Proiectele de lege pentru autonomia Ținutului Secuiesc, respinse cu scandal de deputați. PNL acuză blat Ciolacu-UDMR, PSD arată spre AUR

Proiectele de lege pentru autonomia Ținutului Secuiesc, respinse cu scandal de deputați. PNL acuză blat Ciolacu-UDMR, PSD arată spre AUR

Plenul Camerei Deputaţilor a respins, joi, într-o şedinţă de plen în regim hibrid, toate cele trei iniţiative legislative ale UDMR privind autonomia Ţinutului Secuiesc şi autonomia culturală a comunităţii maghiare din România, depuse de UDMR.

Două iniţiative ale UDMR au fost respinse cu 260 de voturi pentru, 16 contra şi o abţinere, iar a treia cu 255 de voturi pentru, 15 împotrivă şi o abţinere.

Camera Deputaţilor este prima sesizată în cazul acestor proiecte, votul decizional fiind în Senat.

Ionuţ Moşteanu, liderul deputaţilor USR, a cerut în plen, după vot, ca preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, să convoace de urgenţă plenul şi vineri să respingă definitiv aceste propuneri.

Plângeri penale pentru inițiatori

Deputatul independent Ciprian Ciubuc a anunţat după votul din plen că va face plângeri penale celor trei deputaţi UDMR care au iniţiat aceste proiecte de legi, care „încalcă flagrant Constituţia şi aduc prejudicii statului de drept şi funcţionării instituţiilor din România”.

ADVERTISING

„Invit colegii parlamentari deputaţi care doresc să se alăture acestui demers să facem plângeri penale acestor deputaţi şovini, separatişti şi iredentişti”, a mai spus acesta.

Aleșii UDMR s-au apărat, spunând că autonomia teritorială nu încalcă în niciun fel Constituția României.

„Autonomia teritorială nu înseamnă modificarea graniţelor ţării, autonomia teritorială este ceva democratic, european. Dorim libertate înăuntrul graniţelor României. În mai multe state europene funcţionează autonomia teritorială, Italia, Spania, Belgia, Finlanda, Republica Moldova. Ştim bine că găgăuzii au autonomie teritorială şi, nu demult, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, vorbeşte despre acordarea autonomiei Insulei Corsica. Oare aceste state nu sunt democratice?

Vorbiţi de democraţie, dar respingeţi dialogul, vorbiţi de democraţie, dar aruncaţi la gunoi doleanţa unui milion de cetăţeni. Călcaţi în picioare drepturile omului, tratatele internaţionale pe care România le-a ratificat, călcaţi în picioare Proclamaţia de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918, articolul 3 alineatul 1 prevede deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Colegii dvs n-au avut timp să citească acest proiect de lege, pentru că de Crăciun poate au tăiat porcul”, a acuzat deputatul UDMR Kulcsar-Terza Jozsef-Gyorgy.

Dezbateri cu scandal și acuzații grave

Preşedintele interimar al Camerei, Alfred Simonis, a spus că va demara o consultare amplă în Parlament, astfel încât iniţiativele neconstituţionale să nu poată fi înregistrate.

„Nu putem orice prostie depusă de cineva să fie dezbătută în plen şi, dacă vom stabili acest mecanism, astfel de inițiative vor fi în aer”, a mai spus Simonis.

El a tăiat scurt și dezbaterile, considerând că nu este nimic de discutat pe baza acestor proiecte.

„Vacanţa parlamentară va începe pe 1 ianuarie, deci până pe 31 decembrie suntem în plină sesiune a Camerei Deputaţilor, nu e nici sesiune extraordinară, nu e nici vacanţă parlamentară, pur şi simplu, deşi e vacanţă, v-am chemat la serviciu, asta e, aşa s-a hotărât.

ADVERTISING

Ce vreţi să dezbatem la ele, ce vreţi să modificaţi la ele? Nu avem ce dezbate, nu putem negocia unitatea şi integritatea teritorială a acestei ţări. Nu avem ce dezbate, n-avem nevoie de timp, nu avem nevoie de amendamente. Le respingem şi gata”, adaugă Simonis.

El a acuzat că AUR beneficiază cel mai mult de pe urma unei asemenea dezbateri, insinuând chiar că ar fi un blat între Laszlo Tokes și George Simion.

„La mine, la Timiş, împreună cu maghiari, germani, multe alte naţionalităţi şi etnii, convieţuim paşnic de foarte mult timp. Acolo nu vrea nimeni să fie nici autonomie teritorială a cuiva, acolo nimeni nu se ceartă cu nimeni pe astfel de motive şi reuşim să convieţuim paşnic, de foarte foarte mult timp, chiar şi în momente tensionate.

Ce rost are o astfel de iniţiativă toxică, fără sens, care nu are nicio perspectivă vreodată de acum înainte, nu ştie nimeni să ne explice. Integritatea, suveranitatea acestei ţări nu sunt negociabile nu se discută prin legi sau pe la colţuri, iar iniţiativele revizioniste nu-şi au locul într-o instituţie atât de importantă cum este Parlamentul României.

Aproape că mă bate gândul să mă întreb dacă nu cumva Tokes şi Simion s-au înţeles ca unul să depună iniţiativa şi altul să se certe o lună şi jumătate până la începerea sesiunii viitoare, astfel câştigând amândoi, pentru că nu pot să înţeleg frustrarea dumneavoastră că facem pe repede înainte şi respingem aceste inițiative toxice. Că mai trebuia o comisie, că mai trebuia să dezbatem... nu avem ce dezbate suveranitatea şi integritatea acestei ţări. Respingem legile şi gata”, a acuzat Simonis.

Provocare pentru Ciolacu

Un blat a acuzat și deputatul PNL Adrian Cozma, dar de data aceasta între partenerii de coaliție de la PSD și UDMR. Cozma considera că, înainte de această şedinţă, premierul Ciolacu trebuia să semneze demiterea tuturor prefecţilor, subprefecţilor şi a demnitarilor numiţi de UDMR.

„Domnule preşedinte PSD, dumneavoastră n-aţi trăit, nu trăiţi şi nu o să trăiţi în niciunul din judeţele pe care vizează această problemă foarte serioasă, de aceea, eu nu cred că înţelegeţi importanţa lucrurilor pe care le votăm azi şi în pripă (..) nu este altceva decât un jalon pe care doriţi să îl bifaţi în drumul spre preşedinţia României”, a spus Adrian Cozma în plen.

„Pentru ca demersul preşedintelui PSD să aibă importanţa cuvenită, înainte de această şedinţă domnul prim-ministru trebuia să semneze demiterea tuturor prefecţilor subprefecţilor şi ai demnitarilor numiţi de către UDMR.

Este clar că este o înţelegere PSD-UDMR, şi pentru că suntem fix în toiul unor sărbători în care poporul român ne cere să fim mai buni şi mai sinceri cu ei şi dacă tot vorbim de sinceritate, domnule preşedinte PSD, poate ne spuneţi în preambulul acestui vot, ne explicaţi ce aţi negociat cu domnul Viktor Orban în întâlnirea privată pe care aţi fi avut-o”, a subliniat Cozma.

Deputatul PNL a menţionat că ar fi un moment pe care l-ar aprecia toţi românii. „De aceea, nici până astăzi, domnule prim-ministru, nu aţi trimis Corpul de control la Odorheiul Secuiesc, căci în 6 luni de când sunteţi la guvernare i-aţi trimis peste tot”, a mai declarat Cozma.

El a lansat o provocare către Marcel Ciolacu.

„Înainte de vot, domnule prim-ministru, vreau să vă lansez o provocare, acum de sărbători. Ce ar fi ca în ianuarie să convocaţi tot dumneavoastră o şedinţă similară cu cea de astăzi cu o temă care vă era atât de dragă şi anume scoaterea cazinourilor şi jocurilor de noroc în afara localităţilor. Asta da prioritate”, a arătat Cozma.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇