Macron: Lumea este formată din erbivore și carnivore. Europa trebuie să-și aleagă categoria

Macron: Lumea este formată din erbivore și carnivore. Europa trebuie să-și aleagă categoria
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Europei trebuie să-i crească dinții sau riscă să fie mâncată de „carnivorii” lumii, spune președintele francez Emmanuel Macron.

Europa nu mai poate fi „erbivorul” lumii după realegerea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite, potrivit lui Macron. În schimb, trebuie să devină „omnivoră”.

Comentariile președintelui francez vin la o zi după ce Trump a obținut o victorie răsunătoare în alegerile prezidențiale din SUA, stârnind îngrijorări că președintele ales al SUA ar putea limita participarea Washingtonului la NATO, forțând țările europene să mărească cheltuielile pentru apărare.

ADVERTISING

Macron este cunoscut drept cel mai puternic susținător al ideii ca Europa să devină mai independentă faţă de rivalii comerciali precum China și Statele Unite în orice, de la apărare și securitate la tehnologii de ultimă oră.

„Pentru mine, este simplu. Lumea este formată din erbivore și carnivore. Dacă decidem să rămânem erbivori, atunci carnivorele vor câștiga și vom fi o piață pentru ei”, le-a spus Macron liderilor europeni, joi, în timpul unei întâlniri la Budapesta.

Leadership-ul lui Macron pe scena Uniunii Europene a fost afectat în urma alegerilor anticipate pe care le-a solicitat la începutul acestui an, iar în ultimele zile el a încercat să se repoziționeze ca punte a UE către SUA. A fost unul dintre primii lideri care l-au felicitat pe Trump pentru victorie.

ADVERTISING

„Cred că cel puțin ar trebui să alegem să devenim omnivori. Nu vreau să fiu agresiv, doar că știm să ne apărăm pe toate aceste subiecte”, a declarat Macron.

Un diplomat UE de la Budapesta a spus pentru Politico sub anonimat că alegerea lui Trump ar putea oferi liderului francez un nou impuls ca principal susţinător al unei Uniuni Europene mai îndrăznețe și mai independente, când vine vorba de comerț și securitate.

Deși liderul francez nu a numit practic nicio ţară, Europa se confruntă cu potențiale războaie comerciale pe două fronturi, cu SUA și cu China.

Emmanuel Macron a declarat că europenii nu trebuie să-şi încredinţeze pentru eternitate securitatea americanilor, ci să-şi apere interesele în faţa SUA şi Chinei.

"Este un moment al istoriei pentru noi, europenii, care este decisiv. În fond, întrebarea care ni se pune este: vrem să citim istoria scrisă de alţii, (despre) războaiele lansate de Vladimir Putin, alegerile americane, alegerile făcute în termeni tehnologici sau comerciali? Sau vrem să scriem istoria? Eu unul cred că avem forţa pentru a o scrie", a spus preşedintele francez în deschiderea summit-ului Comunităţii politice europene de la Budapesta.

ADVERTISING

Emmanuel Macron a reafirmat că Europa trebuie să facă mai mult pentru a stimula creşterea economică şi inovarea şi, de asemenea, pentru a reduce birocraţia.

„Noi [în Europa] credem că ar trebui să ne delegăm geopolitica Statelor Unite ale Americii, că ar trebui să ne delegăm datoriile în creștere clienților noștri chinezi, că ar trebui să delegăm inovația noastră tehnologică hiperscalerilor americani. Nu este cea mai bună idee”, adaugă Macron.

În plus, o victorie a Ucrainei în războiul împotriva Rusiei e în interesul Europei. "Interesul nostru este ca Rusia să nu câştige", a mai spus el.

Macron likens Europe to a herbivore as he calls for it to 'take back control'

Ajunși la întâlnirea de joi, liderii UE și înalți oficiali, inclusiv președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au insistat asupra necesității ca Europa să preia conducerea securității și apărării, precum și să sprijine Ucraina împotriva agresiunii ruse.

Dar nu toată lumea a fost receptivă la apelurile lui Macron la unitate. „Spune unitate, dar înseamnă unitate franceză”, a spus unul dintre cei doi diplomați chestionaţi de Politico, care nu a fost impresionat de discursul preşedintelui. „Dacă înseamnă să tragi podurile mobile și să scoatem securile, nu, mulțumesc. Vrem să rămânem deschiși față de relația transatlantică”, adaugă el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇