Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a răspuns nervos, duminică, după stabilirea listei miniştrilor din viitorul Cabinet, când a fost întrebat dacă știe că social democratul propus pentru funcţia de ministru al Justiţiei, Radu Marinescu, este un avocat care a apărat un om de afaceri controversat. Ciolacu a spus că trebuie să li se dea şanse şi celor care până acum nu au mai avut astfel de funcţii și i-a întrebat pe jurnaliști ce fel de țară își doresc?
(Răspunsul lui Marcel Ciolacu de la min 1:40)
„Ministrul Justiţiei este un avocat de Înaltă Curte, un om cu foarte multă experienţă în domeniu. Era ales preşedinte al Comisiei Juridice şi partidul îl susţine”, a declarat Marcel Ciolacu, întrebat despre cel propus pentru a prelua funcţia de ministru al Justiţiei, Radu Marinescu.
Întrebat dacă ştie că cel care este propus pentru funcţia de ministru al Justiţiei a apărat, în calitate de avocat, un om de afaceri controversat, Ciolacu a răspuns că nu a urmărit activitatea profesională a acestuia.
„Ce societate vrem să construim? O societate în care nimeni nu are drept la apărare sau trebuie să judecăm un avocat pentru că... Nu ştiam, pentru că eu nu am urmărit activitatea profesională a viitorului ministru al Justiţiei.
Repet, ce vreţi, ce fel de Românie vreţi să construim? Eu vreau o Românie în care să fie zero corupţie, să nu existe niciun fel de corupţie şi să se ia toate măsurile şi zero încălcări ale drepturilor omului.
Eu cred că trebuie să dăm şanse şi altor oameni, decât celor care au fost până acum. Aţi văzut cu toţii că societatea românească se schimbă. Nu sunt un prieten, am vorbit cu domnul viitor ministru doar la telefon”, a mai spus Ciolacu.
Liderul PSD a adăugat că Radu Marinescu este parlamentar PSD. „Este parlamentar PSD, nu trebuie să fie recomandat”, a mai spus Ciolacu.
Întrebat, de asemenea, dacă propunerea coaliţiei pentru a candida la funcţia de preşedinte al României este Crin Antonescu, Ciolacu a răspuns: ”Este una dintre variantele discutate”.
Duminică, au avut loc la Cotroceni consultările dintre preşedintele Klaus Iohannis și partidele parlamentare, pentru desemnarea unui premier care să formeze noul guvern.
PSD, PNL, UDMR şi minorităţile au mers împreună, iar USR separat. Delegațiile AUR, SOS și POT au refuzat să participe, contestând legitimitatea lui Klaus Iohannis, al cărui mandat oficial de președinte s-a terminat pe 21 decembrie.
Și discuția cu USR a fost foarte scurtă, în jur de 3 minute, timp în care reprezentanții partidului i-au comunicat lui Klaus Iohannis că i-a expirat mandatul și că nu poate să convoace consultări din această poziție.
La finalul consultărilor, Klaus Iohannis a anunțat că negocierile PSD-PNL-UDMR-minorități se vor finaliza în curând și după ce vor fi votați președinții celor două camere ale parlamentului, va desemna și premierul din partea coaliției pro-europene pentru formarea noului guvern.
Liderii PSD-PNL-UDMR și ai minorităților au continuat duminică după-amiază negocierile pentru împărțirea portofoliilor din noul guvern și finalizarea programului de guvernare.
La finalul discuțiilor au anunțat ce decizii au luat și cum s-au împărțit funcțiile în noua coaliție.