Premierul Ludovic Orban ia în calcul atacarea la Curtea Constituțională a legii care prevede că data alegerilor parlamentare este stabilită de Legislativ.
Potrivit acestuia, există un conflict de interese în inițiativa legislativă.
„După părerea mea, se află într-un evident conflict de interese. Analizăm, să vedem, trebuie văzută motivaţia CCR pe decizia care permite şi Parlamentului să stabilească data alegerilor pentru locale, să vedem dacă poate fi aplicată şi la parlamentare. Analizăm cu constituţionaliştii noştri temeiul de atacare la Curte”, a declarat Ludovic Orban.
Premierul a subliniat că nu își aduce aminte ca în ultimii 30 de ani alegerile parlamentare să fie stabilite de Legislativ. Mai mult, el spune că parlamentarii au tot interesul să își prelungească mandatul cât mai mult.
Ludovic Orban consideră că acesta este rezultatul deciziei CCR, dar Curtea s-a referit la alegerile locale.
”Nu-mi aduc aminte ca, în 30 de ani, Parlamentul să stabilească data alegerilor. Adică parlamentarii sunt cei care sunt parlamentari în funcţie, interesul lor e să rămână cât mai mult în funcţie. Cum să laşi parlamentarii care au interes să-şi prelungească mandatul cât mai mult să stabilească data alegerilor?
Sigur, această decizie a Parlamentului este rezultatul deciziei Curţii Constituţionale, care Curtea Constituţională a zis că poate să stabilească data alegerilor şi Parlamentul şi Guvernul, dar pronunţarea a fost legată de alegerile locale.
Acum, pe alegerile parlamentare e o situaţie un pic diferită, pentru că, repet, dacă Parlamentul stabileşte data alegerilor, Parlamentul e format din parlamentari care sunt în mandat, care au interesul să-şi prelungească mandatul şi care o să prelungească cât mai mult mandatul lor”, a mai declarat Orban.
Legea a trecut de Parlament într-o zi
În aceeași zi, Camera Deputaților și Senatul au adoptat, luni, proiectul de lege prin care data alegerilor generale se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înainte.
„În termen de cinci zile de la data intrării în vigoare a legii, Guvernul stabileşte, prin hotărâre, la propunerea Autorităţii Electorale Permanente, calendarul acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale, cheltuielile necesare pregătirii şi desfăşurării alegerilor”, arată proiectul.
Potrivit acestuia, prin derogare de la prevederile Legii 208/2015, la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor organizate în condiţiile articolului 1, numărul minim al susţinătorilor, necesar pentru depunerea candidaturilor, se va reduce la jumătate.
Proiectul de lege a fost adoptat, tot luni, de Senat.