Petre Daea a depus jurământul şi e din nou ministru al Agriculturii (Video)

Petre Daea a depus jurământul şi e din nou ministru al Agriculturii (Video)

Petre Daea a preluat Ministerul Agriculturii. Este a cincea oară când Daea devine ministru.

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a avut loc, la ora 13:00, la Palatul Cotroceni, după ce premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Klaus Iohannis nu au emis obiecţii la propunerea PSD.

Ceremonie de depunere a jurământului de învestitură

🔴 LIVE Ceremonie de depunere a jurământului de învestitură a ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, la Palatul Cotroceni

Publicată de Administrația Prezidențială a României pe Vineri, 8 iulie 2022

Decizia s-a luat acum două zile, în urma demisiei lui Adrian Chesnoiu. Conducerea PSD a votat, unanim, în şedinţa Consiliului Politic Naţional, ca Daea să fie titularul de la Agricultură.

"Am decis, împreună cu colegii, că înlocuitorul în acest moment al domnului Adrian Chesnoiu este fostul ministru Petre Daea, un om cu experienţă şi un om care nu trebuie să înveţe ministerul şi problemele pe care le au agricultorii şi fermierii, un patriot foarte iubit de toţi cei care activează mai ales în agricultură.

ADVERTISING

Mă bucur că toţi colegii - a fost ca pe vremuri, vot în unanimitate în interiorul partidului, ca domnul ministru Petre Daea să revină în Guvernul României. Cu această nominalizare vom merge la premier, după care cunoaşteţi procedurile", a afirmat Marcel Ciolacu, care a subliniat că "este nevoie în acest moment la Ministerul Agriculturii un om de calibru".

Daea: Nu e posibil să ai o Europă verde cu o Românie uscată

La rândul său, Petre Daea a fost întrebat cum vede faptul că în PNRR nu există prevăzut niciun euro pentru irigațiile din România.

„Cu îngrijorare și cu regret. Cu îngrijorare, pentru că n-am înțeles de ce foștii miniștri nu au putut să prezinte CE acel interes formidabil pentru Europa și pentru România, România este semnatară a pactului verde, și nu este posibil să ai o Europă verde cu o Românie uscată.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În al doilea rând, nu mi-am putut imagina ca agronom, ca inginer în domeniu, să nu ai argumentele tehnice pentru a fi prezentate la Comisie, în așa fel încât să asiguri UE de două culturi extrem de importante”, a spus Daea.

Acesta susține că este vorba de culturile de soia, la care Europa este dependentă de importuri, și de culturile de porumb.

„În România, pe cele 2 milioane de hectare care ar putea fi irigate, obligatoriu ar putea intra în asolament aproximativ 1 milion de hectare de porumb, care ar însemna o producție pentru România de 16 tone la hectare, ceea ce ar însemna în fiecare an cel puțin 16 milioane de tone de porumb, numai în sistemul irigat, fără să excludem suprafața de încă un milion și jumătate de hectare care se cultivă până la concurența suprafeței de 2,5 milioane, cât se cultivă în România, în așa fel încât România să rămână pe podiumul UE privind producția de porumb, așa cum a fost în perioada 2017-2018 și 2019”, a adăugat Petre Daea.

ADVERTISING

Cine e Daea, soluţia de compromis

Conducerea PSD s-a reunit, miercuri, pentru a stabili cine va prelua portofoliul Agriculturii, după demisia lui Adrian Chesnoiu, anchetat de DNA.

Petre Daea e văzut ca un compromis între taberele din partid, pentru că postul de la Agricultură ar fi revenit organizației PSD Olt, controlată de secretarul general Paul Stănescu, filială care l-a propus și pe Adrian Chesnoiu.

Stănescu și-ar fi dorit ca noul ministru să fie Florin Ionuț Barbu, deputat PSD de Olt și președinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților. Însă oamenii lui Ciolacu l-ar fi vrut pe Daniel Butănoiu, care este secretar de stat în minister.

Şi aşa a fost ales Daea, un om cu imagine bună, cunoscut de electorat şi celebru pentru lupta sa cu cormoranii din perioada guvernelor Dragnea.

Inginer agronom de profesie, social-democratul a absolvit Facultatea de Agronomie din Timişoara, în 1973, iar în perioada 1982-1983 şi-a luat doctoratul în agronomie.

Petre Daea a fost în perioada 1973-1980 inginer stagiar, şef de fermă şi apoi inginer la CAP Siseşti din judeţul Mehedinţi.

Mai târziu, a devenit directorul Direcţiei Generale pentru Agricultura şi Industrie Alimentară (DGAIA) şi şeful adjunct al secţiei pentru probleme de agricultură la Consiliul Judeţean Mehedinţi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇