ANCOM a confirmat luni, pe 5 octombrie, pentru SpotMedia.ro că Sorin Grindeanu și-a depus, la Parlament, demisia din funcția de președinte al Agenției.
Mediafax a transmis că președinții celor două Camere au luat act de demisia lui Grindeanu și că, până pe 9 octombrie, sunt așteptate propuneri pentru această funcție.
Potrivit datelor furnizate de ANCOM pentru SpotMedia.ro, funcția de președinte va fi vacantată începând cu data de 16 octombrie.
Grideanu a demisionat din cauză că, de circa 2 luni, nu mai era compatibil cu funcția.
Motivul: A revenit în viața politică și este acum prim-vicepreședinte al PSD. Or, în Legea 113/2010 se precizează clar că președintele ANCOM nu poate fi membru al niciunui partid politic pe durata mandatului.
Tot potrivit Legii 133/2010, în condițiile în care devine incompatibil cu funcția, pe durata mandatului, președintele ANCOM are ”cel mult 3 luni” la dispoziție pentru a-și rezolva problema.
Din momentul în care revenirea lui Sorin Grideanu în PSD a devenit publică, în prima parte a lunii august, jurnaliștii l-au întrebat, în repetate rânduri, de ce nu renunță la funcția de președinte al ANCOM.
Oare pentru că voia să încaseze în continuare salariul uriaș de președinte? Potrivit celei mai recente declarații de avere (care conține veniturile realizate în cursul anului 2019), Grideanu a încasat de la ANCOM 528.221 de lei, anul trecut. Asta înseamnă, în medie, 44.018 de lei pe lună. Adică puțin peste 2.000 de lei per zi lucrătoare.
Pe 22 august 2020 - în ziua celui mai recent congres al PSD - Grideanu a spus că nu rămâne în funcție pentru bani. Și că oricum nu va abuza și nu va sta la conducerea instituției 3 luni - cât îi permite legea - ci se va retrage mai devreme.
Ulterior, președintele ANCOM a clarificat și a precizat, potrivit Agerpres, că mai rămâne în funcție doar până în septembrie și doar pentru că spera ca ”în două-trei săptămâni” urma să intre în dezbatere parlamentară proiectul de transpunere în legislația națională a memorandumului pentru 5G, încheiat de România cu SUA în august 2019.
"De ce consider că mai trebuie să stau două-trei săptămâni? Pentru că în acest moment se află în dezbatere publică, în transparenţă decizională, proiectul de lege pentru transpunerea memorandumului cu Statele Unite, semnat în vara anului trecut, în legislaţia din România. Acest lucru mi-l doresc să intre pe făgaşul normal.
S-a lucrat foarte mult, au fost foarte multe discuţii la nivel ministerial. Cred că în următoarele două-trei săptămâni intră acest proiect în dezbatere parlamentară, într-o formă care transpune cât se poate de clar memorandumul semnat în vara anului trecut între Guvernul Statelor Unite şi România", a precizat Grindeanu.
Această declarație a președintelui ANCOM ridică o serie de semne de întrebare. Printre ele:
- în ce stadiu este acum proiectul de lege pentru transpunerea memorandumului 5G?
- când va ajunge el în dezbatare parlamentară?
- ce implicare a avut sau urmează să mai aibă, până la jumătatea acestei luni, Sorin Grindeanu în promovarea acestu proiect de transpunere a memorandumului?
- în ce fel le-a fost românilor de folos faptul că Sorin Grindeanu a rămas la șefia ANCOM, deși revenise în PSD și în politică?
Ceea ce știm este că proiectul de lege a fost pus în dezbatare publică de 4 august de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC).
Ulterior, MTIC a primit propuneri de la cei interesați. Pe 24 august s-a organizat o dezbatare publică, a cărei minută s-a publicat pe site-ul Guvernului.
Ulterior, pe 2 septembrie, s-a publicat o variantă a proiectului de lege pe care MTIC a numit-o ”îmbunătățită”, întrucât ușura parte dintre sancțiunile pentru operatorii de telecomuncații care n-ar reuși să respecte exigențele viitoarei legi.
Ulterior - potrivit informațiilor obținute de SpotMedia.ro de la MTIC - proiectul de lege a plecat pe circuitul extern de avizare. În ce stadiu se află obținerea de avize? Rămâne să aflăm. SpotMedia.ro a solicitat în scris aceste informații de la MTIC. Când instituția va răspunde, vom reveni cu detalii.
În ciuda înercărilor noastre, n-ar reușit să identificăm un proiect de lege pentru transpunerea memorandumului 5G deja înregistrat, pentru dezbatare publică, la una dintre cele două Camere ale Parlamentului.
Va ajunge acest proiect la Parlament până pe 16 octombrie, când va fi vacantată funcția lui Grindeanu? Rămâne să aflăm.
A mai jucat zilele acestea vreun rol Sorin Grindeanu în promovarea proiectului de lege? Potrivit informațiilor oferite de ANCOM pentru SpotMedia.ro, de vreme ce proiectul e deja la MTIC, Agenția nu va mai interveni decât dacă unele instituții n-ar aviza proiectul și dacă vor fi proceduri de reluat.
În aceste condiții, a contribuit sau nu Sorin Grindeanu decisiv la promovarea proiectului de lege, de la începutul lunii august și până acum? Sau a stat mai bine de o lună într-o funcție în care salariul e de peste 44.000 de lei.
În ciuda insistențelor, n-am reușit să obținem un punct de vedere al prim-vicepreședintelui PSD, Sorin Grindeanu, până la momentul publicării acestui articol.