Fostul premier Victor Ponta s-a angajat consilier juridic la Pro România, partidul pe care l-a înființat și îl conduce.
Pentru această calitate, Ponta și-a acordat un salariu lunar de 25.000 de lei brut, ceea ce se traduce în aproape 15.000 de lei în mână, adică aproximativ 3.000 de euro, potrivit Europa Liberă, care citează un document al Autorității Electorale Permanente.
Angajată la Pro România e și Geanina Pușcașu, fostă consilieră a lui Ponta, pe vremea când era premier. Ea face consultanță în management și primește pentru asta un salariu brut lunar de 21.000 de lei, ceea ce se traduce într-un net de aproape 2.500 de euro.
Însă acestea nu sunt nici pe departe cele mai mari salarii din Pro România. Secretarul general al partidului, Alin Văcaru, are un salariu brut de peste 45.000 de lei, adică un net de peste 5.300 de euro.
Imediat sub el, cu un salariu similar, se află Adrian Botilică, ce figurează ca ”informatician”. El are un brut de 44.000 de lei, adică în jur de 5.200 de euro.
Alți angajați ai partidului sunt Sabina Chiaburu - care câștiga, drept consilier de organizație politică, un salariu lunar net de aproape 3.200 de euro, deci mai mult decât Ponta - sau Alin Constantin, economistul Pro România - cu aproape 2.500 de euro în mână, lunar. Șoferul partidului câștigă net 800 de euro pe lună.
De precizat că această situație e la Pro România, un partid ce n-a reușit la alegerile din decembrie anul trecut să treacă pragul parlamentar, astfel că anul acesta are o subvenție diminuată, raportată doar la numărul aleșilor locali. În orice caz, subvenție diminuată înseamnă 1,4 milioane de lei pentru anul 2021.
Salariat al propriului partid este și Kelemen Hunor, care, pentru faptul că e președintele formațiunii, primește aproape 2.500 de euro pe lună, potrivit declarației de avere. Angajată la UDMR e și soția vicepremierului, aceasta a încasat anul trecut peste 1.400 de euro pe lună.
Președinții PNL, USR PLUS, PSD și AUR nu încasează bani de la partid sub formă de salariu.
Conturile Pro România, blocate
Europa Liberă precizează că, potrivit unor surse din AEP, conturile Pro România sunt blocate și, de aceea, în luna iulie apar doar cheltuielile de salarizare. În vara acestui an, publicația citată dezvăluia că din subvențiile primite de la stat Pro România a cumpărat o mașină Tesla de peste 133.000 de euro.
Pro România este în proces cu AEP pentru că Autoritatea a refuzat să ramburseze banii cheltuiți de formațiune în campania pentru parlamentare pe niște calendare ortodoxe pe care era pusă sigla partidului (contestate de Patriarhie), dar și pentru suporturi pentru pahare.
Pro România a cheltuit pentru campania pentru parlamentare peste 28 de milioane de lei, dintre care 2,6 milioane de lei pentru aceste ”materiale promoționale”. Pentru aceste materiale despre care AEP a spus că încalcă legislația electorală, Pro România a primit și o amendă de 2,6 milioane de lei. Deciziile AEP au fost contestate în instanță de partid, care a motivat că în trecut i-au fost decontate astfel de cheltuieli.
Într-un proces civil, Amma Print solicită Pro România să-i plătească 8 milioane de lei după ce ar fi livrat 40.000 de geci în campanie. Trezorierul partidului a recunoscut pentru Europa Liberă că gecile au fost primite fără contract și factură.
Cîțu a dat pe ascuns bani în plus la partide, deși zicea că reduce subvenția
Partidele primesc anual peste 250 de milioane de lei de la stat, sub formă de subvenție. Legea nu obligă partidele să prezinte rapoarte detaliate cu contractele făcute și cheltuieli, iar jurnaliștii încearcă fără succes să obțină astfel de informații de la politicieni.
Astfel, banii ajung să fie cheltuiți pe orice doresc partidele, fără niciun control.
Formațiunile comunică lunar AEP bugetul pentru salarii, fără a preciza nominal cine încasează sumele respective. În iulie anul acesta, PSD a avut un buget de salarii de 544.416 de lei, PNL - 167.899 de lei, USR - 620.085 de lei. AUR este singurul partid care nu folosește banii primiți din subvenție pentru a plăti angajații. De altfel, până acum formațiunea a plătit doar comisioane bancare din subvențiile de la stat, declarându-se împotriva acestei practici.
Amintim că, după ruperea coaliției de guvernare, premierul Florin Cîțu a decis la rectificare o suplimentare a fondurilor cu 90 de milioane de lei, deși spunea că va tăia anul acesta cu un procent semnificativ subvenția pentru partidele politice.
Potrivit unei analize a Expert Forum dinainte de această decizie a lui Cîțu, partidele deja primesc mai mulți bani de la stat decât pot cheltui. Astfel, se ajunge în situația ca partidele să pună bani la saltea pentru 2024, când vor intra în campanie cu sume record. Potrivit EFOR, PSD ar putea intra în super-anul electoral 2024 (când avem toate alegerile) cu peste 150 de milioane de lei puși deoparte, iar AUR cu 50 de milioane de lei.
Citește mai multe despre banii primiți de la stat de partide: