Maia Sandu: Noi, cetățenii, nu plătim procurorii doar ca să nu comită abuzuri, ci ca să investigheze corupții

Maia Sandu: Noi, cetățenii, nu plătim procurorii doar ca să nu comită abuzuri, ci ca să investigheze corupții

Maia Sandu a vorbit în prima sa zi oficială de mandat cu jurnaliștii de la Deutsche Welle, într-un interviu simbolic care subliniază încă o dată aplecarea pro-europeană a noului președinte al Republicii Moldova.

Ea a vorbit astfel despre intrarea în normalitate, despre relația cu Rusia, despre cum a rămas Republica Moldova fără vaccinul antiCovid în plină pandemie, dar și despre instituții importante în care încă se află persoane care au deservit regimul Plahotniuc-Dodon.

Jurnaliștii descriu în detaliu momentul în care Maia Sandu intră pentru prima dată în biroul oficial în calitate de președinte, într-un loc în care încă se află oamenii fostei puteri, ”gălăgioși” și lipsiți de respect, după cum apreciază jurnaliștii DW.

ADVERTISING

”Normalitatea pe care și-o doresc toți cetățenii”

Întrebată la ce s-a referit în discursul de învestitură când a spus că va fi președintele integrării europene, Maia Sandu a răspuns că a avut în vedere normalitatea pe care și-o doresc toți cetățenii.

”(…) Normalitate înseamnă venituri suficiente pentru cetățeni, pentru ca ei să trăiască în belșug la ei acasă. Asta înseamnă salarii și pensii decente. Toți ne dorim instituții ale statului care au grijă de cetățeni - nu care fac jocul diferitor grupări corupte care jefuiesc cetățenii aruncându-i dintr-o criză în alta”, a explicat aceasta.

Inevitabil, discuția a alunecat și pe panta discursului anticorupție pe care s-a bazat în campania electorală Maia Sandu, iar jurnaliștii DW au vrut să afle în ce măsură crede ea că poate miza pe sprijinul procurorului general și directorul Serviciului de Informații și Securitate, având în vedere că persoanele care sunt acum în fruntea acestor instituții, într-un fel, au deservit sistemul Plahotniuc-Dodon.

ADVERTISING

”Contez pe sprijinul tuturor instituțiilor, inclusiv pe sprijinul acestor două instituții, în lupta noastră, destul de complicată, de curățare a instituțiilor statului”, a răspuns președintele Republcii Moldova.

Ea spune că va fi de partea ”celor care își fac lucrul bine”, așa încât să scoată de sub control politic și de sub controlul unor grupări aceste instituții. În același timp, recunoaște că nu va fi ușor.

”E timpul pentru curățenie”

”Sunt conștientă că în instituții mai sunt persoane care nu slujesc cetățenilor, ci unor interse.

Va trebui să facem acea curățenie despre care am vorbit – mai ales dacă tot veni vorba de Procuratură și de sistemul judecătoresc – va trebui să venim inclusiv cu acea lege care să permită evaluarea externă a procurorilor și judecătorilor, ca să curățăm sistemul.

Știu că sunt și oameni de treabă în sistem și eu mizez pe ajutorul lor. Trebuie să urnim carul din loc, iar pentru aceasta e nevoie de efortul și contribuția tuturor oamenilor de treabă din aceste instituții”, a spus ea.

ADVERTISING

Iar provocarea este cu atât mai mare cu cât, în primul an de mandat al procurorului general Stoianoglo oameni foarte controversați din Moldova au fost eliberați din pușcării.

Chestionat de Maia Sandu în această privință, procurorul ar fi răspuns că în primul său an de mandat Procuratura nu a comis abuzuri în raport cu oamenii de afaceri ”așa cum se întâmpla pe timpuri”, sub regimul Plahotniuc.

”Eu am salutat acest fapt, dar i-am spus că nu este suficient. I-am spus că noi, cetățenii, nu plătim procurorii doar ca să nu comită abuzuri.

Noi plătim procurorii ca ei să nu permită comiterea abuzurilor de către alții, dar mai ales îi plătim ca să investigheze și să sancționeze persoanele care fac parte din scheme de corupție.

Cu domnul Stoianoglo a fost un început de discuție. Am setat niște așteptări, am formulat niște întrebări, iar în zilele și săptămânile următoare vom reveni și vom discuta mult mai concret - separat pe fiecare caz de corupție mare, inclusiv în cadrul Consiliului Superm de Securitate pe care sper să-l convoc cât mai curând posibil”, a declarat Maia Sandu pentru DW.

Ea a vorbit și despre procesul de vânzare a cetățeniei moldovene contra investițiilor început de Igor Dodon înainte de plecare.

”Eu și foștii mei colegi din Partidul Acțiune și Solidaritate am fost cei care am insistat ca acel program de vindere a cetățeniei să fie oprit. Dar pentru dosarele care au fost deja depuse, programul oricum a continuat - altfel ar fi fost prejudiciat statul”, spune Maia Sandu.

Republica Moldova a rămas fără vaccin

Dacă în țările UE, inclusiv în România, a început deja vaccinarea contra COVID-19, în Moldova vaccinarea va începe mult mai târziu, pentru că guvernanții de la Chișinău au avut alte preocupări decât să aplice din timp pentru vaccin.

Această întârziere a fost confirmată de noul președinte al Moldovei, care promite însă să obțină o rezolvare la această problemă în următoarele săptămâni.

”Noi am început să lucrăm foarte intens în acest sens cu partenerii externi, pentru a obține cel puțin o parte din necesarul de vaccin”, spune ea.

Optimism și diplomație în relația cu Rusia

În ceea ce privește relația cu Rusia în noul său mandat, președintele pro-european se arată optimist și diplomat, vorbind despre revenirea produselor moldovenești pe piața rusă, protecția socială a moldovenior care muncesc în Rusia și ”soluționarea diferendului transnistrean”.

În perspectiva unor relații moldo-ruse bune, Maia Sandu spune că va merge la Moscova dacă va fi invitată și apreciază felicitările primite de la Vladimir Putin drept ”ceva firesc”.

În același context, noul președinte al Republicii Moldova a ținut să reitereze importanța chestiunii Transnistriene pentru țara sa.

”Regiunea transnistriană este parte a Republicii Moldova și ei sunt cetățenii noștri. Aceasta este și țara lor. Procesul de reintegrare va fi unul complicat, dar o altă cale nu există. Așa că noi vom munci pentru a apropia oamenii, pentru a impulsiona procesele, pentru ca, în cele din urmă, să putem soluționa politic această chestiune”, a spus Maia Sandu.

Interviul a fost realizat pentru Deutsche Welle de Vitalie Călugăreanu, Anna Gluşco

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇