Ministrul Mediului, Mircea Fechet, s-a dus miercuri, în control, cu ofiţerii de la Garda de Mediu şi forţe de ordine la Săruleşti, la mafia deșeurilor de fier vechi din Călăraşi.
Oamenii din Săruleşti sunt bănuiți de ani de zile de afaceri ilegale cu fier vechi.
Inspecțiile s-au derulat pe 16 amplasamente, la firme și persoane fizice, care desfășoară activități de colectare metale feroase, neferoase și din dezmembrări de vehicule scoase din uz.
În mai multe curţi din localitate au fost găsite cantități importante de fier vechi și electrocasnice, inclusiv autoturisme vechi, ce ar fi urmat să fie valorificate. Acestea au fost ridicate pentru a fi duse la centrele care se ocupă în mod legal de casarea acestor deșeuri, transmite Mediafax.
De asemenea, unii localnici aveau și cantități mari de cupru.
“Mă aflu în comuna Săruleşti din judeţul Călăraşi, la o acţiune a Gărzii de Mediu, împreună cu Poliţia Română şi cu Jandarmeria, în legătură cu tratarea ilegală a deşeurilor, în legătură cu depozitarea ilegală a acestora, dar mai important de atât, am dorit să fiu prezent astăzi aici pentru a putea să discut cu autorităţile locale, pentru a putea să discut cu reprezentanţii comunităţii locale, pentru că un lucru este cert, în această comunitate nu discutăm doar de o problemă de mediu.
În această comunitate discutăm în primul rând de o problemă socială pe care statul român este dator să o rezolve într-o formă sau într-alta.
Dincolo de lipsa sau existenţa autorizaţiilor de mediu şi dincolo de amenzile care se dau aici, ori de câte ori vine Garda de Mediu, problemele comunităţii rămân şi ele trebuie gestionate într-o formă sau într-alta”, a afirmat ministrul Mediului, citat de News.ro.
"Ce facem? Dăm la oameni în cap? Asta e pâinea, fierul", îi transmit locuitorii citaţi de Antena3 ministrului Mediului.
În context, Fechet l-a chemat pe primarul din Săruleşti la minister pentru a discuta problema deşeurilor.
“Aş dori să menţionez faptul că mâine la prima oră l-am chemat pe primarul localităţii la minister. M-aş bucura să nu vină singur, m-aş bucura să vină însoţit şi de un reprezentant al comunităţii pentru a mă asigura că discutăm acelaşi lucru toţi, nu discut un lucru cu primarul şi alt lucru cu ceilalţi, pentru că, în mod cert, aşa cum arată astăzi acest câmp, este inadmisibil.
Va trebui să găsim soluţii de a respecta toate exigenţele de mediu, va trebui să găsim soluţii de finanţare, dacă e cazul, pentru că nu îmi propun să mă prefac că aceşti oameni nu există. Acest lucru s-a întâmplat, din păcate, până astăzi şi aici, s-a întâmplat şi în multe alte comunităţi în care am fost şi eu personal, însă trebuie să acceptăm că această comunitate există, trebuie să acceptăm că această comunitate are activitatea pe care o are de ani de zile şi probabil o va avea şi în continuare şi trebuie să găsim acea formă legală prin care să nu avem probleme de mediu şi m-aş bucura să nu avem nici probleme sociale”, a mai declarat ministrul Fechet.
Amenzile nu rezolvă problema
Șase sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 200.000 de lei au fost aplicate și 50 de tone de deșeuri feroase și neferoase au fost confiscate, în urma descinderilor de miercuri în Sărulești, a anunțat Garda Națională de Mediu.
Însă ministrul crede că amenzile şi confiscarea deşeurilor nu rezolvă problema.
“Amenzile nu rezolvă problema. Confiscarea acestor deşeuri nu rezolvă problema, pentru că eu sunt convins că dacă rămânem la aceste măsuri pe care le-am mai aplicat şi în trecut, probabil peste o săptămână, peste o lună, dacă vom veni din nou aici, vom găsi acelaşi lucru. Iar din acest motiv noi trebuie să identificăm soluţii serioase, nu doar amenzi”, spune Fechet.