Guvernul Ciolacu 2 a fost votat de Parlament și a depus jurământul în fața lui Iohannis. Miniștrii au fost audiați pe repede înainte (Foto&Video)

Guvernul Ciolacu 2 a fost votat de Parlament și a depus jurământul în fața lui Iohannis. Miniștrii au fost audiați pe repede înainte (Foto&Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Guvernul condus de Marcel Ciolacu, din care fac parte miniștri ai PSD, PNL și UDMR, a primit luni seara votul de învestitură în plenul Parlamentului. Au fost 240 de voturi „pentru” și 143 „împotrivă”.

Evoluţiile pe scena politică au mers în ritm foarte rapid pentru a nu ne prinde Crăciunul fără noul guvern.

La prima oră, liderii PSD, PNL, UDMR şi minorităţilor au semnat protocolul de coaliţie, care prevede inclusiv candidat comun la prezidenţiale - Crin Antonescu.

Apoi, cele două Camere ale Parlamentului s-au reunit pentru a-şi vota fiecare noul preşedinte: Au fost aleşi Ilie Bolojan (PNL) la Senat şi Şerban Ciprian Constantin (PSD), la Camera Deputaţilor.

A fost condiţia pe care preşedintele Klaus Iohannis a pus-o pentru a desemna un nou premier. Şeful statului s-a mişcat şi el repede azi şi l-a desemnat prim-ministru tot pe Marcel Ciolacu.

Miniştrii au fost audiaţi luni după amiază în comisiile de specialitate din Parlament, în funcţie de portofoliul fiecăruia. Au primit toți aviz favorabil. Apoi, guvernul Ciolacu 2 a primit votul de încredere al Parlamentului și a depus jurământul în fața președintelui Klaus Iohannis.

De ce toată această grabă? Pentru că sunt măsuri de luat urgent, mai exact ordonanţe de adoptat, care să intre în vigoare de la 1 ianuarie şi prin care să se încerce măcar un fin reglaj pentru bugetul statului, aflat într-o situaţie foarte dificilă.

SpotMedia.ro v-a prezentat cele mai importante şi proaspete informaţii de pe scena politică

21:50 - Membrii Guvernului condus de Marcel Ciolacu au ajuns, luni seara, la Palatul Victoria pentru o primă reuniune a Executivului.

ADVERTISING

21:20 - Preşedintele Klaus Iohannnis a declarat că provocările imediate sunt construcţia bugetului pe anul 2025 şi organizarea alegerilor prezidenţiale.

”Vă doresc multă energie. Felicitări pentru noul Givern. Intraţi într-o perioadă dificilă în noile responsabilităţi. Vă doresc să reuşiţi în tot ce vă propuneti, dar, în primul rânhd, vă doresc să reuşiţi pentru România şi români. Oamenii aşteaptă soluţii, stabilitate şi un Guvern care menţine ferm traiectoria României”, a spus preşedintele în discurs.

21:05 - Miniştrii din noul Guvern depun jurământul în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, într-o ceremonie care are loc la Palatul Cotroceni.

Ceremonia depunerii jurământului de învestire în funcție a membrilor Guvernului României, la Palatul Cotroceni

Ceremonia depunerii jurământului de învestire în funcție a membrilor Guvernului României, la Palatul Cotroceni

Publicată de Guvernul României pe Luni, 23 decembrie 2024

20:45 - Hotărârea Parlamentului privind votul de încredere acordat Guvernului condus de Marcel Ciolacu a fost publicată, luni seara, în Monitorul Oficial.

20:05 - Guvernul Ciolacu 2 a fost votat de Parlament. Au fost 240 de voturi „pentru” și 143 „împotrivă”. Au fost prezenţi 450 de parlamentari, 383 fiind voturile exprimate.

19:45 - Votul parlamentarilor asupra învestirii Guvernului propus de Marcel Ciolacu s-a încheiat. Votul a fost secret, exprimat cu bile.

19:00 - A început votul.

18:30 - Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, a declarat că guvernul pe care îşi propun să îl învestească astăzi este o necesitate pentru România, pentru că avem nevoie de stabilitate, având în vedere criza politică în care ne găsim. Bolojan a arătat că ”majoritatea parlamentară şi Guvernul au de pus în aplicare obiective ambiţioase: reducerea cheltuielilor publice inutile, descentralizarea, refacerea industriei româneşti, sprijinirea producţiei interne, mai ales a celei agricole, continuarea marilor proiecte de investiţii şi accesarea fondurilor europene, pentru a ajuta creşterea economică”.

ADVERTISING

17:50 - Premierul desemnat Marcel Ciolacu a anunţat în plenul reunit că Guvernul său nu va fi unul care să ia măsuri de austeritate. El a subliniat că acest Guvern va căuta soluţii pentru a creşte în 2025 pensiile mici iar sporurile şi primele nu mai trebuie să fie o obligaţie lunară, cum au ajuns, din păcate, acum.

Marcel-Ciolacu-2

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

17:20 - Toţi cei 16 membri propuşi să facă parte din noul Guvern au primit aviz favorabil după audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului. A începul şedinţa plenului comun al Parlamentului pentru votul de învestitură al Cabinetului Marcel Ciolacu.

17:10 - Mircea Fechet, ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.

17:05 - Alexandru Rafila a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Sănătăţii din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. Au votat pentru aviz pozitiv 23 de deputaţi şi senatori, iar împotrivă s-au exprimat 17 parlamentari.

16:43 - Simona Bucura Oprescu, propusă pentru preluarea portofoliului la Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

16:40 - Cătălin Predoiu a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

16:35 - Marcel Boloș, ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului. Au fost 22 de voturi "pentru", 15 voturi "împotrivă" şi nicio abţinere.

ADVERTISING

16:30 - Angel Tîlvăr a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Apărării, în comisiile reunite de specialitate, cu 24 de voturi "pentru" şi 19 "împotrivă".

15:40 - Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Energiei, Sebastian Burduja, a primit aviz favorabil în comisiile de specialitate reunite din Parlament. Burduja a fost validat cu 32 de voturi "pentru" şi 19 "împotrivă". "Mulţumesc colegilor care au avut încredere în mine pentru un nou mandat. Le-am prezentat viziunea pe care o avem, Strategia energetică naţională, pe care după 17 ani am reuşit să o adoptăm în Guvern recent, şi, practic, viziunea pentru o Românie cu energie sigură, accesibilă şi competitivă ca preţ şi cât mai curată", a declarat Burduja la finalul audierilor.

15:25 - Tanczos Barna, ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, a primit aviz favorabil.

Tanczos-Barna

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

14:54 - Sorin Grindeanu, propus pentru a continua la Ministerul Transporturilor, a primit aviz favorabil, cu 20 de voturi pentru, iar 16 împotrivă.

14:35 - Cseke Attila (UDMR) a primit avizul comisiilor pentru funcţia de ministru al Dezvoltării. S-au înregistrat 29 de voturi "pentru", 16 voturi "contra" şi nicio abţinere. El spune că problema demografică este cea mai importantă pentru România, iar programul pentru creşe, pe care l-a extins în mandatul trecut prin PNRR, trebuie urgentat.

14:19 - Radu Marinescu a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Justiţiei. O imagine sugestivă din timpul audierii ministrului propus la Justiţie de PSD, alături de Gigi Becali.

Becali si ministrul Justitiei PSD
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

14:11 - Daniel David, propus pentru a prelua portofoliul Educaţiei, a primit aviz favorabil, cu 36 de voturi pentru, 11 împotrivă, iar şase parlamentari s-au abţinut.

Daniel David educatie
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

13:56 - Ministrul propus la Agricultură, Florin Barbu, a primit aviz favorabil, cu 26 de voturi "pentru", 14 voturi "împotrivă" şi nicio abţinere.

13:00 - Au început audierile în comisiile parlamentare. Primii care au intrat sunt Florin Barbu (PSD), propus din nou la Agricultură, şi Daniel David (rectorul UBB), propus de PNL la Educaţie.

Urmează în ordine Attila Cseke, propunerea pentru Ministerul Dezvoltării, Sorin Grindeanu pentru Ministerul Transporturilor și Sebastian Burduja la Ministerul Energiei.

12:45 - Potrivit programului aprobat de Birourile Permanente reunite, audierile în comisii încep la ora 13:00 şi se vor încheia în jurul orei 16:30. Iar plenul pentru votarea Guvernului începe la ora 17.

Componenţa noului Guvern Ciolacu este:

  • Ministrul Afacerilor Interne, vicepremier - Cătălin Predoiu (PNL) - rămâne pe post
  • Ministrul Finanţelor, vicepremier - Tanczos Barna (UDMR) - nou
  • Vicepremier fără portofoliu - Marian Neacşu (PSD)
  • Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei - Cseke Attila (UDMR) - nou
  • Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului - Bogdan Ivan (PSD) - rămâne pe post, ba chiar preia şi Economia
  • Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii - Sorin Grindeanu (PSD) - rămâne pe post
  • Ministrul Justiţiei - Radu Marinescu (PSD) - singurul nou de la PSD
  • Ministrul Apărării Naţionale - Angel Tîlvăr (PSD)
  • Ministrul Educaţiei şi Cercetării - Daniel David (PNL) - nou
  • Ministrul Culturii - Natalia Intotero (PSD) - mutată de la Ministerul Familiei, care dispare
  • Ministrul Afacerilor Externe - Emil Hurezeanu (PNL) - nou
  • Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene - Marcel Boloş (PNL) - mutat de la Finanţe
  • Ministrul Sănătăţii - Alexandru Rafila (PSD) - rămâne pe post
  • Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Florin Barbu (PSD) - rămâne pe post
  • Ministrul Energiei - Sebastian Burduja (PNL) - rămâne pe post
  • Ministrul Mediului - Mircea Fechet (PNL) - rămâne pe post
  • Ministrul Muncii - Simona Bucura Oprescu (PSD) - rămâne pe post

12:23 - USR nu va vota Guvernul Ciolacu 2, a spus Ionuț Moșteanu.. Întrebat dacă există vreo șansă ca partidul său să-l susțină, la alegerile prezidențiale, pe Crin Antonescu, Moșteanu a răspuns, de asemenea, că „în momentul acesta, nu”.

11:12 - Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat oficial ca premier pe Marcel Ciolacu.

"Cred că am învățat toți din greșelile trecute. Sper să găsim cele mai bune soluții pentru vremurile pe care le avem în față. Sunt conștient că nu va fi un mandat ușor”, a spus Ciolacu de la Cotroceni.

Iohannis Ciolacu Bolojan
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

10:42 - Liberalul Ilie Bolojan a devenit preşedintele Senatului, după ce a primit 70 de voturi. Mircea Chelaru a fost votat de 29 de senatori, iar Cosmina Nadia Cerva (SOS) – 14 voturi. 

Din noua funcţie, Bolojan a promis "legi care rezolvă probleme, legi care creează un context bun pentru ca românii, pentru ca antreprenorii să se dezvolte şi ţara noastră să aibă o direcţie bună în anii următori".

10:25 - Noul preşedinte al Camerei Deputaţilor este Şerban Ciprian Constantin (PSD), ales cu 195 de voturi ”pentru” şi 86 de voturi ”împotrivă”. România l-a propus pentru această funcţie pe deputatul Dumitru Coarnă, care a fost votat cu 86 de voturi ”pentru” şi 195 de voturi ”contra”.

"Vă mulţumesc pentru încrederea acordată şi vreau să vă asigur că veţi găsi un partener în mine, indiferent de partidul din care faceţi parte", a declarat Şerban.

9:41 - Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că, după sărbători, cea mai mare provocare este să avem un buget bine construit, un buget echilibrat pentru 2025 şi să organizăm alegerile prezidenţiale cât mai repede posibil, dacă se poate înainte de Paşte.

9:30 - Programul de guvernare al coaliţiei PSD-PNL-UDMR-minorităţi prevede un audit de eficienţă pentru fiecare autoritate centrală, instituţii regionale şi companii, care va sta la baza propunerilor de desfiinţare/comasare dar şi consolidare fiscal-bugetară în 7 ani, menţinerea cotei unice pentru predictibilitate fiscală şi reducerea taxelor şi impozitelor pe muncă.

9:15 - Ilie Bolojan a precizat că Crin Antonescu va fi candidatul coaliţiei la prezidenţiale.

"PNL a semnat acest protocol de coaliţie, pentru ca ţara noastră să aibă un guvern stabil, într-o perioadă dificilă, în aşa fel încât să luăm măsuri pentru a menţine cheltuielile bugetare în limitele normalului, pentru a face reforme şi pentru a crea condiţii pentru dezvoltare în ţara noastră.

Una dintre prevederile acestui protocol este şi desemnarea unui candidat unic la funcţia de preşedinte al României. Am convenit prin consens ca acest candidat să fie domnul Crin Antonescu, urmând ca fiecare partid politic să desemneze candidatul şi să aprobe această candidatură în forurile interne ale fiecăruia", a arătat liderul PNL.

Bolojan
Foto: Inquam Photos /Octav Ganea

9:10 - Protocolul de înființare a coaliției a fost semnat, la Parlament.

semnare-protocol-coalitie
Foto: Inquam Photos /Octav Ganea

Marcel Ciolacu a declarat că în acest moment există un acord politic care este premergător unei coaliţii de guvernare şi fiecare dintre semnatari a înţeles semnalul românilor de la alegeri. Preşedintele PSD a arătat că nu va fi un mandat uşor pentru viitorul guvern, dar aşteptarea românilor de asemenea este pentru reforme, pentru transparenţă, pentru reducerea cheltuielilor bugetare şi, nu în ultimul rând, aşteptarea mediului de afaceri este pentru predictibilitate.

Marcel Ciolacu la Parlament - 23.12.2024

Declarații de presă susținute de președintele PSD, Marcel Ciolacu, la Parlament

Publicată de Marcel Ciolacu pe Duminică, 22 decembrie 2024

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇