Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi, la Chişinău, un nou pachet de sprijin din partea României pentru cetăţenii Republicii Moldova, care ar urma să includă până la 200.000 de doze de vaccin împotriva noului coronavirus.
Este prima vizită făcută de Iohannis la Chișinău din 2015 încoace, când președinte era Nicolae Timofti. După ce președinte a fost ales Igor Dodon, întâlnirile la nivel prezidențial au avut loc doar în marja reuniunilor internaționale.
"Doresc să subliniez în mod special că România este şi va rămâne prietenul sincer şi principalul partener al cetăţenilor Republicii Moldova. Prezenţa mea astăzi aici, investiţiile realizate dezinteresat de România şi asistenţa semnificativă pe care România a oferit-o în ultimul an pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 dovedesc acest lucru.
Suntem alături de preşedintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, şi suntem pregătiţi să furnizăm întreaga asistenţă de care este nevoie pentru implementarea cu succes a programului său reformator şi pentru gestionarea multiplelor crize cu care Republica Moldova se confruntă. În acest sens, îmi face plăcere să anunţ un nou pachet de sprijin din partea României pentru cetăţenii Republicii Moldova", a spus Iohannis, într-o declaraţie comună de presă cu omologul său, Maia Sandu.
Potrivit preşedintelui, acest pachet are în vedere încheierea cât mai rapidă a celui de-al şaselea Protocol adiţional la Acordul bilateral privind grantul nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, vizând prelungirea valabilităţii Acordului şi extinderea domeniilor de cooperare.
"Astfel, vom putea continua şi extinde programele bilaterale de asistenţă de succes de până acum", a precizat Klaus Iohannis.
Vaccinuri și medicamente pentru lupta cu coronavirusul
O altă măsură este susţinerea procesului de vaccinare anti-COVID prin furnizarea de până la 200.000 de doze de vaccin şi trimiterea, la Chişinău, în etapa imediat următoare, a unei echipe de specialişti, care să împărtăşească din experienţa României şi să ajute la pregătirea Strategiei de vaccinare. Conform lui Iohannis, este necesară o cooperare strânsă cu autorităţile de specialitate ale Republicii Moldova şi implicarea acestora.
Totodată, România va furniza medicamente, echipamente medicale şi de protecţie pentru îngrijirea pacienţilor COVID-19.
Bani pentru presa independentă, ajutor în educație și justiție
Pachetul de sprijin include şi acordarea, ca ajutor extern, a unei cantităţi de motorină de aproximativ 6.000 de tone, pentru susţinerea agricultorilor din Republica Moldova.
"Vom continua sprijinul pentru consolidarea societăţii civile şi a independenţei mass-media din Republica Moldova, prin realizarea, în 2021, a unei noi contribuţii financiare, cel puţin echivalentă cu cea efectuată în noiembrie 2020, respectiv de 250.000 de euro", a menţionat Iohannis.
O altă măsură vizată este iniţierea unei cooperări aprofundate pe linia justiţiei şi a luptei anticorupţie.
România are în vedere semnarea cât mai rapidă a Protocolului de colaborare în domeniul educaţiei pentru perioada 2021 - 2025, pentru a susţine procesul de reformă a sistemului de învăţământ din Republica Moldova, precum şi acordarea de locuri de studii, cu bursă şi fără bursă, în învăţământul preuniversitar şi superior de stat.
Iohannis laudă votul moldovenilor
Iohannis a spus și că votul la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova reprezintă un semnal în privinţa direcţiei în care cetăţenii moldoveni doresc ca ţara să se îndrepte.
"Mă bucur că această vizită la Chişinău se realizează pe fondul unui vot masiv al cetăţenilor Republicii Moldova în favoarea implementării reformelor democratice în conformitate cu valorile integrării europene.
Acest vot clar în favoarea reformelor reprezintă un semnal în privinţa direcţiei pe care cetăţenii doresc ca Republica Moldova să se îndrepte. Eu sper că toate forţele politice din Republica Moldova să înţeleagă acest semnal limpede şi să nu acţioneze în sens contrar", a precizat Iohannis.
El a vorbit de susţinerea României pentru reformele din ţara vecină.
"Numai prin implementarea completă a reformelor la care s-a angajat prin Acordul de asociere încheiat cu Uniunea Europeană Republica Moldova poate să devină un stat cu adevărat european, prosper, stabil şi rezilient. Respectarea principiilor şi a valorilor democratice, un stat de drept consolidat, o justiţie independentă, lupta eficientă împotriva corupţiei sunt elementele pe care este construită prosperitatea şi stabilitatea statelor din Uniunea Europeană. Fără însuşirea acestor elemente la nivelul statului, prin reforme, Moldova nu va putea avea o dezvoltare armonioasă şi durabilă", a adăugat şeful statului român.
Klaus Iohannis a evidenţiat că România îşi doreşte ca Republica Moldova să prospere, iar cetăţenii săi "să se bucure de instituţii democratice şi puternice, capabile să le asigure securitatea şi bunăstarea".
"Cu aceeaşi forţă şi convingere ca şi până acum, vom urmări menţinerea şi promovarea Republicii Moldova ca temă prioritară pe agenda Uniunii Europene şi a statelor membre UE, precum şi consolidarea sprijinului Uniunii Europene pentru Republica Moldova. Doresc să subliniez în mod special că România este şi va rămâne prietenul sincer şi principalul partener al cetăţenilor Republicii Moldova", a subliniat Iohannis.
Maia Sandu: De astăzi, Republica Moldova şi România reintră într-o interacţiune frăţească
La rândul său, Maia Sandu a anunțat că din acest moment începe "o nouă etapă în cooperarea bilaterală" cu România.
"Mă bucur că, începând cu ziua de astăzi, Republica Moldova şi România reintră într-o interacţiune firească frăţească şi deschisă. În aceste zile, Republica Moldova păşeşte într-o nouă etapă, atât pe plan intern, cât şi pe dimensiunea politicii externe, o etapă a ieşirii din izolare internaţională şi de conexiune la spaţiul european, la vecinii şi partenerii noştri strategici", a spus preşedintele Moldovei.
Maia Sandu a vorbit despre colaborarea cu România în viitor.
"Astăzi, o spun cu toată încrederea, pornim o nouă etapă în cooperarea bilaterală, o prietenie la nivel înalt între Republica Moldova şi România, care va aduce beneficii cetăţenilor ambelor state şi va contribui la construirea unui viitor mai bun", a adăugat ea.