Parteneriat româno-american împotriva crimei organizate și a traficului de persoane: Elementul cheie este coordonarea și integrarea eforturilor

Parteneriat româno-american împotriva crimei organizate și a traficului de persoane: Elementul cheie este coordonarea și integrarea eforturilor

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a avut luni o întâlnire de lucru cu înalți oficiali americani pe tema combaterii traficului de persoane și pregătirii noului raport al Departamentului de Stat TIP 2021-Trafficking in Persons Report.

Întâlnirea, la care au mai participat procurorul general, șefa DIICOT și mai mulți secretari de stat, s-a desfășurat în regim de videoconferință.

”În 2020, instituțiile de aplicare a legii din România au ripostat energic în lupta cu crima organizată și traficul de persoane. Acest efort va continua strategic coordonat. Parteneriatul eficient dintre autoritățile române și cele americane în materia luptei împotriva criminalității organizate, în general, și a traficului de persoane, în special, va continua, de asemenea”, a declarat ministrul Predoiu în cadrul întâlnirii la care au participat John Richmond, directorul Oficiului Departamentului de Stat privind Monitorizarea și Combaterea Traficului de Persoane, directoarea adjunctă a Oficiului, Catherine Kay și ambasadorul Statelor Unite la București, ES Adrian Zuckerman, dar și Gabriela Scutea, procurorul general al României, procurorul șef DIICOT, Oana Pîțu, secretarul de stat al MAI, Bogdan Despescu, Dănuț Neculăescu, secretar de stat MAE, Mădălina Turza, secretar de stat în Ministerul Muncii, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Justiției.

ADVERTISING

România și SUA anunță un program de toleranță zero pentru traficul de persoane: ”Nu te vei putea ascunde, s-a terminat!”, este mesajul transmis infractorilor

În cadrul întâlnirii, ministrul Justiției a prezentat eforturile desfășurate pe parcursul anului 2020, atât de Ministerul Justiției, cât și de alte instituții de aplicare a legii, procurori, polițiști etc., în combaterea crimei organizate și a traficului de persoane. De asemenea, ministrul Predoiu a subliniat faptul că ”elementul cheie în combaterea crimei organizate și a traficului de persoane este coordonarea și integrarea eforturilor tuturor instituțiilor de aplicare a legii”.

Printre aspectele menționate s-a aflat ”inițiativa formării unui grup de lucru (task-force) între mai multe instituții cu responsabilități în aplicarea și apărarea legii și a Constituției, pentru a elabora o strategie și un plan de acțiune împotriva criminalității organizate și a traficului de persoane: Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Public, DIICOT, SRI, SIE, în limita atribuțiilor legale și constituționale ale fiecărei instituții”.

ADVERTISING

”Acest grup de lucru a elaborat o Strategie națională care va fi pusă în curând în dezbatere publică”, se arată în comunicatul citat.

Alte subiecte și acțiuni care au mai fost discutate:

  • Modificarea legislației, pentru a permite sprijinul financiar al organizaţiilor neguvernamentale care oferă servicii victimelor, dezvoltarea și instituirea unui mecanism formal de administrare a fondurilor.
  • Extinderea eforturilor de formare (pregătire) a funcționarilor implicați în procedurile judiciare, în special a judecătorilor, cu privire la lucrul cu cazurile de trafic și cu victimele, sensibilizarea acestora față de fenomenul traficului de persoane și înțelegerea tuturor formelor de trafic și exploatare
  • Abordarea cazurilor de trafic de persoane şi lucrul cu victimele, în special minori, creşterea sensibilităţii și a empatiei în contextul gestionării fenomenului traficului de persoane și înțelegerea tuturor formelor de trafic, inclusiv prin exploatarea forței de muncă;
  • Soluționarea eficientă, coordonată și la timp a cauzelor penale care implică infracţiuni de trafic de persoane;
  • Problematica recrutării on-line ca modus operandi al făptuitorilor în cazurile de trafic de persoane;
  • Compensația financiară acordată victimelor traficului de persoane etc
  • Modificarea reglementărilor pentru protejarea identității victimelor care depun mărturie în cadrul proceselor (interzicerea dezvăluirii online a numelor victimelor martori): MJ a dezvoltat o nouă funcție a aplicației ECRIS, care permite, la replicarea pe portalul instanțelor de judecată, anonimizarea numelui victimelor infracțiunilor de trafic de persoane și trafic de minori. După anonimizare, numele victimelor vor fi înlocuite cu un text de protejare. Aplicația a fost pusă la dispoziția instanțelor de judecată care administrează portalurile instanțelor.
  • Modificarea legislației, pentru a permite autorităților să sancționeze agențiile de recrutare, pentru implicarea în infracțiuni care contribuie la traficul de persoane: în prezent, legislația penală permite sancționarea oricărei persoane juridice dacă sunt întrunite condițiile răspunderii penale.
ADVERTISING

”Oficialii americani, respectiv John Richmond, directorul Oficiului Departamentului de Stat privind Monitorizarea și Combaterea Traficului de Persoane, și ES Adrian Zuckerman au subliniat progresele notabile înregistrate de România în combaterea crimei organizate și a traficului de persoane în 2020, exprimând convingerea că aceste progrese vor continua”, se mai arată, printre altele, în comunicatul citat.

Predoiu, după întâlnirea cu Zuckerman: Suntem interesaţi de modelele de digitalizare folosite în sistemele de justiţie din SUA şi democraţiile occidentale

Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției: „În 2020, instituțiile de aplicare a legii din România au ripostat energic în...

Posted by Ministerul Justiției on Monday, December 14, 2020

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇