Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, anunţă că a fost demontată o staţie GPL amplasată fără autorizaţie de construire la mai puţin de 30 de metri de primărie şi în proximitatea autogării Filaret.
„În 2021 am atras atenţia asupra pericolului pe care-l reprezintă staţiile GPL neautorizate! De atunci, încercăm să le scoatem din Sectorul 5! Conform legii este însă… foarte, foarte dificil! Noi, primăria, le putem desfiinţa doar dacă avem decizii judecătoreşti definitive în acest sens, pentru fiecare staţie în parte!
Sau... dacă primim acceptul administratorilor/proprietarilor pentru desfiinţarea acestor staţii! Astăzi, de exemplu, am beneficiat de înţelegere, iar staţia GPL amplasată fără autorizaţie de construire fix lângă Primăria Sectorului 5 şi autogara Filaret a fost demontată. Administratorul a înţeles mesajul meu de ieri! Şi-a luat rezervorul, restul aparaturii şi... a plecat", a scris primarul pe Facebook.
El îşi exprimă speranţa ca şi administratorii celorlalte 17 staţii GPL care funcţionează neautorizat în Sectorul 5 să procedeze la fel, „pentru siguranţa şi liniştea" cetăţenilor. Cristian Popescu Piedone subliniază că din cele 22 de staţii GPL din Sectorul 5, doar patru respectă legislaţia.
„Situaţia rămâne gravă! Din cele 22 de staţii GPL din Sectorul 5, doar… 4 respectă legislaţia! Restul… nu au autorizaţie de construire eliberată de Primăria Sectorului 5! Implicit… nu pot obţine niciun alt aviz care să le permită funcţionarea legală", menţionează edilul.
În urmă cu o zi, Primăria Sectorului 5 anunţa că a demarat ample controale la staţiile GPL, în urma cărora au fost aplicate nouă sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 12.200 lei.
Pe de altă parte, Cristian Popescu Piedone aprecia că este „inadmisibil" ca anumite instituţii să elibereze avize de funcţionare fără a verifica existenţa autorizaţiei de construire. În acest sens, sublinia că opt staţii de pe raza sectorului au fost sancţionate încă din 2021 pentru că nu aveau autorizaţie de construire, dar că acestea funcţionează în continuare.
„Instituţiile care au eliberat avize de funcţionare fără a cere şi verifica autorizaţia de construire sunt în culpă. Trebuie urgent modificată legislaţia, pentru a scăpa de aceste bombe cu ceas situate lângă blocuri, în parcări şi lângă sediile instituţiilor.
Încă din 2021 am făcut controale la staţiile GPL de pe raza Sectorului 5 şi am amendat acele staţii care funcţionează ilegal. Am făcut toate demersurile legale şi i-am acţionat în instanţă pe cei care îşi desfăşoară activitatea ilegal, dar aceştia funcţionează în continuare, fără să le pese de viaţa oamenilor, în lipsa unei decizii din partea instanţei.
Eu nu vreau să mai trec iar printr-o tragedie cum a fost cea de la Colectiv", declara primarul Sectorului 5.
Controale în tot Bucureștiul, Ciolacu a cerut verificări în toată țara
Colegiul Prefectural al Municipiului Bucureşti, întrunit luni în şedinţă, a hotărât ca reprezentanţii Poliţiei Locale să efectueze, „în regim de urgenţă", verificări la agenţii economici care deţin instalaţii SKID GPL şi instalaţii de depozitare temporară a produselor (benzină, motorină, GPL).
Totodată, s-a decis constituirea unor comisii mixte de control care vor verifica respectarea legislaţiei în funcţionarea acestor instalaţii, informează Instituţia Prefectului - Municipiul Bucureşti.
Poliţiştii locali vor verifica dacă operatorii economici deţin autorizaţii de construire/avize de amplasament (emise de Primăria Municipiului Bucureşti şi primăriile Sectoarelor 1-6), precum şi autorizaţii/avize de funcţionare emise de instituţiile competente (autorizaţie ISCIR, autorizaţia de securitate la incendiu, autorizaţie de mediu, autorizaţie de gospodărire a apelor, atestat GANEx şi raport privind protecţia la explozie emis de INSEMEX Petroşani, licenţă ANRE pentru GPL, certificat de atestare pentru vânzarea de produse energetice, buletine de verificare metrologică rezervoare, pompe, aparate de măsură).
Totodată, reprezentanţii Poliţiilor locale au fost desemnaţi să identifice "punctele vulnerabile, cu posibil risc la incendiu": rezervoare supraterane/subterane ale staţiilor de alimentare cu combustibili/GPL, închise temporar sau dezafectate, inclusiv cele situate pe platforme industriale, unităţi de parcare şi întreţinere vehicule (autobaze) şi alte obiective similare.
Luni, premierul Marcel Ciolacu a dispus un control la nivel naţional cu privire la îndeplinirea condiţiilor de autorizare, funcţionare şi exploatare a tuturor instalaţiilor de depozitare şi comercializare a carburanţilor, inclusiv GPL.
La acţiunea de control vor participa reprezentanţi ai tuturor instituţiilor publice care au atribuţii legale în această privinţă: ISCIR şi CNCIR pentru autorizarea şi controlul instalaţiilor sub presiune, ISU pentru siguranţa în exploatare a punctelor de lucru în care se efectuează operaţiuni cu carburanţi, ITM pentru respectarea obligaţiilor privind contractele de muncă, Agenţia Naţională de Mediu pentru respectarea obligaţiilor de mediu, Poliţia pentru respectarea legislaţiei privind ordinea şi siguranţa publică, ARR şi ISCTR pentru autorizarea şi controlul cisternelor de transport, ANAF şi Vamă pentru respectarea obligaţiilor de natură fiscală.
Vicepremierul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, va semna un ordin prin care autorizează prefecţii din fiecare judeţ să constituie şi să coordoneze echipe mixte de control formate din reprezentanţii acestor instituţii.
Ministerul Afacerilor Interne va comunica periodic rezultatele acestui control şi va pune la dispoziţia organelor de cercetare penală orice dovezi legate de posibile ilegalităţi, mai informează Guvernul.