducând în atenţie raportul recent al Curţii de Conturi privind cheltuielile publice în timpul stării de urgenţă.
Nu în ultimul rând, social-democraţii susţin că "nivelul de trai al populaţiei s-a prăbuşit", iar "oamenii au pierdut tot ce câştigaseră în guvernarea PSD". Conform semnatarilor moţiunii, "Guvernarea PNL a readus austeritatea, sărăcia şi cercul vicios al salariilor mici".
Când vor fi organizate dezbaterea și votul
Potrivit Regulamentului şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, în cel mult cinci zile de la data depunerii, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere.
Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc în cel mult trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Data şi locul şedinţei comune în care au loc prezentarea, dezbaterea şi votul asupra moţiunii se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.
În cazul în care moţiunea de cenzură nu întruneşte majoritatea necesară pentru a fi adoptată, Guvernul rămâne în funcţie. Totodată, dacă moţiunea este respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
În situaţia în care moţiunea este adoptată, prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, încrederea acordată de Parlament Guvernului se consideră retrasă, iar Guvenul este demis (art. 113 din Constituţie).