Guvernul analizează posibilitatea de a invoca un conflict juridic de natură constituţională privitor la depunerea moţiunii de cenzură în vacanţa parlamentară, a declarat, marţi, prim-ministrul Ludovic Orban.
„Analizăm posibilitatea, nu de a ataca la Curte, de a invoca un conflict juridic de natură constituţională privitor la depunerea moţiunii de cenzură în vacanţa parlamentară. În 30 de ani nu s-a întâmplat aşa ceva, niciun partid politic nu a depus o moţiune de cenzură în vacanţa parlamentară, sesiune extraordinară.
De fapt, e vacanţă parlamentară, sesiunea extraordinară se convoacă tocmai pentru că este vacanţă parlamentară. Nu am luat încă decizia, încă analizăm toate temeiurile constituţionale", a explicat Orban, întrebat dacă Guvernul va sesiza CCR cu privire la moţiunea de cenzură depusă de PSD.
Cât de constituțională e moțiunea de cenzură depusă de PSD?
Orban: România are nevoie ca de aer de Guvern
El a adăugat că, dacă s-ar permite depunerea de moţiuni de cenzură în vacanţa parlamentară, ar însemna că un guvern poate fi "asediat" cu asemenea demersuri, în condiţiile în care procedura prevede o perioadă de cinci zile de la introducere până la dezbatere.
"Gândiţi-vă că durează două luni vacanţa parlamentară de vară, o lună vacanţa de iarnă, deci trei luni. Asta ar însemna că, deşi textul constituţional spune că moţiunea poate fi semnată de un parlamentar o singură dată, o semnătură pe o singură moţiune pe sesiune, ăsta e textul constituţional, gândiţi-vă că, dacă s-ar permite depunerea de moţiuni de cenzură în vacanţa parlamentară, orice Guvern ar fi supus unui asediu de moţiuni de cenzură.
Moțiunea lui Ciolacu, prietenul omului
La limită, s-ar putea depune… (la) cinci zile. Vă daţi seama, se pot depune cred că 18 moţiuni de cenzură în intervalul de timp din vacanţele parlamentare. Păi, ce ţară ar fi aia în care Guvernul ar fi asediat în vacanţele parlamentare cu moţiuni de cenzură. (…)
Analizăm, urmează să luăm decizia, oricum moţiunea de cenzură reprezintă un act de iresponsabilitate şi atacă interesele fundamentale ale României şi ale societăţii româneşti într-un moment în care România are nevoie ca de aer de Guvern, mai ales de un Guvern aşa cum îl conduc eu", a susţinut Orban.
Reacția PSD
În replică, social-democrații continuă să critice și susțin că guvernul liberal ar face orice pentru a rămâne la Palatul Victoria.
Totodată, PSD afirmă că "de ce le e frică nu vor scăpa şi vor răspunde pentru tot ceea ce au făcut" (liberalii).
"Au scăpat total de sub control pandemia! Au făcut chermeze în sediul Guvernului! Şi-au pus toate neamurile în funcţii publice! Au devalizat bugetul României, au dat tun după tun în vreme ce îi ţineau pe români închişi în case! Au fraternizat cu interlopii şi au devenit apărătorii proxeneţilor! Au distrus mediul de afaceri autohton! Au prăbuşit nivelul de trai al populaţiei şi nu au respectat niciuna dintre legile în vigoare! Acum, Guvernul PNL ar face orice pentru a rămâne la Palatul Victoria", susţine PSD, într-o postare pe pagina de Facebook.
Un singur parlamentar PSD nu a semnat moţiunea de cenzură. Cine este și ce spune Ciolacu despre el
Potrivit social-democraţilor, "singurul conflict constituţional este ca un premier care a patronat furtul din bani publici folosindu-se de pandemie şi care a sabotat cu bună ştiinţă sănătatea românilor şi nivelul lor de trai să mai rămână în fruntea guvernului".
"De ce le e frică nu vor scăpa! Vor răspunde pentru tot ce au făcut! Mai întâi politic, prin moţiune, iar apoi penal, după fapta fiecăruia! P.S.: Ludovic, să nu uiţi să îţi completezi CV-ul!", concluzionează postarea.