În timp ce Republica Moldova se scufundă în COVID, deputații socialiști, care controlează puterea, unii cu cetățenie română, uneltesc, în Parlament, diversiuni anti-românești chiar de Ziua Națională a României.
Oficial, marți dimineață, Igor Dodon i-a transmis lui Klaus Iohannis un ultim mesaj de felicitare în calitate de șef de stat, cu prilejul Zilei Naționale a României, „remarcând, cu gratitudine, asistența valoroasă oferită de România” Republicii Moldova. La fel a procedat și premierul moldovean Ion Chicu în raport cu omologul său român Ludovic Orban. Inclusiv șefa Legislativului, Zinaida Greceanîi, care este liderul de drept al PSRM, a transmis „urări de pace și bunăstare, sănătate și prosperitate continuă întregului popor roman”.
Numai că, în paralel cu aceste mesaje, dis-de-dimineață, la ședința Comisiei juridice a Parlamentului, deputatul socialist Vasile Bolea a inclus, pentru avizare, controversatele proiecte de lege privind conferirea statutului special limbii ruse și anularea legii anti-propagandă, care interzice retransmiterea programelor informativ-analitice și militare rusești pe teritoriul Republicii Moldova.
Cel din urmă document a fost elaborat, ca măsură de protecție a spațiului audiovizual moldovenesc, urmare a războiului hibrid declanșat de Rusia în Ucraina și a fost promulgat, în ianuarie 2018, de ex-președintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce Curtea Constituțională l-a deconectat, pentru a treia oară, pe Igor Dodon, din funcția de șef al statului.
Pro-ruși în suflet, nu și în acte
Printre autorii controversatelor inițiative legislative, introduse acum de socialiști pe agenda Parlamentului, se numără și deputatul socialist Adrian Lebedinschi, care este și cetățean român cu acte în regulă. Socialistul Lebedinschi a menționat recent, în cadrul unei emisiuni, că a redobândit cetățenia României în anul 2002 și că, pe atunci, jurământul de credință față de România, la obținerea cetățeniei, nu era obligatoriu, la fel cum - spune el - nu era obligatoriu nici să cânți imnul României după înmânarea certificatului de cetățenie. „Aveam o altă vârstă și era altă situație. Ca mulți dintre noi la acea vreme, fiind tânăr, mă gândeam să plec din țară” – așa a explicat Lebedinschi necesitatea redobândirii cetățeniei române. Nu a renunțat la ea nici până în prezent, chiar dacă pro-rusul Dodon îi amenințase, la un moment dat, pe cei șase deputați români din PSRM că trebuie să aleagă – ori rămân membri PSRM și renunță la cetățenia română, ori pleacă din partid. Acum, în spațiul online circulă o petiție prin care internauții cer statului român să-l lipsească pe Lebedinschi de cetățenia română, din cauza demersurilor anti-românești pe care le promovează acesta în Parlamentul de la Chișinău.
Potrivit președintei alese, Maia Sandu, socialiștii și Igor Dodon recurg la unelte precum cele ce vizează limba rusă pentru că, după eșecul în alegeri, s-au speriat că oamenii se pot uni și, prin astfel de inițiative, încearcă să-i pună pe baricade.
„Oamenii au lăsat deoparte diferențele și s-au unit. S-au unit pentru o agendă comună și anume pentru a combate corupția, pentru a face reforma justiției, pentru a face ordine în țară, pentru a crea un stat care să le ofere perspective și oportunități economice acasă”.
Maia Sandu
Potrivit ei, de fiecare dată când politicienii corupți din Republica Moldova văd că există această posibilitate, ca oamenii buni să se unească, ei vin cu inițiative prin care să-i divizeze. „Prin această inițiativă încearcă să-i pună pe oameni pe baricade - ca oamenii să uite de obiectivul de a lupta cu hoții, de a-i alunga din țară și să se lase divizați. Apelul meu către cetățeni este să nu ne lăsăm provocați nici de o parte, nici de alta și să ținem minte că obiectivul nostru comun este să construim o țară bună pentru toți. Iar ca să construim o țară bună, trebuie să alungăm toți corupții de la putere. Așa cum l-am alungat pe Igor Dodon, așa trebuie să alungăm și corupții din Parlament”, a reacționat Maia Sandu.
Niște proiecte inutile
Potrivit inițiativei socialiștilor cu privire la statutul limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova, „în relațiile cu autoritățile de stat, administrația publică, instituțiile publice, precum și cu întreprinderile și organizațiile situate pe teritoriul Republicii Moldova, limba comunicării verbale și scrise este limba de stat și/sau limba rusă, în calitate de limbă de comunicare interetnică, la alegerea cetățeanului”. Conform proiectului, organele puterii de stat, administrației publice, întreprinderile, instituțiile publice primesc cererile scrise sau verbale depuse de cetățeni în limba de stat sau în limba rusă, le examinează și prezintă răspunsul în limba în care a fost făcută adresarea.
Dodon își caută adăpost juridic
În paralel cu demersurile politice cu iz rusesc, făcute pe linie parlamentară de către deputații PSRM, Igor Dodon continuă, în ultimele zile de mandat, să-și aranjeze lucrurile în justiție.
Zilele acestea, el a mai promovat, prin decret, doi judecători controversați la Curtea de Apel Chișinău. „Noi știm că sunt mulți alții care nu merită să fie judecători, dar cu privire la cei care deja au ajuns în sistem, cu sprijinul lui Dodon – în raport cu aceștia singura soluție este curățarea sistemului judecătoresc. Și eu voi merge în Parlament cu proiectul legii pe care l-am elaborat încă anul trecut, proiectul care vine să evalueze, printr-o comisie externă, fiecare judecător și fiecare procuror în parte”, a comentat, în legătură cu acest subiect, Maia Sandu.
În ceea ce privește proiectul socialiștilor care prevede readucerea în spațiul audiovizual al Republicii Moldova a emisiunilor rusești de propagandă, inclusiv a celor cu tentă militară, deputatul PAS, Vladimir Bolea, crede că un astfel de proiect vine să prevestească faptul că socialiștii au început pregătirile pentru alegerile parlamentare anticipate. „Eu cred că ei se pregătesc de anticipate – și au venit cu aceste proiecte ca să aibă ce pune pe masă electoratului fidel Rusiei. O să spună că, iată, noi am propus trei proiecte, dar ei ne-au blocat. Toți cei din Moldova, care vor să privească talk-show-urile rusești, au zeci de posibilități tehnice să le privească fără a fi distruse televiziunile din Moldova. Iar dacă vorbim de statutul limbii ruse – acesta este trecut în Constituție, în articolul 13. Și atunci care este rostul celor 8 articole, scrise cu mâna stângă, în proiectul socialiștilor?”, se întreabă deputatul PAS.