Prefectul Capitalei, Toni Greblă, susţine că nu ar vrea să atace în instanţă cele 86 de PUZ-uri din zonele istorice, doar vrea să se asigure că ele există.
Greblă a cerut să-i fie puse la dispoziţie documentaţiile respective, după ce într-o adresă a Primăriei Capitalei se arăta că acestea nu ar exista în arhiva PMB.
„Nu am avut de gând şi nici nu am de gând să le atac. E un zvon în spaţiul public.
Aceste planuri urbanistice zonale pe zone construite protejate - e o problemă dacă acestea există sau nu există.
Şi am solicitat şi eu, şi Inspectoratul de Stat în Construcţii să ni le pună la dispoziţie să le examinăm, atâta tot, să vedem dacă există. (...) Într-o adresă pe care a trimis-o Primăria Capitalei Inspectoratului de Stat în Construcţii, i-a spus: planurile urbanistice zonale nu au existat şi nu există în arhiva primăriei. Ce să fac mai departe? Nu trebuie să cer, să văd dacă există sau nu există? Asta am făcut", a spus prefectul pentru Agerpres.
Dacă îi vor fi puse la dispoziţie, prefectul susţine că doar va constata existenţa acestora. În cazul în care documentaţiile de urbanism nu există, acest lucru reprezintă "o problemă".
"Dacă nu există, e o problemă. (...) Într-o adresă pe care Primăria Generală a trimis-o Inspectoratului de Stat în Construcţii e scris negru pe alb: nu au existat şi nu există în arhiva primăriei", a precizat prefectul.
Acesta a adăugat că primarul nu i-a transmis nici lui, nici Inspectoratului de Stat în Construcţii PUZ-urile respective şi nici nu a prezentat vreuna dintre aceste documentaţii în conferinţa de presă.
Nicuşor Dan susţine că i s-a cerut o documentaţie de doi-trei metri cubi
Amintim că duminică Nicuşor Dan a acuzat că prefectul Toni Greblă intenţionează să atace în instanţă reglementarea de urbanism a întregii zone istorice a Capitalei.
Acest lucru ar însemna că timp de un an sau doi "nu vom mai avea reglementări de urbanism pe zona istorică a Municipiului Bucureşti". De asemenea, potrivit lui Nicuşor Dan, în acest context, toate proiectele de autorizare trebuie să reia procedura de la nivelul certificatului de urbanism.
Nicuşor Dan a afirmat că prefectul Greblă i-a trimis o adresă datată 26 ianuarie, care a ajuns pe 1 februarie la Primărie, prin care cel din urmă cerea toate documentele legate de şedinţa Consiliului General din decembrie 2000, în care s-a aprobat PUZ zone construite protejate.
Potrivit edilului, această documentaţie "are undeva între doi şi trei metri cubi".
"PUG şi PUZ Zone protejate sunt două documente elaborate şi gândite să funcţioneze împreună"
Ulterior, a arătat Nicuşor Dan, prefectul a revenit, transmiţând că, dacă nu îi vor fi date toate aceste acte până pe 6 februarie, va ataca în instanţă reglementarea PUZ zone construite protejate, iar motivaţia ar fi fost "pentru că există suspiciuni în diverse medii".
Nicuşor Dan susţine că „PUZ ZP este singurul regulament care menţionează gradul de protecţie care permite protejarea clădirilor care nu sunt încă declarate monument şi pe care rechinii imobiliari le vor demolate pentru a pune în loc blocuri”.
„Pentru a ilustra mai bine îngrijorarea pentru intenţia anunţată oficial a prefectului de a suspenda în instanţă PUZ Zone Protejate (PUZ ZP), am selectat câteva case şi zone verzi din Bucureşti aflate în pericol imediat.
PUZ ZP este singurul regulament care menţionează gradul de protecţie care permite protejarea clădirilor care nu sunt încă declarate monument şi pe care rechinii imobiliari le vor demolate pentru a pune în loc blocuri. Doar în acest document sunt marcate distinct spaţiile verzi, puţinele rămase în zona centrală şi atât de vânate de dezvoltatorii imobiliari”, a scris Nicuşor Dan, luni, pe Facebook.
El a mai spus că „este complet fals ce susţin şeful ISC, Paul Racoviţă, prefectul Toni Greblă şi alţi apărători ai acestui demers, respectiv că rămâne în picioare PUG şi în baza lui aceste spaţii verzi şi clădiri istorice vor fi protejate”.
„PUG şi PUZ Zone protejate sunt două documente elaborate şi gândite să funcţioneze împreună. Acesta este şi motivul pentru care au fost votate în aceeaşi şedinţă în anul 2000”, a completat primarul.