Germania și Statele Unite au nominalizat Rusia ca ”actorul statal” despre care autoritățile de la București spun că ar fi intervenit prin metode de război hibrid în alegerile prezidențiale.
- Demers fără precedent: Scrisoare a foștilor ambasadori ai SUA la București către români
- Avertisment explicit de la Departamentul de Stat înainte de alegerile din România. Antony Blinken vorbește de un efort rusesc – de amploare și bine finanțat
Semnal clar al Berlinului vine pe fondul eforturilor depuse de instituțiile statului român pentru a bloca imixtiuni străine în procesul electoral.
- Parchetul General: Anchetă pentru spălare de bani și coruperea alegătorilor, în legătură cu finanțarea campaniei lui Călin Georgescu
- SRI: Deși TikTok a devenit disponibilă în Europa abia în 2018, 800 de conturi din campania lui Georgescu au fost create încă din 2016, prin utilizarea de servicii VPN
Ministerul federal de Externe nominalizează Moscova și vorbește explicit despre imixtiunea rusească în alegerile pentru Președinția de la București.
”Rapoartele autorităților române despre influența rusă asupra alegerilor prezidențiale din România arată foarte clar: Putin vrea să dezbine unitatea noastră de parteneri în UE și NATO. Dar Europa este puternică. În fața amenințărilor hibride ne apărăm împreună democrațiile”.
Mesajul comunicat joi după amiază de diplomația de la Berlin (Auswärtiges Amt) este al doilea puternic act politic de solidaritate euroatlantică transmis României. Anterior, la reuniunea miniștrilor de Externe ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, desfășurată în Malta, secretarul de Stat american Antony Blinken, a vorbit despre un amestec” al Rusiei în alegerile prezidențiale din România.
”Autoritățile române descoperă un efort rusesc – de amploare și finanțat semnificativ – de a influența recentele alegeri prezidențiale, contrar standardelor OSCE”, a acuzat Blinken, în plenul reuniunii organizației transcontinentale, de unde omologul său rus, Serghei Lavrov, a plecat în momentul în care a venit rândul intervenției susținute de șeful Departamentului de Stat.
Măsuri europene care vizează platforma TikTok
O reacție a venit și de la Comisia Europeană, care a anunțat că intensifică monitorizarea platformei de socializare TikTok tocmai în contextul alegerilor din România.
Oficialii comunitari au emis un ”ordin de reținere” a tuturor datelor care au legătură cu alegerile desfăşurate în Uniunea Europeană între 24 noiembrie 2024 și 31 martie 2025, în temeiul Legii privind serviciile digitale (Digital Services Act), care reglementează modul în care operează cele mai mari companii de social media din lume în Europa.
Comunicatul difuzat de Bruxelles este preluat de agenția Reuters care, în context, amintește că documente declasificate miercuri de serviciile de informații de la București au arătat că ”Georgescu a fost promovat masiv pe platforma de socializare TikTok prin conturi coordonate, algoritmi de recomandare și promovare plătită. Georgescu însuși”, adaugă Reuters, ”a declarat zero fonduri cheltuite în campanie”.
Rusia ”nu intervine niciodată”
Ambasada Rusiei la București a comentat pe Facebook, în această seară, acuzațiile de imixtiune și spune că Moscova ”nu intervine niciodată în procesele electorale din alte ţări, nu orchestrează revoluţii colorate, nu recurge la ameninţări, şantaj, manipularea opiniei publice prin minciuni şi denaturarea faptelor în relaţii bilaterale”. Acestea, adaugă comunicatul misiunii rusești în România, sunt ”instrumente din arsenalul diplomaţiei americane”.
Amintim că instituțiile statului român nu au menționat Rusia în documentele desecretizate miercuri, de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, ci s-au referit la ”un actor statal” care a pregătit din timp operațiunea. Serviciul Român de Informații susține că a găsit 797 de conturi TikTok create în 2016, conservate și ”activate” în campania electorală a candidatului independent Călin Georgescu, mai exact, după 11 noiembrie 2024. În total, în jurul a 25.000 de conturi de TikTok au participat la rețeaua de răspândire a mesajelor lui Georgescu.