Conducerile PSD, PNL și UDMR s-au întâlnit separat, duminică seara, după ce au avut o ședință comună, pentru a stabili împărțirea portofoliilor în noul guvern, dar și programul de guvernare. La finalul ședințelor de partid, Ilie Bolojan a susținut o conferință de presă la care a răspuns și la întrebările jurnaliștilor, în timp ce Marcel Ciolacu a răspuns în drum spre mașină la câteva întrebări, enervându-se la una dintre ele.
Declarațiile făcute de Ilie Bolojan:
Declarații făcute de Sorin Grindeanu și Marcel Ciolacu:
Discuțiile de duminică seara au venit după ce, la prânz, partidele parlamentare au fost invitate la consultări la Cotroceni de către președintele Klaus Iohannis.
PSD, PNL, UDMR şi minorităţile au mers împreună, iar USR separat. Delegațiile AUR, SOS și POT au refuzat să participe, contestând legitimitatea lui Klaus Iohannis, al cărui mandat oficial de președinte s-a terminat pe 21 decembrie.
Și discuția cu USR a fost foarte scurtă, în jur de 3 minute, timp în care reprezentanții partidului i-au comunicat lui Klaus Iohannis că i-a expirat mandatul și că nu poate să convoace consultări din această poziție.
La finalul consultărilor, Klaus Iohannis a anunțat că negocierile PSD-PNL-UDMR-minorități se vor finaliza în curând și după ce vor fi votați președinții celor două camere ale parlamentului, va desemna și premierul din partea coaliției pro-europene pentru formarea noului guvern.
Dar iată ce știm până la acest moment:
- Avem o coaliție - Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că partidele proeuropene au reușit să formeze o coaliție în Parlament. „În acest moment avem o coaliție majoritară în Parlamentul României”, a spus Marcel Ciolacu înainte de a intra în sediul PSD.
- Protocolul Coaliției, semnat luni - Protocolul de înființare a Coaliției va fi semnat luni, la Parlament, cel mai probabil într-o ceremonie ce va avea loc la 8:30. Se vorbește despre posibilitatea ca luni, miniștrii să treacă de votul parlamentului, iar până marți să avem deja un nou guvern instalat.
- Marcel Ciolacu, propunerea de premier - Duminică dimineață, PSD a decis să îl desemneze pe Marcel Ciolacu pentru a fi premier în guvernul ce va fi susținut de coaliția PSD-PNL-UDMR-minorități naționale. PNL și UDMR au fost de acord. Marcel Ciolacu spune că este convins că nu va fi un guvern de sacrificiu, ci un guvern pe patru ani.
- Candidat unic la președinție - Toate partidele din componența așa numitei coaliții pro-europene au fost de acord să aibă un unic candidat la alegerile prezidențiale.
- Iohannis va face nominalizarea - Liderii PSD-PNL-UDMR-minorități au mers împreună la consultările de la Cotroceni cu Klaus Iohannis. La finalul discuțiilor, Klaus Iohannis a anunțat că negocierile PSD-PNL-UDMR-minorități se vor finaliza în curând și după ce vor fi votați președinții celor două camere ale parlamentului, va desemna și premierul din partea coaliției pro-europene pentru formarea noului guvern. Este așteptat ca luni să fie votați șefii Senatului și Camerei Deputaților.
- Bolojan, la Senat - PNL a acceptat funcția de președinte al Senatului, care va fi ocupată de Ilie Bolojan, acesta renunțând la a mai face parte din guvern.
- Ciprian Șerban, la Camera Deputaților - Ciprian Șerban, prim-vicepreşedinte al PSD Neamţ, ar urma să preia conducerea Camerei Deputaților. Biroul permanent al Camerei Deputaților a decis că ședința de plen va fi luni, la ora 9:00. Atunci va fi ales noul președinte al Camerei.
Senatorii și deputații, convocați luni dimineață pentru a alege președinții celor două Camere
- Crin Antonescu, candidatul la președinție - Crin Antonescu ar fi propunerea PNL pentru alegerile prezidențiale, agreată atât de PSD, cât și de UDMR. Acesta ar accepta propunerea dacă sondajele îl vor da cel mai bine plasat să câștige scrutinul, iar alegerile prezidențiale ar urma să aibă loc în ultima săptămâna din luna martie și la jumătatea lunii aprilie.
- Cum se împart ministerele - În guvernul Ciolacu 2, PSD va avea 8 ministere (Ministerul Apărării, Ministerul Economiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătății, Ministerul Agriculturii, Ministerul Culturii, Ministerul Muncii, Ministerul Justiției), PNL 6 ministere (Ministerul de Interne, Ministerul Educației, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Mediului, Ministerul Energiei) și UDMR 2 (Ministerul Finanțelor și Ministerul Dezvoltării).
- Propunerile pentru portofoliile din noul guvern:
- Vicepremieri - Marian Neacşu (PSD), Cătălin Predoiu (PNL), Tanczos Barna (UDMR)
- Ministerul de Interne - Cătălin Predoiu (PNL)
- Ministerul Justiţiei - Radu Marinescu (PSD)
- Ministerul de Finanţe - Tanczos Barna (UDMR)
- Ministerul Dezvoltării - Cseke Attila (UDMR)
- Ministerul Transporturilor - Sorin Grindeanu (PSD)
- Ministerul Energiei - Sebastian Burduja (PNL)
- Ministerul Sănătății - Alexandru Rafila (PSD)
- Ministerul Apărării - Angel Tâlvar (PSD)
- Ministerul de Externe - Emil Hurezeanu (PNL)
- Ministerul Culturii - Natalia Intotero (PSD)
- Ministerul Educaţiei - Daniel David (PNL)
- Ministerul Fondurilor Europene - Marcel Boloş (PNL)
- Ministerul Agriculturii - Florin Barbu (PSD)
- Ministerul Muncii și Familiei - Simona Bucura Oprescu (PSD)
- Ministerul Economiei și Digitalizării - Bogdan Ivan (PSD)
- Ministerul Mediului - Mircea Fechet (PNL)