Ministerul Mediului anunţă, marţi, cea mai mare reorganizare a instituţiilor din subordine din ultimii 30 de ani, urmând ca unele să fie comasate.
Se înfiinţează Garda Naţională de Mediu, Ape şi Păduri şi Agenţia Naţională pentru Mediu şi Arii Protejate.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunţă că unul dintre motivele reorganizarii este ca avizele şi autorizaţiile să fie obţinute dintr-un singur loc.
”Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a pus astăzi în consultare publică proiectul de ordonanţă de urgenţă privind implementarea unor prevederi din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung în domeniul mediului, apelor şi pădurilor, precum şi pentru modificarea unor acte normative”, anunţă, marţi, Ministerul Mediului, într-un comunicat de presă.
Potrivit documentului citat, Garda Naţională de Mediu, Ape şi Păduri preia de la Administraţia Naţională ”Apele Române” activitatea de inspecţia apelor şi personalul cu atribuţii de inspecţia apelor.
Conducerea GNMAP va fi asigurată de un comisar general cu rang de secretar de stat, ajutat de doi comisari generali adjuncţi cu rang de subsecretar de stat şi un secretar general, numiţi prin decizie a prim-ministrului, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
”Potrivit aceluiaşi proiect de OUG, în vederea asigurării unei gestionări unitare a procedurilor de emitere a actelor de reglementare în domeniul mediului, precum şi pentru administrarea durabilă a ariilor naturale protejate, se înfiinţează Agenţia Naţională pentru Mediu şi Arii Protejate (ANMAP), instituţie publică cu personalitate juridică, organ de specialitate al administraţiei publice centrale, finanţată de la bugetul de stat şi din venituri proprii, aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor”, amai transmis Ministerul Mediului.
Această instituţie va fi creată prin comasarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi structurilor teritoriale din subordinea acesteia.
”Această nouă instituţie are rolul de a scurta termenele şi a eficientiza procedurile de avizare, care în prezent sunt foarte greoaie şi complicate. Punem astfel cetăţeanul în centrul procesului de avizare şi ne propunem să uşurăm demersurile persoanelor fizice şi ale agenţilor economici, care vor obţine avize şi autorizaţii într-un singur loc, fără a se plimba cu dosarele de la o instituţie la alta”, a explicat ministrul Mircea Fechet.
Conducerea Agenţiei Naţionale pentru Mediu şi Arii Protejate este asigurată de un preşedinte cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepreşedinţi cu rang de subsecretar de stat şi un secretar general, numiţi prin decizie a prim-ministrului, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.