O nouă întâlnire, duminică, pentru stabilirea calendarului alegerilor UPDATE S-a amânat

O nouă întâlnire, duminică, pentru stabilirea calendarului alegerilor <span style="color:#990000;">UPDATE</span> S-a amânat
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Liderii partidelor din coaliția de guvernare se întâlnesc din nou duminică pentru a discuta nu au ajuns la o soluție privind comasarea alegerilor din acest an. La ultima întâlnire, vineri, PSD și PNL nu s-au înțeles pe o variantă de comasare a alegerilor, localele cu europarlamentarele, în iunie și eventual parlamentarele cu prezidențialele, la finele anului. Liderii celor două partide sunt presați de timp pentru a lua o decizie, având în vedere că deja ne apropiem de finele lunii februarie.

UPDATE Liderii coaliţiei PSD-PNL nu se mai văd duminică în şedinţă, pentru a discuta despre comasarea alegerilor din acest an, au precizat surse politice. O nouă întâlnire a fost programată pentru miercuri.

Despre discuțiile de vineri, europarlamentarul PSD Mihai Tudose a spus că în acest moment sunt argumente și în favoarea, și împotriva comasării alegerilor și există presiunea timpului pentru a lua mai repede o decizie.

ADVERTISING

„Din păcate sau din fericire, toate aceste zbateri vor trebui să se finalizeze cât de rapid, fiindcă legal, la un moment dat, nu mai ai când să le faci. Teoretic în prima decadă a lunii martie ar trebui să fie gata. PSD îşi doreşte cea mai bună cale, pe care, recunosc, încă nu am găsit-o", a spus Tudose, într-o intervenție la Digi 24.

El a reiterat poziția anunțată de șeful PSD, Marcel Ciolacu, referitor la calendarul alegerilor. PSD doreşte un calendar complet al alegerilor, care să stabilească date pentru toate alegerile din acest an.

"Eu, personal, vă spun că nu sunt foarte încântat cu alegeri în luna decembrie, fiindcă în decembrie e prostul obicei la noi, în România, să fie frig sau să ningă. Nu este o vreme care să îmbie la prezenţă la vot. O prezenţă mai mare la vot înseamnă mai multă legitimitate, mai mulţi români care se exprimă şi, până la urmă, despre asta vorbim - despre voinţa poporului", a precizat europarlamentarul.

ADVERTISING

Tudose a mai spus că în şedinţa de coaliţie nu s-a discutat despre un candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidenţiale. Însă crede că actuala coaliţie de guvernare va rezista până la finalul acestui an, până la alegerile parlamentare care vor genera o altă majoritate.

"Este foarte clar că această coaliţie va merge până în alegerile de la sfârşitul anului, alegerile parlamentare care generează o nouă majoritate parlamentară. Nu se poate sparge, fiindcă noi am intrat în această coaliţie în anumite condiţii, şi noi, şi ei, tocmai pentru stabilitate, în nişte momente dificile. Acele momente dificile nu s-au cam încheiat, vedeţi că războiul tot aproape de graniţă e", a încheiat social-democratul.

Și purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a confirmat că nu s-a ajuns la un acord în privinţa organizării alegerilor şi discuţiile au fost suspendate, urmând să fie reluate duminică. El a mai spus că este "foarte probabil" ca, la începutul săptămânii viitoare, să se ajungă la un rezultat concret.

ADVERTISING

„Din păcate, nu s-a ajuns nici astăzi la un acord între cei doi parteneri de coaliţie. Discuţiile vor continua şi în weekend, iar foarte probabil la începutul săptămânii viitoare să avem un rezultat concret.

Noi, liberalii, în continuare considerăm că soluţia comasării ar aduce cel puţin trei beneficii concrete pentru România. În primul rând, este vorba de creşterea consistentă, semnificativă a prezenţei la vot. Practic, consolidează şi întăreşte democraţia.

La fel, un avantaj enorm îl constituie evitarea unui blocaj instituţional, o bulversare a întregului sistem instituţional de numărul mare de campanii electorale care ar fi trebuit să se desfăşoare, cel puţin patru campanii electorale, şi, nu în ultimul rând, şi o economie semnificativă la buget.

Noi credem că putem evita absenteismul şi oboseala electorală, care cu siguranţă se va manifesta în momentul în care românii sunt chemaţi de cinci ori la vot, şi suntem optimişti că discuţiile vor ajunge în punctul în care ne dorim", a precizat Stroe, pentru Agerpres.

PSD şi PNL analizează variantele comasării alegerilor locale cu europarlamentare, dar şi o posibilă comasare a alegerilor parlamentare cu prezidenţialele. În cazul în care nu se va lua o decizie pe acest subiect, alegerile vor fi organizate la termen, primele fiind alegerile europarlamentare, în data de 9 iunie. 

O decizie ar trebui luată cât mai curând, având în vedere că ne apropiem de finalul lunii februarie și nu știm nici datele alegerilor și nici candidații partidelor.

De altfel, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat la începutul săptămânii că orice prelungire a discuţiilor dincolo de ziua de vineri este inoportună.

„Ocupăm spaţiul public cu un subiect care se rostogoleşte şi aşa de prea mult timp”, a spus la acel moment Ciucă.

De cealaltă parte, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus că o decizie ar trebui luată în 7-10 zile și că dacă ar fi alegător, nici lui nu i-ar plăcea ce se întâmplă acum.

”Am intrat într-un joc de românii nu mai înţeleg nimic, din cauza că tot vorbim de comasări, nu luăm decizii în timp real, nu le-am explicat în fapt care sunt plusurile şi minusurile şi avem toate aceste discuţii interminabile, eu dacă aş fi alegător chiar m-ar deranja. În acest moment avem un calendar. Eu nu voi schimba calendarul electoral decât pentru întreg anul, eu nu voi iniţia… (…) s-au vorbit scenarii de comasare, nu s-a stabilit întreg calendarul, atunci rămâne pe legislaţie”, a afirmat premierul.

Citește și Cum se face comasarea alegerilor în statele UE în 2024 și de ce nu merge și în România.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇