Cine e Vlad Stoica, noul preşedinte ANCOM votat de Parlament. USR: Cu complicitatea liberalilor, PSD a capturat ANCOM

Cine e Vlad Stoica, noul preşedinte ANCOM votat de Parlament. USR: Cu complicitatea liberalilor, PSD a capturat ANCOM

Vlad Stoica (fost şef al Cancelariei fostului premier Victor Ponta) a fost ales marţi de Parlament în funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Acesta a primit 283 de voturi ”pentru” şi 36 ”împotrivă”, potrivit Agerpres.

Ceilalţi trei candidaţi au fost respinşi.

Vlad Stoica urmează să ocupe funcţia de preşedinte al ANCOM pentru perioada rămasă a mandatului de 6 ani, care a început la 11 mai 2017.

Amintim că luni comisiile pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor au avizat patru candidaturi pentru funcţia de preşedinte al ANCOM.

Este vorba despre Vlad Stoica, Manuela Catrina (fost secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor), Ion Smeeianu (fost şef al Poştei Române) şi Mircea Rozolea.

Joia trecută, Parlamentul a luat act de demisia lui Sorin Grindeanu din funcţia de preşedinte al ANCOM şi a declarat vacant acest post.

ADVERTISING

În 22 august, la Congresul PSD, Sorin Grindeanu a fost ales în funcţia de prim-vicepreşedinte al partidului. Conform legii, Grindeanu trebuia să opteze pentru una dintre cele două funcţii, care sunt incompatibile. 

Ce meserie are Vlad Stoica și câţi bani făcea pe vremea când Ponta era premier

Vlad Ștefan Stoica este avocat și a fost numit șef al Cancelariei premierului Victor Ponta în februarie 2013.

În perioadă în care acesta a ocupat funcția, Cancelaria primise o serie de atribuții suplimentare.

Potrivit propriilor declarații, Ștefan Stoica este pasionat de raliuri (hobby pe care îl are și Victor Ponta).

Cea mai recentă declarație de avere a noului președinte al ANCOM de pe site-ul Autorității Naționale de Integritatea datează din 2015.

Potrivit Legii 176/2010, respectiva declarație conține informații despre bunurile lui Vlad Ștefan Stoica la momentul depunerii. Dar veniturile declarate sunt cele obținute în anul precedent.

ADVERTISING

Potrivit documentului, Vlad Ștefan Stoica deținea 2 terenuri la Buftea: unul intrevilan de 179 mp și unu agricol de 246 de metri pătrați.

Și tot la Buftea, Stoica deținea o casă de locuit de circa 59 de metri pătrați.

În plus, deținea o motocicletă Yamaha.

Stoica declara venituri anuale de 64.332 lei (puțin peste 5.300 lei pe lună) de la Guvern și încă 274.800 lei (circa 22.900 lei) pe care îi primea ca membru al Comitetului Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări (CIFGA) al Eximbank.

Per total, veniturile lunare medii în 2013 ale lui Vlad Ștefan Stoica se ridicaseră la peste 28.000 de lei.

Cu toate astea, la momentul depunerii declarației, la jumătatea lui 2014, Vlad Ștefan Stoica menționa că are în conturi mai puțin de 9.000 de lei. În schimb, datora la mai multe bănci peste 60.000 de euro.

Drulă (USR): Cu complicitatea liberalilor, PSD a capturat ANCOM. O mascaradă!

La scurt timp după vot, Cătălin Drulă, liderul grupului USR din Camera Deputaților și membru în Comisia de Tehnologia informației și Comunicațiilor, a transmis un mesaj dur, susținând că – într-un moment de maximă importanță pentru viitorul României – PSD a capturat ANCOM.

ADVERTISING

Care a fost motivul important al acestei ședințe comune? S-au adoptat măsuri urgente pe timp de pandemie? S-au adoptat măsuri importante sociale sau în sprijinul economiei? Nu. Motivul a fost același care domină clasa politică de 30 de ani: trocul cu funcții.

De la ANCOM, după vreo două luni de incompatibilitate, și-a dat demisia domnul Grindeanu, numărul doi în PSD acum, dar nu exista vreo urgență să fie numit un nou președinte.

Instituția are doi vicepreședinți care pot prelua cu puteri depline acest mandat, iar noul Parlament legitim, mandatat și ales de români, ar fi putut numi drept președinte la ANCOM o persoană care să nu fie implicată politic și să fie un profesionist în domeniu.

În 2009, Comisia Europeană ne-a spus că trebuie reglementat acest domeniu - o piață de miliarde, acum este și miza 5G pe masă - de către o autoritate autonomă.

Azi, parlamentarii s-au grăbit însă să aleagă din trei candidați PSD pe cineva dinainte determinat, pe fostul șef de cabinet al domnului Ponta, iar PNL nu a avut niciun fel de opoziție. A fost doar o mascaradă”, declară Cătălin Drulă.

USR susține că jocul de putere nu a început azi, ci se joacă de ceva vreme.

”Interesele sunt însă mari și tot mai transparente, iar ele s-au văzut și în încercările anterioare de modificare a legislației astfel încât ANCOM să fie complet politizată.

Pe de o parte, pe când Sorin Grindeanu era încă premier, Guvernul PSD a modificat prin ordonanță de urgență modalitatea de numire a conducerii ANCOM, astfel încât aceasta să fie făcută de plenul reunit al Parlamentului, la propunerea Guvernului.

Pe de altă partea, recent, am avut modificările aduse de majoritatea controlată de PSD la OUG 22/2009, în sensul extinderii conducerii ANCOM de la trei la șapte membri, cu posibilitatea ca aceștia să fie membri de partid, modificări atacate la Curtea Constituțională de președintele Klaus Iohannis, la solicitarea USR și cu invocarea unora dintre argumentele USR”, a menționat partidul într-un comunicat remis redacției SpotMedia.ro.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇