Moscova vrea relaţii ”respectuoase” cu Washingtonul, declară duminică ministrul de Externe, Serghei Lavrov, care subliniază că pentru Rusia este important să obţină garanţii concrete ale securităţii sale.
Rusia şi Occidentul se sfâşie de săptămâni pe tema Ucrainei, iar Moscova este acuzată că a comasat zeci de mii de militari la frontiera ucraineană, în vederea unei invazii, relatează AFP.
Rusia dezminte însă orice plan în acest sens şi cere oprirea extinderii NATO la frontierele ruse şi un refuz al unei aderări a Ucrainei.
”Noi vrem bune relaţii, echitabile, de respect reciproc şi egale cu Statele Unite, la fel ca şi cu orice altă ţară din lume”, spune Serghei Lavrov, într-un interviu acordat televiziunii ruse.
El subliniază totodată că Rusia ”nu vrea să rămână într-o poziţie în care securitatea (sa) este încălcată cu regularitate”.
”De fiecare dată se dovedeşte că linia (statelor NATO) trebuie să se deplaseze şi mai mult către Est. Acum ea s-a apropiat deja de Ucraina”, denunţă el.
Şeful diplomaţiei ruse avertizează că o aderare a Ucrainei la NATO ar putea aduce o atingere gravă relaţiilor Occidentului cu Rusia.
Moscova va continua astfel să caute ”nu numai să obţină asigurări, angajamente politice pe hârtie, ci şi garanţii constrângătoare juridic”, care să ţină cont de ”interesele legitime” ale Rusiei.
El anunţă că Moscova urmează să trimită în curând atât NATO, cât şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), ”o cerere oficială care să le îndemne să precizeze cum intenţionează să pună în aplicare angajamentul de a nu-şi consolida securitatea în detrimentul securităţii altora”.
Şeful Consiliului rus de Securitate, Nikolai Patruşev, dă asigurări că Moscova nu ameninţă Ucraina.
”Noi nu vrem războiul. Şi nu avem nevoie deloc de el. Iar cei care îl impun, şi anume occidentalii, îşi urmează propriile planuri egoiste”, declară el, citat de agenţiile ruse de presă.
În pofida dezminţirilor Rusiei, Ucraina a îndemnat sâmbătă Occidentul să rămână ”ferm” faţă de Moscova.
Mai multe state membre NATO, inclusiv Statele Unite, Regatul Unit şi Franţa, au anunţat că trimit trupe suplimentare în Europa de Est.