O pană de curent a avut loc, vineri seară, la Opera din Timişoara, chiar în timpul galei de deschidere a programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii, eveniment la care participau şi oficialităţile, între care şi premierul Nicolae Ciucă.
În Sala Mare a Operei din Timişoara se desfăşura concertul susţinut de Jay Jay Johnson, în cadrul galei de deschidere a programului Capitală Culturală Europeană când sala s-a cufundat în beznă.
La ieşirea din sală, premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat cum i se pare faptul că s-a luat curentul la un astfel de eveniment.
„Efectiv s-a întâmplat. Aici este o chestiune de pregătire tehnică a evenimentului”, a replicat Ciucă.
Jurnaliștii au cerut explicații primarului Dominic Fritz, iar acesta a spus că el vede în asta un semn bun și că publicul a crezut că face parte din spectacol iar artistul a mulțumit organizatorilor pentru incident.
„A fost foarte, foarte interesant. Trebuie să spun că în 2007, la ceremonia de deschidere, a picat curentul şi mi-a povestit consilierul prezidenţial Sergiu Nistor de acea întâmplare şi mi-a spus: domnule primar, să ştiţi dacă vă pică curentul e un semnal bun pentru succesul anului.
Și ce s-a întâmplat? A picat curentul, dar în perioada unui concert care oricum era cu lumini şi la început toată lumea a crezut că face parte din spectacol, apoi ne-am dat seama că a picat curentul, dar a şi revenit curentul. Eu o iau ca un semn bun că va fi un an de succes cum a fost 2007 în Sibiu (…) Chiar artistul ne-a mulţumit după aia că parcă totul a făcut sens în acest moment”.
O declarație a venit și de la reprezentanții E-Distribuție Banat, care au precizat că vina nu le aparține.
„Defecțiunea care a dus la întreruperea pentru câteva minute a alimentării cu energie electrică a Operei Naționale Române din Timișoara a avut loc în instalația interioară a Operei, nu în rețeaua distribuitorului de energie electrică”, au declarat reprezentanții E-Distribuție Banat, într-o declarație remisă Spotmedia.ro.
Fritz: Luminăm prin noi Europa!
Ca o ironie, sloganul campaniei Timișoarei ca și Capitală Europeană a Culturii este „Luminează orașul prin tine!”.
Iar Timișoara este primul oraș din Europa care, în noiembrie 1884, a avut iluminat electric stradal. De atunci, orașul de pe Bega a mai experimentat ceva dificultăți cu alimentarea electrică.
De exemplu, în urmă cu o săptămână, actorii Teatrului Naţional Timişoara au jucat finalul primei părţi a piesei „O scrisoare pierdută” la lumina telefoanelor spectatorilor, din cauza unei pene de curent.
Însă Fritz nu a părut deranjat de incidente. Primarul Timișoarei a primit de la comisarul european Adina Vădean premiul Melina Mercouri în valoare de 1,5 milioane de euro și s-a arătat convins că acesta va fi anul timișorenilor, care vor „lumina” Europa.
„Am preluat în numele Timișoarei, de la Comisarul european Adina Vălean premiul Comisiei Europene, Melina Mercouri în valoare de 1,5 milioane de euro. Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit, care au muncit la acest proiect de la prima idee din 2010 până în ziua de azi. Le mulțumesc celor care au crezut în capitală și atunci când totul părea de prisos.
Timișorenii vor străluci, nu am niciun dubiu. Seara asta ne arată că putem orice atunci când suntem împreună ca o comunitate. Să avem ambiții mari, să punem umărul și să țintim sus. Timișoara, ăsta e anul nostru. Rescriem povestea și luminăm prin noi Europa!”, a susținut primarul.